Wauw, wat is dat? De onderwaterfoto’s van Ellen Muller zijn altijd net even anders. Met haar unieke kijk op de onderwaterwereld en haar engelengeduld, weet Ellen Muller waanzinnig mooie macrofoto’s te maken. Elke foto is even pakkend en bijzonder, waarbij het vastleggen van paaigedrag haar grote favoriet is.

«Spawning-shots zijn erg uitdagend, ik verveel me daarom nooit»

Zou je ons iets meer over jezelf willen vertellen?

Ik verhuisde in 1980 vanuit de Verenigde Staten naar Bonaire en werd op slag verliefd op de koraalriffen en het kristalheldere water van het eiland. In 2001 kocht ik een digitale onderwatercamera en ontdekte ik een nieuwe passie: het verkennen en fotograferen van het levendige ecosysteem van onze koraalriffen. Door op Bonaire te wonen heb ik de mogelijkheid om bijna dagelijks te duiken, en daardoor heb ik veel van de bewoners van de riffen en hun unieke gedrag nauwkeurig kunnen documenteren. Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik onderweg zelfs een paar nieuwe soorten heb ontdekt!

Hoe zou je jouw fotografie en stijl omschrijven?

Ik concentreer me vooral op close-ups en macrofotografie, maar ik fotografeer ook veel vissen en ongewervelden. De meeste van mijn duiken vinden plaats bij zonsondergang of ‘s nachts. Wonen op Bonaire geeft me de mogelijkheid om meerdere keren terug te gaan naar dezelfde plek en de vissen en hun gedrag te leren kennen. Het gedrag en de gewoonten van een onderwaterdier kennen, is een grote hulp bij onderwaterfotografie en stelt me in staat om unieke foto‘s te maken.

Ellen Muller

Giftig hapje: Deze Gaudy clown crab heeft prachtige kleuren! En zie je die oranje eitjes tussen haar scharen? Deze krabben zijn heel klein, ze worden niet veel groter dan twee centimeter. Hun leefgebied varieert van tussen de losse steentjes tot aan het rif en de pijlers van een pier. Interessant: de Gaudy clown crab eet een soort van zoantide (zacht koraal) welke giftig is. Vervolgens slaat hij dat gif op, om zichzelf weer giftig te maken en te beschermen tegen vijanden.

Macrofoto‘s en close-ups. Waarom die specialiteit?

Macro is mijn favoriet. Veel van de kleine wezens worden over het hoofd gezien door duikers, dus het is geweldig om de verbazingwekkende diversiteit van deze kleinere bewoners van het rif te kunnen laten zien.

Anderen lezen ook:  Reef Renewal Foundation Bonaire

Vertel eens iets over je apparatuur.

Ik gebruik een Canon G16 in een Canon-behuizing, GoBe-lampen en natte close-uplenzen (Inon en Aquatica). Een heel eenvoudige opzet in vergelijking met de meeste duikers, maar het is wat voor mij het beste werkt.

Ellen Muller

weesjes: Deze octopus heeft eieren. Een octopus heeft helaas geen lang leven. Terwijl ze haar eieren uitbroedt, eet ze ongeveer een maand niet en komt ze ook niet uit haar huisje. Tegen de tijd dat de eitjes uitkomen, is de vrouwtjesoctopus zo verzwakt dat ze kort daarna sterft. Best triest eigenlijk.

Jouw favoriete duikplek op Bonaire is…

Ik duik graag op het rif langs het havengebied richting de stad. Het is een mooie mix van puin en rif en rijk aan macromogelijkheden.

Welk zeedier is jouw favoriete model?

Ik heb geen favoriet zeedier, maar mijn persoonlijke favoriet is het fotograferen van paaiactiviteiten. Er is iets heel bijzonders aan het waarnemen van de cirkel van het leven die zich in een delicate dans onder het maanlicht voor je afspeelt. Het paaien van koralen, het paaien van ongewervelde dieren, het paaien van vissen – ze fascineren me allemaal enorm.

Ik documenteer en onderzoek gretig elk type paaigedrag. De meeste van mijn duiken vinden plaats bij zonsondergang of ‘s nachts, wanneer het rif echt tot leven komt en paaiactiviteiten plaatsvinden. Voor het uitzetten van koralen is mijn favoriete tijd van het jaar de late zomer/vroege herfst, omdat er zoveel mogelijkheden zijn om de unieke paaiactiviteiten van een groot aantal soorten vast te leggen.

Anderen lezen ook:  Navigeren leer je door het te doen

Wanneer de Orbicella-koralen paaien, komen de prachtige slangsterren massaal naar buiten om de koraaleitjes op te eten. Dit is een spektakel waar ik nooit genoeg van krijg! Hoogtepunten zijn onder meer het fotograferen van de ongebruikelijke late namiddag-spawning van gegroefd hersenkoraal (Diploria labyrinthformis), samen met de timing van doolhofkoraalspawning (Meandrina meandrites). Wat de vis betreft, heb ik meer dan zesenzeventig spawnings gezien en gedocumenteerd van een favoriet van Bonaire: de longlure frogfish.

Ellen Muller

Waggelaars: Op deze foto zie je drie hengelaarsvissen waarvan het vrouwtje (de grote) door twee mannetjes naar boven wordt geduwd. Daar laat ze in de waterkolom haar eitjes vrij en vervolgens worden die eitjes bevrucht door de mannetjes. Hengelaarvissen zijn geen goede zwemmers. Het is grappig om er eentje te zien die op pad gaat. Ze waggelen een beetje op die kikkerachtige vinnetjes en ‘vallen om’ van de ene naar de andere kant.

Je moet volgens mij wel veel geduld hebben…

Veel van mijn spawning-foto‘s duren erg lang. Ik heb in het donker 45 minuten gewacht met een heel zwak rood licht en zelfs nog langer op paling en hengelaarsvissen om hun paai te zien. Voor dit soort fotografie heb je inderdaad veel geduld nodig.

Wat is de grootste fout die je kunt maken als macrofotograaf?

Leer de grenzen te respecteren van het wezen dat je fotografeert. Kom niet te dichtbij en zorg dat het dier dat je aan het fotograferen bent niet gestrest raakt.

Ellen Muller

Met z’n al(l)en: Dit zie je niet vaak: een groep puntstaartalen die samenkomt om te paaien! Er is eigenlijk nog heel weinig bekend over dit gedrag van de alen. Deze foto is dan ook een enorme gelukstreffer. Meestal vind je namelijk een aal die solo op pad is.

Hoe daag je jezelf uit?

Gedrags- en spawning-shots zijn erg uitdagend. Ik verveel me nooit en er is altijd een nieuwe of betere opname om naar te streven.

Anderen lezen ook:  4x cadeau voor de duiker

Heb je nog een tip voor onze onderwaterfotografen?

Zolang je houdt van wat je doet (en je onderwerpen!), en oefent, oefent, oefent, kun je een succesvolle fotograaf worden.

Ellen Muller

Over Ellen Muller

Sinds 1980 woont Ellen Muller op Bonaire en is ze niet meer weg te slaan uit het water. In 2001 startte ze met onderwaterfotografie en inmiddels is ze uitgegroeid tot professioneel fotograaf. Met de minimale fotoapparatuur die ze gebruikt, is ze beperkt tot close-ups en portretten; volgens haar de beste manier om de ongelooflijke aard van de kleinste zeewezens vast te leggen.

www.pbase.com/imagine/root

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

Duiken aan de Oostkust met Bonaire East Coast Diving