Natuurbeschermers in Griekenland zijn enthousiast over de recordtoename van het aantal nesten van zeeschildpadden. Deze soort, die met uitsterven was bedreigd, heeft zich de afgelopen jaren opvallend goed voortgeplant. “Het is geweldig.”

De onechte karetschildpad, ook wel bekend als de dikkopschildpad, bestaat volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) mogelijk al bijna 100 miljoen jaar. Door de dreiging van uitsterven hebben onderzoekers sinds de jaren tachtig inspanningen geleverd om deze soort te beschermen. In Sekania, op het Griekse eiland Zakynthos, zijn broedplaatsen beveiligd, zodat de schildpadden veilig hun nesten konden bouwen. Deze maatregelen hebben volgens de betrokken onderzoekers zijn vruchten afgeworpen.

“Dit jaar zijn er meer dan twaalfhonderd nesten geteld in Sekania,” vertelt Charikleia Minotou van het WWF-programma aan The Guardian. “Dat is gemiddeld één nest per 50 centimeter strand. Een verbazingwekkend aantal!” Minotou heeft deze belangrijke broedplaats bijna 25 jaar geobserveerd. “De boodschap van de zeeschildpadden is duidelijk: onze maatregelen hebben hen geholpen om hier te nestelen. Het is fantastisch.”

Jonge dikkopschildpadden komen net uit hun ei.

Zeeschildpadden keren altijd terug naar hun geboortestreek. Ook in Turkije bleek het belang van bescherming eerder dit jaar: daar werden 153 nesten geteld, het hoogste aantal dat ooit is waargenomen. Het beschermen van broedplaatsen is niet alleen cruciaal voor de eieren van jonge schildpadden; eenmaal uit het ei maken ze jarenlange reizen en leggen ze duizenden kilometers af. Na ongeveer 20 tot 25 jaar keren volwassen vrouwtjesschildpadden terug naar de plek waar ze zijn geboren om hun eieren te leggen.

Om dit voortplantingssysteem te waarborgen, is de bescherming van de broedplaatsen essentieel, aldus het WWF. Minotou benadrukt dat het werk na dit goede nieuws nog niet gedaan is: “Het is van levensbelang dat de beschermende maatregelen worden volgehouden. Eén verkeerde stap kan desastreuze gevolgen hebben.”

Anderen lezen ook:  500.000 haaien worden mogelijk geslacht voor het coronavaccin

Bron: Nu.nl Foto’s: Shutterstock