“Je vakantie is in zicht! Bijgevoegd sturen wij je de reisbescheiden betreft jouw geboekte reis naar Curaçao.” YES! Van Saskia van Diving World heb ik zojuist de reispapieren ontvangen.

Het is ten tijde van corona alleen wel even anders: er komt best wat administratie bij kijken. Het is nog vroeg in de ochtend (07.00 uur, zaterdagochtend) en mijn zoontje slaapt nog, een goede gelegenheid om alles in te vullen!

Tekst: Judith Rietveld
Erg fijn is dat Diving World alles al op een rijtje heeft gezet wat je moet invullen inclusief de bijbehorende link. Het staat allemaal in deze ‘reisbescheiden e-mail.’

Stap 1:  ED Card:

Voorafgaand aan de reis dien je een digitale immigratiekaart in te vullen (ED card). Bij het aanmaken van de ED card wordt ook gevraagd om een kopie van je paspoort (JPEG-bestand). Dit lukt bij mij niet (something went wrong), ik dien dan ook gewoon al de gegevens van mijn paspoort handmatig in te vullen.

Na alles ingevuld te hebben, verschijnt de zin: looks good! Dat is wat ik graag wil horen. In mijn inbox krijg ik vervolgens keurig netjes de immigratiekaart gemaild. Die zet ik alvast in een aparte map op mijn bureaublad, ik heb mezelf maar voorgenomen alles ouderwets uit te printen. Ik doe dat liever niet, maar in dit geval maak ik even een uitzondering. Je weet maar nooit.

Stap 2:  PLC formulier

Wederom kom ik op de site van Curaçao terecht. Hier staat vermeld dat je 48 uur voor vertrek de Passenger Locator Card moet invullen. Deze dien je uit te printen en mee te nemen, staat erbij vermeld. Check.

Anderen lezen ook:  The True Maldives liveaboard: Er is zoveel te zien!

Ik kom aan bij het vakje stoelnummer, maar ik heb gevraagd wat een upgrade naar businessclass kost. Daar heb je meer ruimte, en misschien is er een leuke last minute aanbieding. Diving World had al aangegeven dat het stoelnummer invullen niet verplicht is. Mooi.

Of ik gereisd heb de laatste 14 dagen of dat ik in contact ben geweest met iemand die besmet was met COVID-19? Nee. Ik heb het helemaal ingevuld en sla het formulier op. Ik zie dat je deze samen met de PCR-test dient te uploaden op de site. Die test doe ik dinsdag, dus dat moet nog even wachten.

Stap 3: PCR test

Op advies van Maaike van Diving World heb ik bij Hethuisartslab een PCR-test aangevraagd. Je dient een locatie in te vullen, maar ik kom erachter dat je overal gewoon zo kunt binnenlopen. In mijn volgende blog meer hierover.

Wat vermeldt Diving World verder nog? Zorg ervoor dat je altijd 48-72 uur voor vertrek de PCR-test laat afnemen. Voor Curaçao is het verplicht om een neusswabtest te laten afnemen.

Er wordt strikt gekeken naar het tijdstip van afname van de test, indien je te vroeg getest bent, kan het zijn dat je niet wordt toegelaten op de vlucht of op bestemming. Je meldt je aan voor de test via een speciale landingspagina van HetHuisartsLab.

Daar word je geregistreerd en met de unieke code (voorletter, achternaam, geboortedatum). Mocht je alleen een vliegticket hebben geboekt met TUI fly dan wordt de test gedeeltelijk vergoed en vragen we een eigen bijdrage van € 49,50. De eigen bijdrage dien je bij registratie te voldoen aan HetHuisartslab.

Anderen lezen ook:  «Bij LionsDive Beach Resort vind je alles op 1 plek»

Je ontvangt de uitslag van deze test per sms en mail. Deze ontvang je uiterlijk om 00:00 uur ’s nachts de dag na afname. De mail van HetHuisartsLab heb je nodig als bewijs dat je negatief getest bent en om onderstaande stappen op te volgen.

Mocht je voor vertrek de mail niet ontvangen hebben, neem dan contact op met HetHuisartsLab. Mocht je bij vertrek nog steeds niet de mail ontvangen hebben, meld je dan bij de TUI balie voor vertrek. Bekijk TUI’s PCR test pagina voor meer informatie.

Gezien de grote vraag naar COVID-19 PCR-testen moet de test zo dicht mogelijk op de 72 uur voor vertrek worden afgenomen. De test mag bij voorkeur niet later dan 65 uur voor vertrek worden afgenomen.

Laat je de test binnen 65 uur voor vertrek afnemen, dan is er geen garantie dat het testresultaat op tijd binnen is en geschied dit op eigen risico.

Stap 4: RIVM gezondheidsverklaring

We gaan nog even door. Je dient altijd een ingevulde RIVM gezondheidsverklaring op zak te hebben tijdens je reis. Vul je gegevens in en draag deze tijdens je vakantie bij je. Let op: deze gezondheidsverklaring is verplicht voor alle passagiers vanaf 13 jaar en dien je in te vullen voor de heen- én terugreis.

Het blijkt dat je deze wel moet uitprinten om in te vullen, dat moet ik dinsdag dan even op het werk doen. Niet vergeten!

Als laatste vermeldt de e-mail van Diving World: Als je alles hebt ingevuld en opgeslagen ben je klaar voor vertrek. Zorg dat je van alle documenten in 2-voud de printen kopieën meeneemt op reis (voor heen- én terugreis).

Anderen lezen ook:  Warm met de Bare Neo Beanie

Helemaal prima. Nu eerst dinsdag de PCR-test, ik ben benieuwd.

www.divingworld.nl