Al je duikgegevens in één keer duidelijk op een intuïtief groot gekleurd beeldscherm. Dat is de duikcomputer Genius van Mares. Auteur Carlo Vreugde vertelt over zijn ervaringen met de Mares Genius.

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: René Lipmann

Een nieuw avontuur start nadat Mares mij de Genius duikcomputer laat testen op mijn sidemountduikset. Als Global Underwater Explorer (GUE) duiker is je aangeleerd om zo min mogelijk ‘faalpunten’ te gebruiken. Dus een zender op mijn fles is nog nooit bij mij opgekomen.

Je leert inschatten hoeveel lucht je verbruikt en dan kijk je op je manometer of je goed zit. Tijdens het duiken met sidemountflessen heb je rekening te houden met zelfs twee manometers. In deze nieuwe situatie kan dat dus via de Mares Genius duikcomputer, waarop vijf zenders aangesloten kunnen worden. Met mijn duikbuddy Mark Stap van Airdiving krijg ik de opmerking dat alleen een zender niet voldoende is. Dus ter plekke hebben we op beiden 1ste trappen een mini-manometer geplaatst. Op deze manier is de 1e trap compact, gestroomlijnd maar wel veilig door een back-up mocht de zender om technische redenen niet meer functioneren.

Waarom zo groot?

We staan aan de waterkant en Mark vraagt aan mij waarom de duikcomputer zo groot is. Ik geef aan dat de afleesbaarheid hierdoor zeer eenvoudig is. Dit komt doordat er symbolen en kleuren worden gebruikt om alles in één oogopslag te begrijpen.

Dat is wel belangrijk als je met meerdere zaken tegelijk bezig bent zoals fotograferen, neutraal drijfvermogen goed houden en tegelijk kijken hoe diep je zit, plus jouw resterende duiktijd qua ingeschat luchtverbruik nog aanwezig is. Plus bij het op leeftijd komen van een duiker, kan het lezen iets lastiger worden.

Mares Genius

Helderheid

De Genius heeft een diagonaal beeldscherm van 6,9 cm / 2,7 inch gemaakt van Thin Film Transistor liquid crystal display TFT/LCD-scherm, dat is een type lcd-scherm dat een nog scherpe en helderder beeld levert en platter is. Het duidelijke display heeft grote aantallen en pictogrammen om ervoor te zorgen dat het altijd gemakkelijk te lezen is.

Het onderwatermenu maakt het ook mogelijk om bepaalde instellingen tijdens de duik te wijzigen, wat zorgt voor ongeëvenaarde veelzijdigheid. Dit allemaal in een resolutie van 320*240 Quarter Video Graphics Array (QVGA), met 256.000 kleuren en een helderheid van 420cd/m2 of nits. Een goed computerbeeldscherm zit op 300 tot 400 nits en de Genius met 420 zit daar zelfs boven.

Anderen lezen ook:  Review Bare Sentry Tech Dry: neopreen met super stretch

Dit is de reden dat ik de helderheid heb aangepast, zodat het minder fel schijnt in Nederlandse wateren. In het buitenland met een felle zon werkt deze helderheid optimaal. Voor nachtduiken kan je overschakelen naar de nachtmodus. Dat is rustiger voor de ogen is. Het geheel is beschermd via mineraalglas en zit met een stevige rubberen band stevig om je pols.

Batterijduur

Voor iedere duiker is de Genius eenvoudig in gebruik. Met vier grote knoppen onderaan kan je makkelijk door alle menu’s heenlopen. Zelfs zonder instructies zijn de basisfuncties eenvoudig af te lezen. Wel is dit een duikcomputer die je moet opladen.

De voeding bestaat uit een 18650 lithium-ion oplaadbare batterij die 500 keer opgeladen kan worden met een batterijcapaciteit van 40 uur. Na een keer opladen zijn ongeveer 40 duiken mogelijk, afhankelijk van de duur, schermhelderheidsinstelling en de watertemperatuur. Op dit moment heb ik vier duiken in drie weken gemaakt en de batterij geeft nog vol aan.

Opladen Mares Genius

Het is heel handig dat de duikcomputer automatisch uitgaat en daardoor langer meegaat. Het opladen gaat via een usb-adapter met een klem met contacten, die ook als datatransport gebruikt kan worden met een computer. Dit is over het algemeen niet nodig vanwege de ingebouwde bluetoothverbinding.

Ideaal om je data over te zetten in een digitaal logboek. Via een smartphone kan de duikdata via het logboek van Scuba Schools International (SSI)/Mares eenvoudig overgezet worden. De bluetooth gebruik ik naar het SSI/Mares logboek en mijn MacDive logboek die beide op mijn iPhone staan. Verder kan je foto’s en een kaart uploaden. Je kunt de kaart ook bekijken tijdens je duik, geweldig om te zien waar je in het water bent, wat essentieel kan zijn in een noodsituatie.

Mares Genius

Integratie van zender tankgegevens voor maximaal vijf Smart Transmitters.

Meerdere zenders mogelijk

Mijn sidemountflessen leg ik langs de waterkant en ik spring in het water met mijn sidemountwing. Op dit moment gaat de Genius nog niet aan en ik pak mijn linkerfles en koppel deze in het water vast aan mijn D-ringen van mijn wing. Op dat moment ben ik blij dat de Genius van groot formaat is.

Ik kan deze direct op mijn arm vinden en aanzetten via de buitenste knop. Daarna draai ik via de kraan mijn linkerfles open en zie 200 bar op mijn Genius verschijnen. Ook clip ik mijn rechterfles vast. De Genius toont niet twee flessen tegelijk op duikcomputer. Boven elke knop staat een symbool zodat je eenvoudig via de vier knoppen alle functies kan bedienen.

