De laatste Olympus PEN-camera met een standaard onderwaterhuis, was de E-PL7 en die is ondertussen al vijf jaar oud. Het werd dus echt wel tijd voor een nieuwe PEN-cameraset. En daar is hij dan: de nieuwe Olympus PEN E-PL10! Helemaal up-to-date met wifi en bluetooth voor een snelle en gemakkelijke draadloze verbinding met je smartphone of tablet.

Tekst en foto’s: Marco Heesbeen

Met de Olympus Image Share app kun je de camera op afstand bedienen met live-view en natuurlijk je beelden bekijken of direct delen op social media. De camera heeft ongeveer dezelfde afmetingen als een compact camera, maar heeft zeer uitgebreide instelmogelijkheden en biedt de mogelijkheid om objectieven te wisselen.

Techniek is in de afgelopen vijf jaar flink vooruit gegaan. De nieuwe TruePic VIII beeldprocessor is zelfs 3,5x sneller dan zijn voorganger. De beeldprocessor optimaliseert de beelden en zorgt samen met de sensor voor de uiteindelijke beeldkwaliteit. Scherpte, kleur en ruis worden allemaal geoptimaliseerd. Je kunt daardoor, indien nodig, ook met iets hogere ISO-waarden fotograferen. ISO 800 levert nog hele nette beelden en zelfs bij ISO 1600 is de hoeveelheid ruis beperkt.

TruePic VIII beeldprocessor

Door de snelle TruePic VIII, kan deze PEN 8,6 beelden per seconde maken.  Aan de liefhebbers van video is ook gedacht, want de camera kan nu video opnemen in 4K kwaliteit. Een andere belangrijke verbetering is het scherpstelsysteem. De snelle contrast autofocus detectie van de E-PL10 beschikt over maar liefst 121 scherpstelpunten.

Bij macro-opnamen en visportretten vind ik het zelf altijd prettig om een enkel of een groepje scherpstelvelden te selecteren, zodat ik heel nauwkeurig het focuspunt kan kiezen. Dat werkt bij de E-PL10 gelukkig ook heel fijn. Je kunt kiezen voor alle velden, maar ook voor een groepje van negen of voor een enkel veld. Er is zelfs een aparte knop om direct naar de instellingen voor de scherpstelvelden te gaan.

Met het draaiwieltje kies je voor alles, groep of enkel en vervolgens kun je met de pijltjes de gewenste positie aangeven. Dit is ook allemaal via de behuizing te bedienen.

AOI UH-EPL10 onderwaterhuis

AOI UH-EPL10 onderwaterhuis

AOI UH-EPL10 onderwaterhuis

Dat brengt ons bij het AOI UH-EPL10 onderwaterhuis. Bij de camera zelf zijn er al heel wat verbeteringen, maar het onderwaterhuis is nog drastischer op de schop genomen. Het formaat valt direct op, omdat het heel compact is. Het is amper groter dan het onderwaterhuis voor de bekende Olympus TG-6 compact camera en het is duidelijk veel compacter dan de ‘oude’ PEN onderwaterhuizen.

Anderen lezen ook:  Schoonmaakevenement Noordzee: flinke buit!

De vorige generatie behuizingen was veel hoger omdat er ruimte nodig was voor de interne flitser van de camera. Dat is nu heel anders aangepakt. Het onderwaterhuis is standaard voorzien van een zogenaamde flash-trigger. Dat is iets wat we normaal gesproken vooral zien bij high-end systemen. De flash-trigger wordt met een kabeltje met flitsschoen aangesloten op de camera. Bij het maken van een foto stuurt de camera een signaaltje naar de flash-trigger die vervolgens zijn twee leds laat afgaan.

Trigger

Deze lichtpuls zorgt ervoor dat externe flitsers, aangesloten via een optische kabel, op het juiste moment flitsen. Het is een manual flitssignaal zonder S-TTL, dus je moet de flitskracht op de externe flitser zelf instellen. De trigger heeft een eigen voeding en kan enorm snel achter elkaar flitsen.

Zo bespaar je energie van de accu van de camera en hoef je ook niet te wachten totdat de interne flitser van de camera weer opgeladen is. Dat was een nadeel van de oude PEN-toestellen. De interne accu van de flash-trigger kan gemakkelijk met het meegeleverde micro USB-kabeltje in een uur worden opgeladen en biedt voldoende capaciteit voor vele honderden flitsen.

Olympus PEN E-PL10

Het onderwaterhuis is standaard voorzien van een zogenaamde flash-trigger.

Let wel, de trigger is zelf niet geschikt voor het belichten van de foto, maar uitsluitend bedoeld voor het aansturen van een externe flitser. De vacuümklep aan de achterzijde verraadt de aanwezigheid van nog een systeem. AOI heeft de elektronica van de flash-trigger gecombineerd met een volwaardig vacuümdetectiesysteem. Ook dit zie je normaal gesproken alleen maar bij high-end onderwaterhuizen.

Als je de camera hebt geplaatst, zet je het systeem aan door middel van een kleine schakelaar. Een knipperende blauwe led geeft aan dat het actief is. Vervolgens sluit je de behuizing en pomp je het huis vacuüm totdat de led constant geel brandt.

Het systeem gaat nu de controle uitvoeren en checkt daarbij of er geen drukveranderingen in de behuizing plaatsvinden. Na ongeveer vier minuten licht de led groen op en weet je zeker dat het onderwaterhuis 100% dicht is. Je gaat dus altijd met een gerust gevoel te water.

Ik ken het systeem van mijn Nauticam onderwaterhuis. Ik vind het enorm prettig en zou het nooit meer willen missen. Er is geen twijfel over een haartje of vuiltje op de O-ring dat je over het hoofd ziet, het is gewoon zorgeloos duiken. Na de duik verwijder je eerst de schroefdop van de vacuümklep en laat je weer lucht in het onderwaterhuis lopen door een kleine draai aan het ventiel. Pas dan kun je de behuizing weer openmaken. De onderdruk houdt het huis anders veilig gesloten.

