Als er iets belangrijk is aan je duikuitrusting, dan is dat wel je natpak. Op duikmarkt zijn vele natpakken te vinden, maar wat is nu het juiste onderhoud? Eddy van Vliet van Scuba Support geeft advies en tips.

Vorig weekend heb ik per ongeluk mijn natpak in Zeeland op een oesterbank beschadigd. Kan ik dit zelf repareren?

Kleine sneetjes plak je met Black Witch neopreenlijm. Daarna kun je er eventueel een patch overheen lijmen of een neopreen patch erop strijken van McNett/Gear Aid. Neem voor specifieke vragen contact op met een reparatiespecialist, die kan jou het beste adviseren over alle beschadigingen.

Door al het thuiswerken zijn er een aantal coronakilo’s bijgekomen, is het mogelijk om mijn wetsuit te laten vermaken?

Een pak vermaken is wel mogelijk, maar dit is kostbaar en vaak komt dit het model niet ten goede. Beter kun je op zoek gaan naar een goed passend wetsuit, of er even tegenaan gaan om die coronakilo‘s weer kwijt te raken.

Mijn rits op mijn linkerbeen kruipt steeds omhoog, uiteindelijk schiet deze helemaal los. Kan ik daar iets aan doen? Wat is de oorzaak?

Vaak hebben ritsen een rem, een pennetje dat tussen de tanden van de rits steekt, als je het lipje van de slider plat legt. Als de rem is afgebroken, kan het zijn dat de rits opengaat. Een simpele oplossing is een postelastiek eromheen doen, maar beter is om de rits te laten vervangen. Als een pak te strak zit, kan de rits ook opengaan. Raadzaam is om een dan een passend wetsuit te kopen.

Anderen lezen ook:  Duiken in cenotes en met walvishaaien, Pro Dive International heeft het!

natpak

Na de duik kijk ik eigenlijk nooit om naar mijn natpak. Heeft een wetsuit eigenlijk ook onderhoud nodig?

Het beste kun je na de duik je natpak spoelen met schoon kraanwater. Hang het vervolgens op een brede droogpak/natpakhanger om te drogen. Reinig je wetsuit periodiek met neopreen shampoo om geurtjes te neutraliseren. Hang het niet in een vochtige schuur, dan kan het ‘weer‘ (schimmel) erin gaan zitten

Mijn natpak ruikt niet zo heel prettig op dit moment, raad jij een wetsuit-shampoo aan?

Een goede neopreen shampoo neutraliseert de geurtjes en dat is zeker aan te bevelen als je pak begint te ruiken. Spoel het wel goed na in een bak met handwarm water. Als je een neopreen pak te weinig schoonmaakt, kun je uitslag krijgen door de bacteriën die zich in het wetsuit ophouden. Het is dus ook een kwestie van goede hygiëne.

Mag mijn 7 mm eigenlijk in de wasmachine of droger?

Neopreen kun je beter niet wassen in een wasmachine en ook een droger is af te raden. In een bad of in een grote schone cementkuip is het pak prima te spoelen of te wassen. Gebruik handwarm water en een goede neopreen shampoo.

Ook interessant voor jou:

Droog blijven, volg een droogpakspecialty

 Drogen en opbergen van je duikuitrusting