Een rouwende orka heeft haar overleden kalfje eindelijk achtergelaten, nadat het zeker 17 dagen lang probeerde haar nageslacht boven water te houden. De orka werd gisteren in de buurt van Vancouver Island door onderzoekers gespot zonder het kalfje.

Het gedrag van de walvis had intussen de hele wereld beroerd: op 24 juli beviel Tahlequah na een bevalling van een half uur van een kalfje van ongeveer 180 kilogram, maar het kalfje overleed kort daarna. “Het kalfje zwom eerst wel vrolijk rond met zijn moeder, J35, en andere leden van de J-groep nabij Clover Point, maar nog geen uur later is het dan toch gestorven”, klonk het toen nog bij het Center for Whale Research.

Het pas overleden kalfje werd echter niet achtergelaten door de volwassen orka’s, integendeel: het kleine karkas werd door de moeder verder geduwd en aan de oppervlakte van het water gehouden. “De baby zonk vaak weg, maar werd dan opnieuw opgehaald door de moeder die het op haar voorhoofd liet steunen en zo verder door de woelige zee duwde, richting de San Juan Islands”.

Volgens wetenschappers is het gedrag van de orkamoeder geen uitzondering. Wel is het nooit gezien dat een orka zoveel dagen het overleden kalfje boven water houdt.

Foto: Center for Whale Research

Anderen lezen ook:  17 procent van al het zeeleven mogelijk verdwenen tegen het einde van de eeuw

Bekijk ook: Rouwende orkamoeder houdt dood kalfje al week bij zich