Ben je ook zo moe na het duiken? Een loom, moe gevoel wordt door veel duikers ervaren na het duiken. Wat kan hier een verklaring voor zijn?

Er zijn natuurlijk vele factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur van het water en daarboven, de lengte van je duik, de mate van inspanning onder water, maar ook hoe je bij de duikstek komt. Maar ook slaapgebrek, alcohol en jetlag kunnen van belang zijn. Vanuit de fysiologie is een duidelijke oorzaak te beredeneren. Door het lichaam onder te dompelen in water wordt er veel bloed naar de borstholte gestuwd. Dit kan tot 0,75 liter bloed zijn. Het hart reageert hierop door zich wat uit te zetten. Door deze uitzetting worden er hormonen geactiveerd die de nieren aanzetten tot meer urineproductie. Dit is dus een goede manier om je bloeddruk weer te normaliseren. Ook na een korte duik ontstaat dit fenomeen al.

In je pak geplast

Als je uit het water gaat, gebeurt eigenlijk het omgekeerde: het bloed zakt weer in je benen. Het hart krijgt nu dus minder bloed te verwerken. Maar omdat het vocht al door de nieren naar de blaas is gebracht, is dit niet meer terug te halen. En in veel gevallen heb je al onder water geplast in je pak omdat de druk te groot werd in je blaas. Je hebt dus een ondervulling van je vaatstelsel. Deze hele gang van zaken verklaart al de vermoeidheid na het duiken. Dit is onafhankelijk van diepte en tijd. Er zijn genoeg voorbeelden van duikers die fluitend uit het water komen na lange grotduiken en zeer vermoeid zijn na een korte duik in een relaxte omgeving.

Anderen lezen ook:  Een duik in de Waddenzee; voor betere bescherming onderwaternatuur

Hoe zit het met nitrox?

En hoe zit het dan met nitrox? Menig duiker zegt veel minder moe te zijn na een duik met nitrox dan met perslucht. Wetenschappelijk bewijs is hier nooit voor gevonden. Je kan bedenken dat een hogere zuurstofdruk meer vermoeidheid kan geven. Maar voor de meest funduiken is dit absoluut niet het geval. Daarvoor zijn de tijden te kort. Als je dat verminderde vermoeide gevoel ervaart, is het uiteraard meegenomen en een extra reden om met nitrox te blijven duiken. Nitrox blijft natuurlijk een veilig alternatief met name voor de wat oudere duikers, mits ze op de luchttabellen blijven duiken.

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook: Viagra: vloek of zegen voor een sportduiker?