Net als, helaas, vele andere duikresorts, gaat het niet al te best met het prachtige Nomad Divers op Bangka Island. De Belgische eigenaren Hilde van Looveren en Marijn van Goor besloten al snel om naar hun vaderland terug te keren, om op die manier de staf en de kosten voor het resort te kunnen betalen. Maar het ziet ernaar uit dat het einde nog lang niet in zicht is. “We hebben echt hulp nodig anders gaan we dit niet kunnen overbruggen.” Een aangrijpend interview met Hilde. 

“We hebben al 8 maanden geen gasten meer kunnen verwelkomen en hebben echt hulp nodig”

Hoelang zitten jullie al verplicht zonder toeristen in Indonesië, en dus helaas ook zonder duikers die komen duiken bij jullie duikresort?

Al sinds februari kregen we meer en meer annuleringen binnen. Toen was het voor ons eigenlijk nog een beetje de “ver-van-ons-bed-show”.

We wisten uiteraard wel wat er speelde en we volgden alles op de voet, maar in Indonesië was er toen nog niet veel aan de hand en verliep alles nog vrijwel gewoon. Dat veranderde echter heel snel in maart. Opeens begonnen gasten die op dat moment bij ons waren, meldingen te krijgen van gewijzigde en geannuleerde vluchten en werd het ons duidelijk dat ook wij zouden moeten kiezen; ofwel blijven ofwel terug naar Europa gaan. Een onmogelijke keuze.

Uiteindelijk kozen we voor Europa, enerzijds omdat ons jongste zoontje Arthur toen amper 6 maanden oud was en anderzijds omdat we wisten dat we in Europa (hopelijk) zouden kunnen werken om zo toch een loon te verdienen en het resort en de staff zo overeind te houden.

Achteraf bekeken is dit, hoe verschrikkelijk het ook is om zo ver weg van huis te zijn, de juiste keuze gebleken.

Nomad Divers

Nomad Divers

Ondanks de hoge kosten van het leven hier konden we tot nu toe onszelf, onze staff en het resort veilig en overeind houden.  Gemakkelijk is het niet geweest, maar het lukte. Helaas beseffen we meer en meer dat het best nog een tijd kan duren vooraleer we weer terug kunnen en weer kunnen opstarten, te lang voor ons om te overbruggen.

Anderen lezen ook:  Navigeren leer je door het te doen

Vandaar dat we hebben beslist om hulp te vragen. Uiteindelijk hebben we dus al 8 maanden, sinds eind maart, geen gasten meer kunnen verwelkomen.

Is het wel mogelijk voor lokale mensen (of voor jullie zelf) om te duiken via jullie? Doen ze dat ook?

De lokale overheden hebben beslist om Bangka Island een hele tijd in lockdown te zetten. Een goede beslissing wat ons betreft, zo probeerde men het virus zolang mogelijk weg te houden. Het was dus gedurende enkele maanden niet toegestaan om Bangka Island te bezoeken zonder geldige reden.

Ondertussen mag dat wel weer. Lokale mensen en ook buitenlanders die een werk- en verblijfsvergunning hebben, zijn opnieuw welkom om te genieten van al het moois wat Bangka Island te bieden heeft. Voor ons is het helaas geen optie om lokale toeristen te verwelkomen.

Nomad Divers nu opnieuw opstarten voor enkele bezoekers zou helaas kosten met zich meebrengen die we nu niet kunnen dragen. Ook het praktische en logistieke zou erg moeilijk worden aangezien we zelf in België zijn.

Nomad Divers

Nomad Divers

Wat doen jullie en jullie staff zoal, nu in de tijd dat jullie geen gasten mogen ontvangen?

Onze staff zorgt er elke dag voor dat Nomad Divers even prachtig eruit blijft zien als voorheen, zodat we meteen weer van start kunnen gaan zodra dit weer mag en kan. Zij doen het onderhoud, want zonder dagelijks onderhoud zou de jungle het al snel overnemen en dat laten we niet gebeuren!

Wij zelf combineren momenteel werk en de zorg voor onze twee jongens en hopen elke dag dat we snel weer terug kunnen.

In principe zouden we nu al terug kunnen gaan, want wij hebben uiteraard de nodige verblijfs- en werkvergunningen, maar enkel door hier voor een inkomen te zorgen kunnen we het (hopelijk) financieel lang genoeg volhouden. Teruggaan en dus geen inkomen meer hebben, is helaas geen optie.

Hoe houden jullie de crew gemotiveerd in deze tijd? En jullie zelf?

Onze crew is ontzettend dankbaar en gelukkig dat ze nog werk en een loon hebben. Helaas is dat niet voor iedereen in het dorp zo en zijn vele lokale mensen werkloos en zonder inkomen. Uiteraard is het voor hen niet makkelijk.

