Vandaag weer een testdag met onze Spaanse deelnemers aan hetWereldkampioenschap Onderwaterfotografie. Het weer gooit helaas wel roet in de eerder gemaakte plannen. Windkracht 5 geeft een behoorlijk wat golfslag als  de wind op de kant staat. Maar gelukkig is er altijd nog een plan B.

Plan B is duiken in de Grevelingen hier staat de wind precies achter de dijk. Op naar Dreischor gemaal.

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

De WK locatie Dreischor gemaal is eigenlijk een boot duik aangezien het duikgebied begint bij de 1ste windmolen aan de rechter kant. Erg jammer want dit wil zeggen dat het gemaal zelf niet bedoken mag worden terwijl dit toch echt wel fotogeniek is. Maar ja er zal vast genoeg te vinden zijn.

Briefing

Rinie Luykx geeft een duidelijke briefing en hup tijd om het water in te gaan. Dreischore gemaal heeft geen stijger of trap in het water dus hier gaan onze Spaanse vrienden het echte Nederland duiken ervaren. Rustig de dijk naar beneden klauteren en stap voor stap het water in. Marc heeft dit snel onder controle maar bij José gaat het iets minder soepel. Nog te ondiep wil hij zijn vinnen aan doen en 1 stap naar achteren plonst hij het water in.

Gelukkig stond zijn camera nog op de kant samen met zijn buddy Quico die de camera aan kan geven. Lachend en ongedeerd komt José weer boven.

José Antonia Garcia, te water gaan in Nederland is niet altijd even eenvoudig.

Ja het is niet altijd even gemakkelijk in ons kikkerlandje. Rustig zwemmen ze gezamenlijk naar de WK duiklocatie. Na een uur komt de eerste boven het is de coach Eduard hij is de enige die nat duikt en vindt het welletjes hij bibbert van de kou. Ruim een half uur later komt de rest een voor een boven. Maar tot  hun verrassing sta ik niet alleen op de kant te wachten. Een hele horde koeien heeft zich op de kant genesteld en ligt rustig te grazen. De mannen kunnen deze ontvangst wel waarderen en poseren gewillig bij de koeien hoe Nederlands kun je het krijgen alleen de klompen ontbreken nog.

Anderen lezen ook:  Op duikvakantie naar Zuid-Afrika: tijgerhaaien en op safari

De coach echter blijft in gedachte in Spanje en probeert de koe te verlijden tot een Spaans stieren gevecht. Met zijn fel rode trainingspak gaat hij voor de koe staan en  hupt wat op en neer. Maar dit is natuurlijk geen Torro maar een dood ordinaire Nederlandse melkkoe. Even kijkt de koe op maar gaat vervolgens rustig door met grazen.

De Spaanse coach Eduard als stierenvechter

Bijzonder, buiten vulstation

Na dit warm welkom kleedt iedereen zich weer om en gaan we even langs het vulstation bij Dreischor parking. De buiten vulstations vinden de Spanjaarden wel heel bijzonder. Dit hebben ze niet in Spanje en is volgens hun echt een uitkomst. Bij Dreischor parking is het wat drukker. We ontmoeten hier ook de teams van Kroatië en Frankrijk. Zij zijn zich ook aan het voorbereiden.

Ik loop even naar ze toe om een praatje te maken ben natuurlijk erg nieuwsgierig hoe zij het duiken in Nederland ervaren. Het Franse team vindt de duikstekken wel vergelijkbaar met enkele locaties in Frankrijk alleen het zicht vinden zij wel een stuk beperkter. Maar ze hebben het prima naar hun zin en kijken uit naar het kampioenschap.

De buiten vulstations vinden de Spanjaarden wel heel bijzonder. 

Vanmiddag geen friet met frikadellen. 

Daarna wil ik nog even naar de Kroaten maar een flinke hoosbui maakt een abrupt einde aan deze ontmoeting. Tijd om te gaan lunchen. Deze keer geen friet met frikadellen speciaal maar een brood maaltijd in het appartement van Marc en José. Gezellig kletsen we nog na over de duik van vandaag.

Anderen lezen ook:  Welke Surface Marker Buoy moet ik kiezen?

Er wordt wat gediscussieerd over de duiklocaties, ze vragen Rinie wat hij denkt dat de uiteindelijke locaties gaan worden. Tja dat is moeilijk te zeggen natuurlijk en is helemaal afhankelijk van het weer. Het antwoord hierop moeten wij hun verschuldigd blijven dat zal donderdagavond pas duidelijk worden.

Een 2e duik zit er vandaag niet in de buddy en het model van Marc moet nog van het vliegveld gehaald worden. Tijd voor ons om terug huiswaarts te gaan.

 

Buenas noches amigos.

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.