Het was een mooie kans die ze niet wilden laten schieten: een tweede duikcentrum starten op Lanzarote. Marian de Jongh Swemer en Bart Prinsen, eigenaren van Dive College Lanzarote en nu ook Safari Diving, beamen dat het niet het beste moment was zo ten tijde van corona. Toch zien ze de toekomst positief tegemoet: «We hebben het vertrouwen dat als het toerisme weer op gang komt, we een uniek aanbod hebben voor duikers op Lanzarote.»

Jullie hebben Safari Diving vorig jaar overgenomen. Het was geen makkelijke start door corona?

Ja, dat klopt. Het was inderdaad niet het beste moment zo midden in de coronacrisis, maar we zagen direct mogelijkheden door de combinatie van Safari Diving in Puerto del Carmen en onze andere duikschool in Playa Blanca, Dive College Lanzarote.

Het is geen gemakkelijke tijd nu. Er zijn maar weinig toeristen op het eiland. Wel hebben we het vertrouwen dat als het toerisme weer op gang komt, we een uniek aanbod hebben voor duikers die naar Lanzarote op vakantie gaan.

Dankzij de combinatie van de twee duikscholen kunnen zij de beste duikplekken van het eiland op een ontspannen manier ontdekken.

Waarom kozen jullie voor Lanzarote?

Dat was een logische keuze omdat we met onze andere duikschool al sinds 2001 op Lanzarote zitten. We hebben een grote groep regelmatig terugkerende duikers die we graag wat nieuwe duikplekken willen aanbieden.

Hetzelfde geldt voor Safari Diving. Een win-winsituatie dus. Bovendien willen we duikers uit Puerto del Carmen de mogelijkheid geven om een duik te maken bij Museo Atlántico, het beeldenmuseum onder water. De beelden zijn prachtig begroeid en ze trekken daarmee een verscheidenheid aan onderwaterleven aan.

Voor de start van Dive College Lanzarote in 2001 werkte ik, Bart, al als duikinstructeur op Lanzarote. Ik heb zelfs langere tijd bij Safari Diving gewerkt. Het is dan helemaal leuk dat ik daar nu eigenaar ben. Marian heeft een achtergrond in marketing- en communicatieadvies en werkt sinds de start van Dive College Lanzarote als duikinstructeur en inmiddels ook als eigenaar.

Anderen lezen ook:  Duikexpeditie onderwaternatuur Amsterdam

Hebben jullie veel veranderd aan het duikcentrum?

Safari Diving heeft een hele bijzondere locatie, direct aan het strand van Playa Chica, op slechts enkele meters van de Atlantische Oceaan.

Vanaf deze plek is het merendeel van de bekende duikplekken zoals Cathedral, Blue Hole en Red Coral gemakkelijk te bereiken. Omdat deze plek zo bijzonder is, gelden er vanuit de overheid wel strenge regels waardoor we helaas niet veel kunnen aanpassen aan de duikschool zelf.

Wat we wel veranderd hebben, is de boot, een RIB, zodat we meer bootduiken kunnen maken.

Hoe gaat het nu ten tijde van corona, redden jullie het allemaal wel?

Nu het rustig is door de coronacrisis proberen we de tijd zo goed mogelijk te besteden. Zo hebben we wat achterstallig onderhoud aan de duikschool aangepakt en zijn we bezig geweest met het onderhoud van flessen en automatensets.

Verder hebben we meegewerkt aan het Angelshark Project. Dit is een bijzonder project op de Canarische Eilanden speciaal gericht op engelhaaien, een haaiensoort die met uitsterven wordt bedreigd.

In de wintermaanden worden engelhaaien vooral rond de Canarische Eilanden regelmatig gespot. We hebben met beide duikscholen meegewerkt aan het tellen en online registreren van de aantallen engelhaaien die we tijdens het duiken tegenkwamen.

Kant- of bootduiken?

Op beide duikscholen organiseren we zowel boot- als kantduiken naar verschillende duikplekken. Alle duiken zijn begeleid door een gids.

Over het algemeen heeft Puerto del Carmen meer diepe duiken die geschikt zijn voor ervaren duikers en Playa Blanca heeft veel mooie duikplaatsen van rond de 20 meter diep, dus geschikt voor duikers van alle niveaus.

Op vaste dagen per week regelen we transport van de ene duikschool naar de andere duikschool. Groot voordeel hiervan is dat je geen gesleep hebt met duikflessen, lood en huuruitrusting. Dit krijgen duikers ter plaatse.

