Vanachter je bureautje een onderwatervideocamera ontwerpen kan, maar Paralenz pakte het heel anders aan. Zij gebruikten de kennis van 250 testers uit maar liefst 38 landen, zodat ze de ultieme onderwatervideocamera konden maken. Robert de Kinkelder uit Twente behoorde tot deze A-Testers.

 

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: René Lipmann 

 

Begin dit jaar viel ons oog op BOOT op de Paralenz Dive Camera, een videocamera die niet veel groter was dan een dikke viltstift. Ondanks dat hij zo klein was, bleek hij nog verrassend veel functies te hebben. Dit product van Deense makelij is echt gemaakt voor duikers, door duikers. Na 15 jaar onderzoek, ontwikkeling en vooral heel veel testen, verschijnt de videocamera in juni op de markt. En dat de testers meer dan serieus werden genomen, blijkt: door hun op- en aanmerkingen zijn er meer dan dertig verbeteringen aangebracht wat resulteerde in de Paralenz Dive Camera.

Het is een camera voor duikers, door duikers. En jij was dus een van de testers!

Paralenz had een Facebook-actie opgezet, waarbij ze zochten naar 250 duikers verspreid over alle continenten. Ze hadden nog 1 Europese A-Tester nodig. Dat leek me wel heel leuk om te doen dus ik reageerde direct. Ik duik al sinds 1985 en ben nu een 2* instructeur bij de NOB. Ik voldeed aan hun profiel en al snel had ik het eerste protoype in huis.

In juni wordt de Paralenz Dive Camera gelanceerd. Het is wel duidelijk dat de makers niet over één nacht ijs gingen. Hoe test je nu zo’n prototype?

De eerste stap was alle functies en knoppen leren te bedienen op het droge. De tweede stap was de handelingen die dan bekend zijn, uit te voeren in het zwembad. Hoe bedien je de Paralenz Dive Camera tijdens het duiken en werkt het zoals je verwacht? Belangrijk was dat je als testduiker continu feedback gaf aan het productieteam. Als derde stap ging je ermee duiken in open water. Mijn eerste duik was in februari in ’t Grasbroek bij Bornerbroek, met droogpak en dikke handschoenen. Je merkte gelijk dat erover nagedacht was: met mijn dikke handschoenen kon ik de kleine videocamera feilloos bedienen.

Anderen lezen ook:  Kanon van Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog geborgen

Er zijn dertig verbeteringen aangebracht aan de Paralenz Dive Camera. Waar liep jij tegenaan?

Alle opnames van mijn testduiken bekeek ik altijd stuk voor stuk. Wat je zag en wat je tegenkwam, koppelde je direct terug via een besloten Facebookpagina. Het mooie van deze manier was dat je snel een terugkoppeling kreeg van de makers van Paralenz. Iets waar ik en meerdere testduikers tegenaan liepen, was dat je achteraf parameters zoals temperatuur, duikdiepte en data als ondertitel kon toevoegen aan je duikfilm. Maar deze werden niet opgeslagen op de SD-kaart. Na onze meldingen verscheen er een nieuwe versie van de software en werkte het wel! Ook constateerden we dat de diepteregistratie van de videocamera anders was dan die van de duikcomputer. Direct werd dit aangepast. Het was onwijs leuk om zo mee te werken aan de verbetering van een product en heel bijzonder dat je zo nauw samenwerkte met de ‘uitvinders’ van de Paralenz Dive Camera.

Waarom is deze videocamera een aanwinst ten opzichte van andere action cams?

De Paralenz Dive Camera is erg lichtgevoelig. Je krijgt veel heldere opnames en het beeld is aanzienlijk beter. Wat helemaal een pluspunt is, is de automatische kleurcorrectie die de camera automatisch toevoegt. Je hebt dus geen aparte filters nodig, want door een ingebouwde drukmeter weet de Paralenz precies hoe diep je bent en hoe hij de kleur moet aanpassen. Zo kun je dus gewoon genieten van je duik en hoef je je geen zorgen te maken om allerlei instellingen. Wanneer je dieper gaat dan 20 meter, is het natuurlijk wel handig als je een flitser of lamp meeneemt.