Anderen lezen ook:  Scubapro Aladin Sport Matrix

Voorzetlenzen

De behuizing is standaard voorzien van een ultra-compacte FLP-06 poort speciaal voor de 14-42 EZ kitlens van de E-PL10. Een zoomgear wordt ook standaard meegeleverd, zodat je onder water met de grote geribbelde draaiknop gemakkelijk kunt in- en uitzoomen. De poort is voorzien van 67 mm schroefdraad voor de bevestiging van een natte voorzetlens. Zowel macro- als groothoekvoorzetlenzen zijn mogelijk.

Het onderwaterhuis is nu gelukkig voorzien van een poortsysteem waarbij gemakkelijk en snel poorten gewisseld kunnen worden. Bij de voorgaande PEN behuizingen moest je aan de binnenzijde een schroefje verwijderen en een schuifje verplaatsen om een poort te kunnen wisselen.

Bij de UH-EPL10 hoef je alleen maar de speciale port-releaseknop aan de buitenkant in te drukken om een poort te wisselen. De bajonetvatting van de poorten is niet gewijzigd. Dus alle bestaande poorten kun je gewoon blijven gebruiken.

Voor liefhebbers van macrofotografie is het mogelijk om een macrovoorzetlens zoals de INON UCL-165, AOI UCL-900 of Nauticam CMC-1 erop te zetten. Of vervang het standaard objectief op de camera door de Olympus 60mm macrolens.

Dit kan gebruikt worden achter dezelfde standaard poort door enkel een 34mm poort verlengring toe te voegen. Voor groothoek zijn er diverse voorzetlenzen van INON, AOI en Nauticam en natuurlijk groothoekobjectieven van Olympus en Panasonic.

Als je een groothoekobjectief op de camera plaatst, heb je een domepoort nodig op het onderwaterhuis. Er zijn poorten beschikbaar voor populaire objectieven zoals de 9-18 en 8mm fisheye-lenzen.

Ik ga aan de slag met wat kleine visjes en ik merk dat het autofocussysteem uitstekend werkt.

Te water

De watertemperatuur is ondertussen flink gedaald, dus ik draag dikke onderhandschoenen onder mijn drooghandschoenen. Ik ben benieuwd of ik alle knoppen nog goed kan bedienen. Ik besluit om de set eenvoudig en compact te houden en ik heb slechts één Mini Flash 1 externe flitser bevestigd. Het onderwaterleven is wat minder uitbundig bij deze lage temperaturen, maar er zijn toch nog voldoende leuke onderwerpen om te fotograferen.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Rogue: Ontwerp je eigen trimvest

Ik ga aan de slag met wat kleine visjes en ik merk dat het autofocussysteem uitstekend werkt. De scherpstelling gebeurt keer op keer vrijwel direct. Met alle scherpstelpunten actief valt het focuspunt ook wel eens op een ander onderwerp dan wat ik in gedachten heb, dus ik schakel over naar een enkel scherpstelveld. De bediening van de draaiknoppen gaat perfect, maar bij de drukknopjes bedien ik af en toe toch ook wel onbedoeld een andere knop.

Dat kan ook bijna niet anders met die dikke handschoenen. Met het enkele focuspunt verloopt het scherpstellen alsnog heel snel en nauwkeurig en precies daar waar ik het wil.Ik fotografeer met ISO 400 en 800 en de externe flitser hoeft niet heel hard te werken. Ik hoef eigenlijk nooit te wachten en kan reeksen foto’s direct achter elkaar maken. De beelden zien er helder en kleurrijk uit. Uiteindelijk vind ik ook nog een donderpad met een nestje met eitjes. Het diertje zelf zit op een onmogelijke positie, maar met deze compacte set lukt het me toch nog om er wat foto’s van te maken.

Met de standaard 14-42 lens kun je zelfs al wat grotere macro-onderwerpen fotograferen. Voor echt kleine slakjes en details, is een macrovoorzetlens wel een aanrader.  Na ruim een uur stap ik tevreden uit het water met een goed gevulde geheugenkaart.

Met het enkele focuspunt verloopt het scherpstellen alsnog heel snel en nauwkeurig en precies daar waar ik het wil.

Conclusie Olympus PEN E-PL10

De Olympus PEN E-PL10 met AOI UH-EPL10 onderwaterhuis is een opvallend compacte onderwatercamera. De beeldkwaliteit is uitstekend en het geavanceerde autofocussysteem zorgt voor een snelle en nauwkeurige scherpstelling. De camera kan volledig automatisch worden gebruikt, maar het biedt ook zeer uitgebreide instelmogelijkheden en natuurlijk de mogelijkheid om andere objectieven te gebruiken.

De flash-trigger en het vacuümdetectiesysteem maken de set overcompleet en een plezier om mee te werken. Een externe flitser is wel noodzakelijk om je foto’s te belichten. Voor nieuwe onderwaterfotografen of bestaande gebruikers van een compact camera die een camera zoeken met uitgebreide instelmogelijkheden en hoge prestaties, is de Olympus PEN E-PL10 set in deze prijsklasse mogelijk dé perfecte camera, mits ze wel met een externe flitser aan de slag willen gaan.

Olympus PEN E-PL10

Info

Zowel de Olympus PEN E-PL10 als het onderwaterhuis zijn leverbaar in wit en zwart/grijs. Meer informatie op: www.onderwaterhuis.nl

Ook interessant voor jou:

Review Sony α7S III en Nauticam NA-A7SIII

DJI Osmo Action met T-Housing