Nederland heeft Indonesië hulp aangeboden voor onderzoek ter plaatse naar de verdwenen wrakken van de oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Dit onderzoek is onder meer nodig om te kunnen bepalen of er een relatie is tussen de stoffelijke overschotten waarover in de berichtgeving wordt gesproken en de verdwenen oorlogswrakkenwrakken.

Het kabinet spant zich tot het uiterste in voor een eervolle laatste rustplaats voor slachtoffers nu oorlogsgraven zijn geschonden door illegale berging. Dat is voor de nabestaanden belangrijk, want ook zij verdienen rust.

Dat hebben minister Ank Bijleveld-Schouten en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven vrijdag aan de Kamer laten weten.

Hr. Ms. De Ruyter met op de kadede bemanning (Foto: NIMH).

Andere coördinaten

De Indonesische autoriteiten hebben Nederland per brief laten weten dat er geen vergunning is gegeven voor het bergen van de 3 Nederlandse oorlogswrakken. De coördinaten van de vergunningen die in verschillende media stonden, komen niet overeen met de bekende coördinaten van de scheepswrakken. Het verschil met het dichtstbijzijnde Nederlandse wrak, Hr. Ms. Kortenaer, is 20 kilometer.

Deskundigen van Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben het merendeel van in de Indonesische pers gepubliceerde foto’s en filmbeelden bekeken. De deskundigen concludeerden dat er op de beelden geen bewijs is voor de aanwezigheid van wrakstukken van de Nederlandse oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java of Hr. Ms. Kortenaer.

Bekijk ook:

Wrakduiken in Kroatië

Anderen lezen ook:  Top tien zoetwatervissen, deel twee