Rivierdolfijnen in de Amazone worden steeds meer bedreigd door dammen en door met kwik vervuilde rivieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek met satellietzenders dat onlangs bekend is gemaakt.

Wetenschappers van het South American River Dolphins Initiative (SARDI) volgen sinds 2017 de satellietzenders waarmee 29 roze en Boliviaanse rivierdolfijnen zijn ‘getagd’ om een ​​beter inzicht te krijgen in het gedrag, de leefgebieden en de belangrijkste bedreigingen voor deze dieren.

De resultaten laten zien dat dammen een negatief effect hebben op rivierdolfijnen omdat ze hun zwemroutes blokkeren en rivierstromen veranderen. Ook werd er in alle onderzochte huid- en bloedmonsters hoge concentraties van het gevaarlijke en zware metaal kwik gevonden.

Onderzoek helpt bij vinden oplossingen

“Elk nieuw feitje over het leven van deze dolfijnen dat we ontdekken door dit onderzoek met satellietzenders, helpt ons om oplossingen te bedenken om deze soorten te behouden,” zei Marcelo Oliveira, rivierdolfijnenexpert van WWF in rivierdolfijnen en coördinator van SARDI. “De enorme branden in de Amazone hebben ook een impact op het riviersysteem, dus het blijven monitoren van de dolfijnen is nu nog belangrijker.”

rivierdolfijnen

Lokale vissers helpen bij het taggen rivierdolfijn. Foto: Adriano Gambarini -wwf-brasil

Over landgrenzen heen

De resultaten laten ook zien dat deze dolfijnen zich niet houden aan landsgrenzen. Gemiddeld reizen ze zo’n 3 tot 10 kilometer per dag, op zoek naar plekken om te eten, te rusten en zich voort te planten. Samenwerking tussen landen is dus belangrijk voor het overleven van rivierdolfijnen.

Samen met partners pleit WWF voor een gezamenlijk verdrag, dat uiterlijk in 2021 wordt ondertekend door betrokken landen om rivierdolfijnen wereldwijd te beschermen.

Bron: WNF

Bekijk ook: Klein Bonaire – Snorkelen en meer