Anderen lezen ook:  Veilig duiken

Het zijn erg moeilijke tijden op het eiland en onze crew mist onze gasten ontzettend. Het vooruitzicht dat het hopelijk binnen een tijdje weer mogelijk is om weer gasten te verwelkomen, is voor hen een uitstekende motivatie. Wij hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug, maar beseffen ook dat we erg gelukkig en dankbaar mogen zijn voor alle hulp – zowel emotioneel als financieel – die we krijgen!

Wij hebben fantastische vrienden en familie en uit alle hulp en steun nu blijkt nog maar eens wat een mooie en grote Nomad Divers familie wij hebben!

Nomad Divers

Nomad Divers

Vertel eens iets over jullie duikresort. Waarom zouden duikers bij jullie moeten komen duiken en verblijven zodra het allemaal weer mag?

Allereerst is het duiken fantastisch! Iedereen zal versteld staan van de diversiteit aan onderwaterleven hier rond Bangka! Met Bunaken en Lembeh vlakbij kan je Bangka eigenlijk het best omschrijven als het beste van twee werelden.

Rond Bangka hebben we zowel muckdives en zand als koraaltuinen, pinnacles, drop-offs, enzovoort. Vooral macroliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, maar we zien ook geregeld een dugong, rifhaaien en af en toe een adelaarsrog of zelfs een manta! Iedereen die van naaktslakken houdt, zal zich hier zeker vermaken. Wij zien nog zo vaak soorten die we nooit eerder zagen!

Nomad Divers

Nomad Divers
De adembenemende kleurenpracht van de zachtkoralen is indrukwekkend en het is prachtig om te zien hoe goed de kwaliteit van de verschillende koraalsoorten hier is. Terwijl plekken in de buurt zoals bijvoorbeeld Bunaken en Lembeh soms heel erg druk kunnen zijn, is Bangka nog echt ongerept en kom je zelden andere duikers tegen onder water.

Ik zou Nomad Divers beschrijven als een kleinschalig en erg gezellig resort waar natuur, persoonlijke service en gezelligheid voorop staan. In ons restaurant serveren we heerlijk lokaal eten en eten we ook altijd gezellig met z’n allen aan één grote tafel. Uiteraard kan je bij ons fantastisch duiken, maar ook naast duiken valt er vanalles te beleven. Je kan hier ook prachtig kayaken in de mangroves, een wandeling maken, snorkelen, het dichtstbijzijnde dorp bezoeken en nog veel meer.

Anderen lezen ook:  2017 druk jaar voor SOS Dolfijn

Nomad Divers

Jullie moeten natuurlijk overeind blijven, maar zoals je ook al eerder zei: daarvoor is de (financiële) steun nodig van zoveel mogelijk mensen. Hoe kwamen jullie bij het idee een GoFundMe te starten?

Vrienden van ons die ook een resort hebben in Indonesië, vertelden ons over GoFundMe. We hadden eigenlijk gedacht en gehoopt dat we ook zonder hulp deze moeilijke tijden door zouden komen en dus hebben we zolang mogelijk geprobeerd om het zonder hulp te redden.

Helaas duurt het allemaal veel langer dan we ooit hadden kunnen denken en we willen koste wat het kost onze staff en ons resort overeind houden, dus hebben we toch besloten dat hulp vragen de beste en enige oplossing is.

We kunnen alle hulp erg goed gebruiken in de eerste plaats om onze staff financieel te kunnen blijven steunen, en verder uiteraard ook om het nodige onderhoud te kunnen blijven doen en ervoor te zorgen dat Nomad Divers blijft bestaan!

Alle hulp is welkom, geen enkel bedrag is te klein. We zijn nu al iedereen ontzettend dankbaar!

Informatie die jullie graag nog willen delen?

We kunnen alle steun via GoFundMe nu goed gebruiken, maar wat minstens even belangrijk is, is dat we voldoende boekingen hebben om weer door te kunnen gaan zodra we mogen.

Uiteraard beseffen we dat het heel eng is om in deze onzekere tijden een duikvakantie te boeken, maar een beetje voorpret kan nooit kwaad! Stuur ons alvast een mailtje met al je vragen, kijk alvast eens op onze website of volg ons op Facebook. En bekijk zeker ook ons mooie filmpje:

Zo kan je alvast beginnen plannen en beginnen genieten van je volgende vakantie. Je kan ook geheel vrijblijvend een offerte aanvragen of een optie nemen op jouw favoriete bungalow.

Er komen betere tijden en dan zien wij jullie graag voor een fantastische duikvakantie bij ons op Bangka Island!

Link go fund me: https://www.gofundme.com/f/help-our-nomad-divers-bangka-team