Anderen lezen ook:  Schokkend: Koraal verdwijnt nog deze eeuw

Hebben jullie een huisrif?

Ja, beide duikscholen zelfs! Bij Safari Diving is een rif voor de deur waarlangs alle bekende duikplekken van Puerto del Carmen liggen.

Deze zijn gemakkelijk vanaf het strand of de kade te bereiken. Je kunt bij het rif de diepte in naar zo’n 30 meter of je blijft aan de bovenzijde op zo’n 20 meter. Hier vind je grote zeebaarzen, barracuda’s, octopus, engelhaaien, roggen, diverse scholen vis en zelfs zeepaardjes.

Bij Dive College Lanzarote, dat eveneens direct aan het strand ligt, is ook een mooi rif waar verschillende duikplekken kunnen worden bezocht tot een maximale diepte van circa 22 meter. Hier vind je grote scholen rifvissen, barracuda’s, murenen, octopus en natuurlijk ook roggen en engelhaaien.

Wat is de meest populaire duikplek?

In Puerto del Carmen is dat Cathedral, een hele fraaie grot op een diepte van 30 meter. De rotsformaties aan de binnenkant hebben veel weg van een altaar.

Hier zien we vaak grote zeebaarzen. Een andere populaire is de Harbour Wrecks, een duikplek met maar liefst zes wrakken op een diepte variërend van 18 tot 40 meter. Het grootste wrak – dat nog het meest compleet is – ligt op 18 meter en komt deels uit de havenmuur.

In Playa Blanca is de meest populaire duikplek zonder twijfel Museo Atlántico. Inmiddels bestaat het beeldenmuseum vijf jaar en het heeft zich dankzij de begroeiing van de beelden ontwikkeld tot een prachtig rif vol onderwaterleven.

Op dezelfde dag als het Museo bieden we ook twee andere favorieten: Flamingo Wall en Fingers. Bij Flamingo duik je langs een wand vol met scholen vis, veel barracuda’s en trompetvissen en vaak ook roggen en engelhaaien.

Anderen lezen ook:  Nooit eerder geziene kruising tussen dolfijn- en walvissoort gespot

Fingers is echt een prachtige duikplek met een rif in de vorm van een hand vol met onderwaterleven, variërend van murenes en zeebaarzen tot enorme scholen rifvissen.

Organiseren jullie ook speciale duiktrip?

Heel speciaal is de nachtduik in Museo Atlántico: a Night in the Museum. Doordat het donker is en je alleen ziet waar je je lamp schijnt, krijgen de beelden een nog mysterieuzere uitstraling.

Welke maatregelen hebben jullie genomen met betrekking tot corona?

We gebruiken mondkapjes – zowel de instructeurs/gidsen als de duikers – en we hebben handgel ter beschikking. Het water waarmee de duikuitrusting wordt gespoeld, wordt vaker gewisseld en bevat zowel een chlooroplossing als desinfectant.

Uiteraard zijn er verschillende spoelbakken voor de automaten en voor duikpakken. Tijdens het opbouwen van de uitrusting en de briefings wordt uiteraard de 1,5 meter afstand gerespecteerd.

Op de boot draagt iedereen een mondkapje en zijn er genummerde afsluitbare bakjes beschikbaar om deze te bewaren tijdens de duik.

Bied je ook accommodatie aan?

Ja, in Puerto del Carmen werken we nauw samen met Costa Volcán: een hotel met appartementen. Het complex heeft een zwembad en poolbar. Het is op slechts een paar honderd meter van Safari Diving gelegen.

In Playa Blanca werken we samen met Palmeras Garden Apartaments, op slechts 75 meter van Dive College Lanzarote. ook daar is een zwembad en poolbar aanwezig.

Wat maakt jullie uniek?

Beide duikscholen bevinden zich direct aan het strand en dat is vrij uniek op Lanzarote. Daarbij krijgen onze duikers een tweede thuisbasis in een ander resort. Zij kunnen de beste duikplekken zowel in Puerto del Carmen als in Playa Blanca ontdekken in één vakantie!

Facts

Huisrif

Direct aan het strand

Accommodatie bij beide duikcentra mogelijk

Zwembad en poolbar bij accommodatie

Vliegveldtransfers mogelijk

Kant-, boot- en nachtduiken

Website: www.safaridiving.com en www.divecollegelanzarote.com