De Dominicaanse minister van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen Francisco Domínguez Brito heeft onlangs op een evenement in het Nationaal Aquarium in Santo Domingo aangekondigd dat hij een resolutie aanneemt waarmee het verboden wordt om haaien, roggen, papegaaivissen, doktersvissen en zwarte zee-egels te vangen. Resolutie nr. 023/2017 bepaalt dat haaien en roggen voortaan voor onbepaalde tijd zullen worden beschermd in de wateren van de Dominicaanse Republiek.

Het evenement werd bijgewoond door Sir Richard Branson, een zakenmagnaat en Engelse filantroop, die bekend is door zijn merk Virgin, wat meer dan 360 bedrijven binnen de Virgin Group omvat. Daarnaast is hij wereldwijd bekend om zijn inspanningen voor natuurbescherming.

In de Dominicaanse Republiek zijn de haaienpopulaties in de afgelopen decennia sterk gedaald als gevolg van visserij voor lokaal gebruik, sportvisserij en de illegale export naar Aziatische markten.

Voor marien bioloog Omar Shamir Reynoso is het aangekondigde verbod positief, omdat haaien en bijvoorbeeld ook papegaaivissen een zeer belangrijke rol spelen in mariene ecosystemen: “Haaien worden vaak niet gewaardeerd en hebben een slechte reputatie, vooral omdat zij zwart worden gemaakt in de media en in films. Hier in de Dominicaanse Republiek wordt je als een held beschouwt als je een haai vangt. Dit komt voort uit pure onwetendheid.’ De bioloog benadrukte ook dat kwik zich ophoopt in het lichaam van haaien en dat het daarom geen goed idee voor de gezondheid is om veel haai te eten.

 

Bron: Diario Libre

Anderen lezen ook:  De Middellandse Zee dreigt 'zee van plastic' te worden