Vandaag bereikte ons het trieste nieuws dat een Nederlandse grotduiker is omgekomen in Frankrijk tijdens een duik in de Ressel. Volgens de Franse politie was hij een verkenningsduik aan het maken, waarbij een noodsituatie ontstond.

Het mixed-team bestond uit een CCR-duiker en een OC-duiker. Men vermoedt dat de OC-duiker het verkeerde gas heeft geademd op 49 meter diepte. Zij bevonden zich op dat moment 600 meter in de grot. Op de website van WOS.nl is te lezen dat het buddypaar de grot gebruikte als opwarmertje. De OC-duiker was aan het rommelen met zijn apparatuur en raakte even het plafond. Maar daar keek zijn buddy niet raar van op. Toen hij weer achterom keek, lag de duiker zonder ademautomaat in het water. Hij wist dat hij niets meer kon doen, en heeft hem moeten achterlaten omdat hij anders zijn eigen leven in gevaar zou brengen.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De grotduiker bevindt zich op een moeilijk toegankelijke plek in de buurt van Marcilhac-sur-Célé. Een gespecialiseerd duikteam is ingeschakeld om zijn lichaam te bergen.

Namens het DUIKEN Team wensen we de familie en nabestaanden van de grotduiker heel veel sterkte toe.

Foto: Stefan Panis

Anderen lezen ook:  Herstel koraalriffen Saba Bank belangrijk voor natuur en inkomsten