The Ocean Cleanup kondigde vandaag goed nieuws aan: Het systeem is er nu wél in geslaagd om plastic succesvol vast te houden.

Bij het vorige prototype van de plasticvanger verliet het plastic het systeem nadat het verzameld was. De veegarm bewoog te snel over het water. Afgelopen juni is de plasticvanger met een verbeterde veegarm te water gegaan. Met behulp van een ‘parachute-anker’ is het systeem trager gemaakt, waardoor ook het ook plastic dat sneller beweegt eenvoudig kan worden opgevangen.

Ocean cleanup plasticsoep

Daarnaast is het nieuwe ontwerp breder, waardoor het zwerfaval meer ruimte krijgt en minder snel ophoopt. Voorheen ontstonden er te hoge ophopingen en viel het bovenste plastic eraf. Deze problemen zijn nu opgelost. Een bijkomend succes van het vernieuwde prototype is dat het in staat is om naast zichtbare stukken plastic, zoals grote visnetten, nu ook kleine micoplastics van slechts 1mm te verzamelen.

Toekomstvisie The Ocean Cleanup

Volgens initiatiefnemer Boyan Slat laat het succes van de plasticvanger zien dat hun missie om de oceaan van plasticafval te ontdoen binnen hun vizier ligt. “Ons team is vastberaden om de technische uitdagingen die ontstaan op te lossen. Alhoewel er nog veel werk is, zijn we dankbaar voor de inzet van ons team en hun toewijding aan deze missie, en kijken we uit naar de volgende fase in de ontwikkeling”, vertelt Slat. The Ocean Cleanup gaat nu verder met het ontwikkelen van een opvolger van het systeem die lange tijd te gebruiken is. Dit systeem bevindt zich nu nog in de testfase. Wanneer het volledig operationeel is, zal de plasticvanger het opgevangen plastic terug naar de kust brengen voor recycling. Het uiteindelijke doel van The Ocean Cleanup is om in vijf jaar tijd de plasticsoep te halveren.

Anderen lezen ook:  Oceama Whale: lichtpunt

 

Meer informatie over The Ocean Cleanup vind je op hun website: www.theoceancleanup.com.

Foto’s: The Ocean Cleanup