Tot drie jaar geleden zou ik nooit gedacht hebben dat ik hier nu over het Dreischor Frans Kokrif zou schrijven. Ik heb altijd de Grevelingen gezien als een mindere optie als we niet in de Oosterschelde konden duiken. Maar sinds augustus 2017 is dat veranderd.

«Dit is momenteel ‘the place to be’ als je een brede ringsprietslak wilt zien»

Het begint allemaal na een opleidingsduik bij de Zeelandbrug. We maken een tweede opleidingsduik bij Dreischor Frans Kokrif. We moeten nog even diep, het zicht is prachtig en uiteindelijk hebben we hier een meer dan fantastische duik. Dit moet en zal ik vaker doen.

Kunstrif Dreischor Frans Kokrif

Intussen weet ik de nodige voorwerpen te vinden op deze stek waaronder, het kasje, de wc-pot, de paal, een aggregaat, een badkuip, een fiets, de ‘canyon’ en de ‘bult’. Allemaal onofficiële namen, maar velen weten dan waar we het over hebben. Intussen staan er sinds kort ook een prieel en een reclamebord net achter het bekende kunstrif.

Leuk allemaal, maar niet de reden dat ik zo enthousiast ben over deze stek. Dat zijn de bijzondere biologische processen en de dieren die je hier kan waarnemen. Dat maakt deze stek, elke keer weer de moeite waard.

Dreischor Frans Kokrif

Pluimwormen

Een groep die me al eerder tot een artikel in duiken aanzette, namelijk de wormen, zijn hier veelvuldig aanwezig. Na een Anemoon-dag twee jaar geleden, werd me duidelijk dat ik weleens meer op deze groep zou mogen gaan letten. Daar heb ik geen spijt van gekregen. De pluimwormen zijn echt prachtig en hier heb ik ook mijn eerste levende goudkammetjes mogen vinden.

Anderen lezen ook:  9 tips om in zoet water te fotograferen

Minder spannend om te zien zijn de tweedraadkokerwormen, maar die heb je dan weer in verschillende soorten. Veel wormen blijven een uitdaging om goed te fotograferen. De meeste soorten leven voornamelijk in de sliblaag en laten zich niet vaak zien.

Juist de zuurstofloze periode kan ervoor zorgen dat deze dieren ineens massaal naar de oppervlakte komen. Triest natuurlijk, maar tevens een buitenkans om ze eens goed te bekijken.

Dreischor Frans Kokrif

Zeenaaktslakken

Het vermelden waard zijn ook de vele soorten zeenaaktslakken die te vinden zijn. Voor wie een brede ringsprietslak wil zien, is dit momenteel, ‘the place to be’. De beste periode om te duiken? Water dat onder invloed staat van seizoenen zoals hier in Nederland, is altijd boeiend. Natuurlijk is het voorjaar erg mooi, maar de processen die zich hier afspelen interesseren me enorm. De zomer en het najaar zijn ook altijd de moeite waard.

Dynamiek

Hoever zal de zuurstofloze zone dit jaar omhoog komen? Welke temperatuur zal het water halen? Welke dieren sterven er massaal en welke andere dieren profiteren daar dan weer van? Vervolgens komt de winter. Hoe snel herstelt de Grevelingen zich en tot welke niveau? Kortom, de dynamiek maakt deze plek, elk seizoen weer, een optie om een extra duikje te maken.

Dreischor Frans Kokrif

Naam: Bas van der Sanden Duikt sinds: 2002 Brevettering: 4*NOB 2*Instructeur Naam duikstek: Dreischor Frans Kokrif

Dreischor Frans Kokrif

Info Dreischor Frans Kokrif

Maximale diepte: 22 meter

Faciliteiten: vulstation Witte Boulevard, Dixi

Instap: via duiksteiger, of langszij de steiger

Niveau: eenvoudig

Parkeren: ruime parkeerplaats

Adres: Zuid Langeweg, Dreischor

Anderen lezen ook:  Volg de Master Scuba Diver bij Lucky Divers in Rotterdam en voel je meer zeker onder water

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Onderwaterfotografie in Zeeland