Flexibele wing

Lichtgewicht op reis, met in de bagage een wing die bij uitstek geschikt is voor (diepe) wrakduiken? Dat kan met de Dive System New Mod Lightweight. Deze flexibele wing ging mee naar Ibiza voor een paar duiken op de Don Pedro.

Toegegeven, bij de eerste kennismaking met de Dive System New Mod krabte ik me eens flink achter de oren. Normaal gesproken duik ik met het simpelste van het simpelste: een backplate met webbing uit een stuk, een kale wing met een korte inflator en een snel­ontluchter. Dan is het even slikken als je dit Italiaanse product in handen krijgt: bungees om de bladder, zachte padding op de schouders en op andere strategische plekken, verstelbare banden, pockets aan de heupband en naast een lange inflatorslang maar liefst drie dump valves. Maar ik hoef in elk geval geen moeite te doen om het harnas op maat te maken.

 

Aluminium backplate
We testen de New Mod Lightweight. In plaats van de standaard roestvrijstalen backplate heeft deze versie een exemplaar van aluminium. Dat scheelt flink in gewicht en is een groot voordeel bij vliegreizen.

Wat verder opvalt, is dat je deze wing in een handomdraai aanpast aan de rest van je configuratie. Met een rits is het volume te wijzigen. Duik je met een enkele fles, dan doe je de rits dicht, de wing heeft dan een inhoud van 22 liter. Duik je met een dubbelset, dan gaat de rits open. Zo heeft de bladder een inhoud van 35 liter. Een single tank adapter en een paar tankbanden completeren de set. De banden zijn overigens zo lang dat je de wing ermee op een dubbelset zou kunnen bevestigen. «Zo doen de Italianen dat», zegt Sasja Milenkovic van importeur Divequipment.

Anderen lezen ook:  Suunto lanceert nieuwe elegante ontwerpvarianten van de Suunto D4i Novo duikcomputer

Voor duiken rond de Middellandse Zee en andere, tropische bestemmingen volstaat deze manier uitstekend. Maar voor een duik op bijvoorbeeld de woeste Noordzee is het aan te bevelen om de New Mod gewoon Hollandse stijl aan de dubbelset vast te schroeven. Die afweging hoeven we nu niet te maken. Op Ibiza duiken we met een twaalf liter en een dichtgeritste wing, die met de tankadapter en een paar banden op de duikfles is vastgesjord. Vanaf dag een kijkt Giampy, de eigenaar van duikcentrum Punta Dive, begerig naar de New Mod. «Kun je hem niet achterlaten als je weer naar huis vliegt?», vraagt hij.

Gemak
Als je niet te iel bent gebouwd, heb je veel gemak van de grote pockets op de buikband. Daar past een flinke hoeveelheid lood in. Extra aan te schaffen gazen tasjes maken dat je je lood in een ommezien in en uit de pockets tilt. De pockets hebben een soort vetersysteem, waarmee het lood in geval van nood in een keer is af te werpen. In de linkerzak is een handige lijnensnijder gestoken. Voor magere duikers zijn de pockets net iets te groot, zij krijgen de buikband van de wing niet strak om het lichaam, tenzij ze een of twee zakken verwijderen. Nou ja, daar heb ik geen last van.
De laatste dag op Ibiza pak ik de wing weer in. Tot groot ongenoegen van Giampy gaat hij weer mee terug naar Holland. 

Duiken Web aanbieding
Bestel nu: De Dive System New Mod De Dive System New Mod van € 849 voor €799 met Gratis Dive System vinnen!

Anderen lezen ook:  Legend Glacia - Automaat Aqua Lung

Extra Info
Voor duikers die extra drijfvermogen nodig hebben, is apart een dubbel bladder wing te bestellen van 40 liter. Voor vakantieduikers heeft Dive System een echte reiswing, de superlichte Fly, uitsluitend geschikt voor configuraties met enkele fles.
Meer info: www.divequipment.nl