Britse archeologen hebben op de bodem van de Zwarte Zee een Grieks scheepswrak gevonden van rond de vierde eeuw voor Christus. Het wrak is nog helemaal intact en is daarmee het oudste scheepswrak ter wereld.

Het 23 meter lange schip ligt op zijn kant en is compleet met mast, roeibanken en roeren. De binnenkant van het schip is met slib bedekt, waardoor onduidelijk is of het lading vervoerde.

“We hebben heel weinig stukjes schip uit die periode en niets soortgelijks uit de Griekse wereld”, zegt hoogleraar archeologie John Adams in The Times. Adams leidt het Black Sea Maritime Archeological Project, dat in de Zwarte Zee met een onbemande onderzeeër naar scheepswrakken zoekt. Door het lage zuurstofgehalte van de Zwarte Zee blijven houten wrakken er relatief goed bewaard.

Copyright: The Times

Tot in detail 

Het schip werd op zo’n 75 kilometer van de Bulgaarse kust gevonden en kwam volgens hem waarschijnlijk uit een van de Griekse koloniën die daar in de oudheid waren. Het moet al ruim 2.400 jaar op de bodem hebben gelegen. “Oude zeevaarders knuffelden niet de kust door angstig van haven naar haven te varen, maar zeilden het ruime sop”, aldus Adams.

Bijzonder is volgens hem dat het schip er precies zo uitziet als op antieke vazen. “Nu hebben we archeologisch bewijs dat een schip tot in detail laat zien.”

Het Black Sea Archaeology Project is een driejarig project dat op grote diepte in de Zwarte Zee scheepswrakken opspoort. Inmiddels zijn er al meer dan zestig gevonden.

Bron: hln

Anderen lezen ook:  Algen en koralen werkten al samen toen de dino's nog rondliepen

Bekijk ook: Archeologen ontdekken 58 scheepswrakken