Anderen lezen ook:  “Luckydivers is het grootste PADI-opleidingscentrum van Nederland”

Opvallend is dat een beeldscherm ontbreekt.

Klopt, maar dat is niet echt nodig met een beeldhoek van 142 graden. Dat zorgt voor een mooie groothoekopname. Hierdoor mis je niks wat je filmt. Er is wel een informatiescherm met de camerasettings, maar die informatie is tijdens de testfase drastisch geminimaliseerd. We vonden dat er te veel vermeld was en we mochten vervolgens uit enkele schermafdrukken kiezen wat we dan het beste vonden. Vervolgens is het informatiescherm aangepast. Toen merkte je echt dat je betrokken was bij de ontwikkeling van het product.

 

actiocamera

Het maskerbandje is vooral handig als je je handen vrij wilt houden zoals bij wrak- en grotduiken.

 

Zoals we je nu horen, is het echt een camera bedoeld om mee te filmen?

Met de Paralenz Dive Camera kun je ook prima kwaliteitsfoto’s maken hoor, maar er valt weinig in te stellen. Er zit een burstmode op voor 3-5 foto’s per seconde en een timelapse mode. Bij weinig licht moet je wel rekening houden met het feit dat de camera altijd een beetje beweegt als je de knop bedient.

Je kunt de Paralenz aan je maskerbandje vastmaken, is dat handig?

Hier was ik ook heel erg benieuwd naar. Als je je hoofd goed stabiel en stilhoudt, gaat alles goed. Daarnaast moet je beschikken over de juiste automaat die de bellen van je gezicht wegblaast. Anders heb je kans dat de bellen de camera laten trillen en het maakt ook heel veel lawaai in de microfoon. Rebreatherduikers hebben hier natuurlijk helemaal geen last van. Het maskerbandje is vooral handig als je je handen vrij wilt houden en je alles wilt opnemen wat je ziet. Denk bijvoorbeeld aan grot- en wrakduiken, maar ook opleidingsduiken om feedback te kunnen geven aan je cursisten.

Anderen lezen ook:  De oceaan in ademnood: zuurstofarme gebieden in halve eeuw verviervoudigd

Voor wie vind je de camera een aanrader?

Doordat we met zoveel duikers hebben samengewerkt om de Paralenz Dive Camera te finetunen, is het echt een videocamera geworden die aan alle eisen van duikers voldoet. De makers hebben naar ons geluisterd en alles aangepast waar wij tegenaan liepen. Het is echt een aanrader voor iedereen die het leuk vindt om zijn duik te filmen, maar niet met een grote set wil duiken. De camera stop je makkelijk weg en is snel klaar voor gebruik. Naar mijn idee is er op de markt nog geen onderwatervideocamera die zo compleet is als deze.

 

Je hebt geen aparte filters nodig, de Paralenz Dive Camera weet precies hoe diep je bent en hoe hij de kleur moet aanpassen.

 

Specificaties Paralenz

Batterijduur: De accu is voorzien van isolatiemateriaal en heeft daardoor minder last van kou. Daardoor werkt hij moeiteloos tijdens koudwaterduiken. Maximale opnametijd is meer dan twee uur.

Opladen: De achterkant draai je er zo vanaf en via een USB-oplader is je camera binnen twee uur weer geladen.

App: De app maakt gebruik van mini-opnames van jouw film en plaatst daar jouw duikprofiel overheen.

Tags: Breng eenvoudig tags aan bij bijzondere onderwerpen onder water, dit doe je door een simpel tikje op de knop. Zo weet je bij het monteren waar die opname te vinden is.

Materiaal: military grade aluminium stelt je in staat tot 200 meter diepte te duiken zonder behuizing.

Montage: Dankzij T-rails is hij eenvoudig te monteren op allerlei accessoires.

Gewicht: 161 gram. Geluid: ja, interne geluidsopname.

Prijs complete set: € 649. Dit is inclusief mask mount, universal mount, hand wrist strap, USB-C cable en 2x extra o-ringen.

www.paralenz.com