Overdonderd was ik, toen er een enorm pakket werd geleverd door de post. De afzender was Scubapro en met de vraag of ik de inhoud, die bleek te bestaan uit een BCD, masker en een complete ademautomatenset, wilde testen. Oude wijn in nieuwe zakken of bedriegt de schijn?

Bij het uitpakken blijkt het onder andere te gaan om het nieuwste model ademautomaat in het assortiment van Scubapro: de D420. Het eerste dat in me opkomt is: Darth Vader!

De vorm van deze automaat heeft daar wel iets van weg. Wanneer ik de documentatie van de automaat bekijk, blijkt dat mijn gedachte niet eens zo gek is. De D420 is namelijk geïnspireerd op een al wat ouder, maar zeker legendarisch model, de D400. Een ademautomaat die eind jaren 80 en nog een flink aantal jaren erna, hoge ogen gooide in de toenmalige duikwereld vanwege zijn uitzonderlijk goede prestaties.

Er zijn nu nog steeds duikers die zweren bij deze automaat. En wat blijkt: de D400 had toen al de bijnaam Darth Vader. Maar goed, de looks zeggen natuurlijk niet zoveel over de kwaliteit. Dus ik ben benieuwd hoe deze presteert.

De D420 is aangesloten op de eveneens legendarische MK25 EVO. Een 1e trap die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de duikwereld en door veel duikers zowel recreatief als technisch wordt gebruikt.

Ik duik trouwens zelf ook al flink wat jaren met deze 1e trap. De octopus is de traditionele R195, een prima en betrouwbaar ding, niet spectaculair maar helemaal niets mis mee. De D420 dus. Het is, zoals gezegd, een remake van de D400, maar hij beschikt nu over een spiksplinternieuwe, gebalanceerde klep die volledig gemaakt is van metaal.

Deze klep – Scubapro noemt het de Progressive Flow Control Valve – kan enorm veel lucht leveren en moet ervoor zorgen dat je onder water net zo soepel als boven water kunt ademen. De behuizing is van met glasvezel versterkt nylon en is buitengewoon sterk.

De slang kan links of rechts naar wens worden gemonteerd. De vorm van de waterloosknop geeft deze automaat nog steeds zijn kenmerkende looks, maar is qua techniek inwendig totaal veranderd ten opzichte van de oude.

De D420 is aangesloten op de eveneens legendarische MK25 EVO.

D-Mask

Het masker, D-Mask, ziet er retro uit en past helemaal bij het uiterlijk van de D420. Je moet ervan houden, maar eerlijk is eerlijk, de combi met de automaat maken de uitstraling in ieder geval helemaal af.

Anderen lezen ook:  Bare droogpak inruilweken

De eerste indruk van het masker is dat hij wat klein oogt. Ik ben benieuwd of dat onder water straks merkbaar is. De twee aparte glazen hebben een lichte, gekleurde coating die beschermen tegen UV en toch helder zicht onder water zou moeten garanderen.

Je kunt naar behoefte optische lenzen laten plaatsen. Het masker heeft dezelfde kleurstelling (zwart met blauw) als de D420 2e trap en kan worden geleverd met een zwarte of transparante maskerrand in drie verschillende maten.

Ik heb het masker gekregen met de zwarte siliconenrand en dat vind ik zelf ook het prettigst. Verder valt aan dit masker het bandje op.

Dat is niet het traditionele siliconending, maar een brede elastische en verstelbare band. Het voelt echt comfortabel aan. En wat ik zelf erg goed vind, is de flexibele snorkelhouder die aan deze band zit.

Sommige traditionele houders drukken nog wel eens onprettig tegen je slaap aan. Daar heb je met deze geen last van. Het is een zogenaamd laag volume masker, je zou het dus ook goed kunnen gebruiken om te freediven.

Scubapro

De glazen van het D-masker zijn voorzien van een HEV-licht- en UV-stralingsfilter. Zo heb je een prettige view onder water.

BCD Scubapro Level

Tot slot het trimvest. Op het eerste gezicht lijkt dit een gewoon basic vest en niet echt bijzonder. Maar bij nadere inspectie vallen toch wel snel een paar zaken op: zo is het vest verrassend licht in gewicht en dat komt onder andere omdat gebruik is gemaakt van EndurTex 420 nylon (cordura).

Anderen lezen ook:  Eigen-Wijze Duikreizen failliet verklaard

Cordura staat garant voor enorme slijtvastheid en bestendigheid tegen beschadigingen, maar deze variant is dus vooral bijzonder licht. Dat maakt het vest ook ideaal om het mee op reis te nemen.