Anderen lezen ook:  Getest: Sea&Sea MDXL-α7IV housing

De knop met het gassymbool toont de vijf zenders die verbonden kunnen worden met de Genius. Ik zie direct dat twee zenders actief zijn en beide tonen 200 bar. Voor een sidemountduiker is dit pure luxe, want ik zie mijn luchtstatus van twee flessen plus een voorspellend luchtverbruik direct via mijn arm. Als ik onder mijn arm kijk, kan ik de mini-manometer aflezen in het geval de zender niet werkt.

Algoritme

Dankzij het Bühlmann ZH-L16C algoritme kan je duiken met gradiëntfactoren. Met behulp van gradiëntfactoren wordt de maximaal getolereerde oververzadiging in de weefsels ten opzichte van de oorspronkelijke waarden van Bühlmann verlaagd. Het resultaat is dat er aan het einde van de duik minder stikstof in het lichaam aanwezig is.

Relevant voor de compressieduiken zijn de gradiëntfactoren die uitgedrukt worden in paren: de eerste waarde, ook aangeduid als GF low, is het percentage van de oorspronkelijke Bühlmann-waarde die bepalend is voor het begin van de uiteindelijke opstijging. De tweede waarde, ook aangeduid als GF high, is het percentage van de oorspronkelijke Bühlmann-waarde die bepalend is voor de reststikstof aan de oppervlakte aan het einde van de duik.

mares genius

Meerdere gassen

Ga je verder met je duikopleidingen, dan is de Genius hierop voorbereid. Je kan duiken met meer dan één gasmengsel, trimix of heliox. In totaal kunnen er vijf gassen ingesteld worden voor zowel het zuurstofpercentage als het heliumpercentage. Verder is alles gelijk aan nitroxduiken met meerdere gassen met OTUs (Oxygen Toxicity Units – eenheden zuurstofvergiftiging). Voor het wisselen van gassen definieer je alles vooraf.

Druk op een knop om door de beschikbare vooraf gedefinieerde gassen te lopen en vervolgens druk je op het gas wat je gaat gebruiken om deze te activeren. De gaswissel wordt in de decompressieberekening verwerkt. Op het beeldscherm staat het symbool van jouw gekozen gas en het bijbehorende zuurstofpercentage.

Mares Genius

Decompressieduik

In de profielweergave is het deel onder de Maximum Operating Depth (MOD – maximale duikdiepte) van het decogas weergegeven in de kleur rood. Ook kan je de weefselverzadinggrafiek bekijken. Bovenaan staat de huidige diepte en de niet-decompressietijd (of totale opstijgtijd in het geval van een decompressieduik).

Anderen lezen ook:  Mares: Epic

In hetzelfde scherm zie je alle belangrijke informatie over de duik. De grafiek zelf wordt voortdurend bijgewerkt via 16 compartimenten, zoals gesimuleerd door het algoritme, samen met rode blokjes die de maximaal getolereerde oververzadiging aan de oppervlakte en in het geval van decompressiestops op de diepte van alle berekende stops vertegenwoordigen. De verticale as staat voor druk. Zolang een weefsel niet in de rode blokjes komt, is voor het desbetreffende weefsel decompressie niet nodig.

Wanneer een weefsel boven het onderste rode blokje komt, moet je een decompressiestop maken. Bij een nitroxduik is ook een horizontale zwarte lijn te zien: deze geeft op dezelfde drukschaal de partiële druk van stikstof in het ingeademde gas aan. De afstand tussen de lijn en de bovenkant van de balk is het drukverschil dat het gas in en uit een weefsel drukt, en geeft dus aan hoe snel de stikstof wordt opgenomen of afgegeven.

Is de Mares Genius iets voor jou?

De Mares Genius duikcomputer zit vol met veel intuïtieve functies die eenvoudig te bedienen zijn via vier knoppen. Deze computer kan het allemaal aan en nog veel meer. Het is ontworpen voor elke duiker, ongeacht de ervaring of de omstandigheden. Dit heldere, grote en daardoor makkelijk afleesbaar kleurenscherm, is in elke omstandigheid een schitterende duikcomputer of je nu met lucht, nitrox of trimix duikt.

Mares Genius

Facts Mares Genius Dive Computer

* Batterij 18650 Li-Ion, 40 uur brandtijd.

* Bühlmann ZH-L16C-algoritme met gradiëntfactoren en voorspellend multigas

* Geschikt voor nitrox en trimix, tot vijf gassen

* Kleurenbeeldscherm met een hoge resolutie

* Volledig kantelbaar digitaal kompas met peilinggeheugen en stopwatch

* Integratie van zender tankgegevens voor maximaal vijf Smart Transmitters (niet inbegrepen)

* Kleurgecodeerde tankdruk

* Bodemtimermodus met resetbare gemiddelde diepte en stopwatch

* Decompressieduikplanner met extra oppervlakte-intervalfunctie

* Briljant logboek met meerdere grafieken

* Logboekcapaciteit meer dan 1000 uur duikprofiel
* Slim batterijbeheersysteem met 40 uur duiktijd per volledige lading

* Bluetooth-verbinding voor directe verbinding met smartphone

* Nachtmodusfunctie

* Kaartweergavefunctie tijdens de duik

* Weefselverzadigingsgrafiek met gedetailleerde informatie

* Onderwatermenu maakt het mogelijk bepaalde instellingen tijdens de duik te wijzigen
Prijs Genius: € 799 Prijs zender: € 235