Kom je dit jaar ook weer naar onze stand tijdens Duikvaker op 2 en 3 februari? Want we organiseren weer heel veel leuke activiteiten! Volg bijvoorbeeld een van onze interessante workshops, zoals die van Stefan Panis over Mijn- en wrakduiken.

Mijn- en wrakduiken, spannend! Vertel eens wat meer.

Ik ben er eigenlijk gewoon vanzelf ingerold. Ik was een sportduiker die als 6-jarig jochie begonnen is met duiken door mijn vader. Later ben ik als beroepsduikers gaan werken en via het bedrijf waar ik werkte mee gevraagd eens te gaan duiken op de Noordzee. Deze ervaring vond super en ben ik meer gaan duiken op wrakken. Langzaamaan ben ik mijn uitrusting gaan aanpassen naar een wrakduik set. Dat houdt in een dubbel set die je afzonderlijk kan regelen, 2de mes, 2de lamp mee etc.

Van oktober tot april zaten we alleen eigenlijk altijd in een dode periode van wegen het weer op de Noordzee. We doken toen af en toe wel in wat meren, maar dat was natuurlijk niet de ervaring die we hadden op de Noordzee. Tot ik op een moment mee gevraagd ben om in een mijn te gaan duiken, dit leek mij super gaaf. Na deze duik overtuigd geraakt dit vaker te gaan doen, maar natuurlijk wel op een veilige manier. Vervolgens ben ik begonnen met het halen van mijn grotduik specialty. Welke ik overigens voor wrakken nooit gehaald heb, omdat deze er simpelweg niet waren. Ook ben ik begonnen aan mijn rebreather specialty wat het duiken in deze situaties makkelijker en beter mogelijk maakt. In de winterperiode ben ik nu vaker in de mijnen te vinden, dit ook door de wat aangenamere watertemperaturen van 6 – 10 graden zelfs bij vorst.

Anderen lezen ook:  Lichten op visnetten redt schildpadden en dolfijnen

Sinds een jaar of 10 nu duik ik ook met mensen uit Dover in de zomer. Daar liggen de wrakken op een betere afstand van de kant dan wanneer we de Noordzee vanuit Nederland op gaan. De wrakken in Nederland liggen gemiddeld tussen de 20 en 30 mijl uit de kust terwijl in Dover dit gemiddeld maar 3 tot 5 mijl is. De wrakken liggen hier ook een stuk ondieper. In Dover liggen ze gemiddeld rond de 35 meter en maximaal 60 meter diep.

Wat raad je aan voor iemand die wil beginnen aan deze tak van duiksport?

Het belangrijkste is natuurlijk de juiste opleiding. Dit is nog veel belangrijker voor grotduiken dan voor wanneer je gaat wrakduiken langs de buitenkant van scheepswrakken. Er komen heel wat meer punten kijken qua veiligheid waar je rekening mee moet gaan houden. Daarnaast word natuurlijk heel de uitrusting anders, denk aan een dubbele lamp etc.

Mijn- en wrakduiken

Je wilt het gaan hebben over een mijn en een wrak. Kun je ons alvast een sneak preview geven over wat we kunnen verwachten?

Ik ga het tijdens de presentatie hebben over een wrak en een mijn. Het wrak waar ik het over ga hebben is de Josephine Willis. Dit is een houten zeil schip welke gezonken is in de jaren 1800. Dit schip heb ik mee mogen ontdekken. We zijn hierop gaan duiken als een team van duikers. Een van deze teamleden is een man van maar liefst 79 jaar oud. Zomers duikt hij nog dagelijks naar wrakken. Het bijzondere van dit verhaal is dat deze man al 20 jaar opzoek was naar het wrak, maar helaas nooit kunnen vinden. Tot deze dag. Alle moderne apparatuur gaf niets aan, maar op de diepte meter was toch een stipje te zien. Daarnaast naderde het doodtij dus is er toch besloten dicht erbij te ankeren. Toen we beneden kwamen wisten we meteen dat we goed zaten. Ik keek meteen recht in een oud kanon, het kon niet missen dat we waarschijnlijk de Josephine Willis hadden gevonden. Nu komt alleen het meest lastige gedeelte, het echt identificeren van het wrak. We vonden echt van alles beneden beschilderde borden, flessen, gereedschap en ga zo maar door. Ook vonden we glazen potten met een glazen deksel, hierin was de datum en naam van het schip gezet als aandenken aan het te water laten. Later kwamen we ook de sextant van de kaptein tegen. Dit kreeg later nog een leuke wending waarover ik jullie graag meer vertel op Duikvaker!

Anderen lezen ook:  Recall Mares XR inflators

Mijn- en wrakduiken

Naast dit mooie wrak wil ik het met jullie gaan hebben over de Felicitas mijn in Duitsland.

De Felicitas mijn is een oude leisteen mijn in Duitsland. Toevallig kreeg ik hiervan foto’s te zien en was meteen enthousiast hier te gaan duiken. Vervolgens ben ik contact gaan zoeken met de eigenaar welke het gekocht had om te kijken of we er konden duiken. Dit was mogelijk alleen was de eigenaar nog bezig met de vergunningen te krijgen. In Duitsland is het erg lastig om dit soort vergunningen te krijgen. In juni heb ik uiteindelijk bericht gekregen dat hij in augustus open zou gaan. Helaas zijn we er niet aan toe gekomen eerder te gaan duiken dan in september.

Deze duik dag was ook niet helemaal wat het zou moeten zijn, ik zelf had helaas een lek in mijn droogpak. Hier kon ik op zich prima mee door duiken alleen kreeg helaas een team lid last van een technisch mankement en was het zicht zo slecht in de main shaft dat er besloten is te stoppen voor die dag.

In oktober zijn we teruggegaan en toen hadden we voor die dag de mijn afgehuurd. Hierdoor kon ik fotograferen en mijn teamlid video opnamen maken. We konden in deze mijn heel mooi een 2-deling zien van oudheden. De rechterkant is van voor 1800 hier is alles nog met dynamiet eruit gehaald, waarbij links tot 1970 in dienst is geweest en alles hierin is gezaagd, kortom keurige rechte wanden en alle apparatuur stond er zelfs nog. Wil je meer weten wat we allemaal gevonden hebben, kom naar mijn presentatie op Duikvaker!

Anderen lezen ook:  De Thistlegorm in 3D

Voor wie is deze presentatie interessant? Voor iedereen, zelfs voor niet duikers.

Programma workshops DUIKEN-stand tijdens Duikvaker 2 & 3 februari:

11.00 uur: Raymond Wennekes, Hoe maak je een winnende foto?

12.00 uur: Stefan Panis, Mijn- & wrakduiken

13.00 uur: Gino van Duffelen, Zorg voor je duikpak: tips over onderhoud voor neopreen & droogpakken

14.00 uur: Bootsy’s Babbels

15.00 uur: Sander Evering, Bommenwerper Boeing B17 & technische duikvaardigheden, van vinslagen tot opstijging

Ear Check: gehele dag!

Volg ons op Facebook en lees de interviews met de sprekers!