Naar schatting drijven er meer dan 5 biljoen (dat zijn 12 nullen) stukken plastic in de oceanen1. Dit heeft desastreuze gevolgen voor het leven en het ecosysteem in oceanen en zeeën. Wereldwijd raken kusten overspoeld met plastic afval en veel zeedieren raken verstikt in plastic tasjes en verpakkingen of zien de stukken plastic aan voor voedsel met vaak dodelijke gevolgen. Onlangs publiceerde haaienbeschermingsorganisatie Save our Sharks hier een artikel over op hun website waarin de vaak verbijsterende cijfers en gevolgen hiervan nog eens op een rij worden gezet. Niet voor niets besloot Save our Sharks dan ook zich aan te sluiten bij de Boskalis Beach Clean Up Tour. Een initiatief van Stichting de Noordzee waarbij het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en overheden de hele zomer lang de stranden langs de Nederlandse kust opruimt.

 

Op zondag 13 augustus maken medewerkers en partners van Save our Sharks, en iedereen die wil helpen, het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee schoon. Aan het eind van de Cleanup op 13 augustus wordt symbolisch het stokje overgedragen aan partners en collega’s in het Nederlands Caribisch gebied, het werkgebied van Save our Sharks. Zij zullen daar de stranden van zwerfvuil zullen ontdoen. Save our Sharks trekt hierin op met het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties die op 11 augustus het strand van Hoek van Holland naar Monster en enkele stranden op Saba, Bonaire en Sint-Eustatius op zullen ruimen. Het is de eerste keer dat in heel het koninkrijk tegelijkertijd een dergelijke clean-up estafette wordt gehouden. 

 

Anderen lezen ook:  Open Limburgs Kampioenschap Onderwaterfotografie

Doe mee!

De cleanup op 13 augustus start om 10 uur bij Strandpaviljoen Deining in Castricum en eindigt met een borrel bij de SunSeaBar in Wijk aan Zee. Daar wordt met een live-verbinding het stokje overgedragen aan Save our Sharks partners in de Cariben. Na afloop brengt een bus deelnemers gratis terug naar Castricum. Aanmelden kan via de link onderaan het artikel op de website van Save our Sharks. Hier zijn ook de bronnen die gebruikt werden voor dit bericht en overige cijfers te raadplegen.

 

 

Meer plastic dan vis

Alle stukken plastic die nu in oceanen drijven, wegen samen een geschatte 250.000 ton. Het plastic komt in het water terecht door vervuiling op stranden of langs rivieren, maar ook door plastic deeltjes in bijvoorbeeld tandpasta en scrubs die via het afvoerputje wegspoelen. En plastic is niet afbreekbaar dus de hoeveelheid groeit met schokkende snelheid. Een recent rapport stelt dat in 2050 de oceanen meer plastic dan vis zullen bevatten2

 

Haaien en andere zeedieren

Dat dit ook gevolgen heeft voor het leven in oceanen laat zich raden. Iedereen kent de plaatjes van dode vogels met een maaginhoud vol plastic. Maar ook schildpadden, walvissen, zeeleeuwen en haaien zien plastic tasjes of andere plastic producten aan voor voedsel. Wetenschappelijk onderzoek uit 2015 laat zien dat 48% van de onderzochte vissen plastic in de maaginhoud had3. Dergelijk onderzoek is nog niet vaak uitgevoerd met haaien, maar onderzoek in Zuid-Afrika komt met een eerste voorzichtige schatting van 7%3. Het is aannemelijk dat dit in sommige gebieden vele malen hoger zal liggen.