De Scubapro Level is trouwens de verbeterde versie van het type Scubapro Equator, ook een lichtgewicht reisvest, dat ik zelf heb en erg tevreden over ben. De BCD heeft een prima geïntegreerd loodsysteem en de mogelijkheid om extra loodpockets te plaatsen aan de achterzijde, voor een betere balans.

Wat ik wel jammer vind, is dat je deze pockets los erbij moet kopen. Verder beschikt het vest over twee grote zakken, waarvan eentje met gaten om een mes aan te bevestigen, 4 D-ringen en twee octo-pockets.

Die laatste vind ik zelf altijd wel prettig: het voorkomt los bungelende reserve-automaten en/of consoles. Als laatste vallen de powerinflator en de super-cinch flesband op. Benieuwd hoe dit allemaal in de praktijk werkt? Lees dan even verder.

De Level BCD zit erg comfortabel. Tijdens de duik merk je eigenlijk niet dat je het aan hebt.

De test

Op de testlocatie Vinkeveense Plassen ga ik deze uitrusting aan de tand voelen. Bij het optuigen van de duikset constateer ik wederom dat ik de flessenbandconstructie die Scubapro toepast erg prettig vind.

Hij is anders dan die je bij veel andere merken tegenkomt en bestaat uit twee delen die je op een slimme manier met elkaar verbindt. Je fles zit ook gelijk goed vast, zonder gedoe. Volgens de documentatie kan er per pocket vijf kilo lood in.

Dat klopt vrij aardig. Enige echte minpunt hierbij is dat vijf kilo per pocket, dus tien in totaal, aan de voor- respectievelijk de onderkant tijdens het duiken, qua balans wel een dingetje is. Ik zou liever een betere gewichtsverdeling voor en achter hebben.

Het was daarom wel fijn geweest als de extra loodpockets op de rug waren gemonteerd. Het vest zelf zit erg comfortabel. Ook tijdens de duik merk je eigenlijk niet dat je het aan hebt. Prettig dus.

Anderen lezen ook:  Twee keer raak met een zeedraak

Wat ik erg mooi aan dit vest vind, is de powerinflator, die behalve dat de inflatorknop snel en soepel reageert, maar ook nauwkeurig doseert. En je naar wens een enorme berg lucht in je trimvest kan blazen. Aan de oppervlakte kan dat zeker fijn zijn.

Uittrimmen? Een koud kunstje met de de powerinflator!

De Level BCD heeft een prima geïntegreerd loodsysteem.

Hij doet zijn naam eer aan.  De octopus heb ik netjes in de octo-pocket opgeborgen, net zoals de manometer. Geen geslinger! De D420 ademt in alle standen echt fantastisch en steekt met zijn comfort zeker boven andere automaten uit. Zowel het in- als uitademen gaat heel erg soepel, zonder horten of stootjes, wat je bij andere types nog wel eens hebt.

Natuurlijk is de keten zo sterk als de zwakste schakel, en niet voor niets is deze set voorzien van de MK25 EVO, de beste 1e trap van Scubapro. En dan nog het D-Mask. Laat ik vooropstellen, dat het draagcomfort van dit masker gewoon super is.

Een satijnzachte siliconen rand zorgt voor een goede aansluiting op je gezicht en zelfs met een paar dagen baardje heeft het masker geen moeite. De glazen zijn voorzien van een HEV-licht- en UV-stralingsfilter.

Dit zorgt voor een prettige view onder water. Ook geeft het geen belemmering voor je buddy als die je in de ogen wil kijken. Het is daarom ook zeker voor instructeurs geschikt. En, mocht je er niet aan ontkomen, kun je de glazen simpel laten vervangen door glazen op sterkte. Hoewel ik persoonlijk niet zo van dit soort maskers met twee glazen houd (mijn voorkeur is een masker met glas uit één stuk), is het comfort erg prettig en had ik na de duik ook geen maskerafdruk overgehouden.

Kort en goed, wat mij betreft is Scubapro er met deze nieuwe producten toch weer in geslaagd verbeteringen aan te brengen ten opzichte van de bestaande productenlijn, waarmee de nieuwe zakken dus wel degelijk nieuwe wijn bevatten.

Een satijnzachte siliconen rand zorgt voor een goede aansluiting op je gezicht en zelfs met een paar dagen baardje heeft het masker geen moeite.

BCD Level

+ tankband

+ verrassend licht cordura

+ powerinflator met nauwkeurige dosering

– ontbreken loodpockets op de rug

Prijs: € 339. (optionele loodpockets € 65)

D-Mask

+ draagcomfort

+ optische glazen mogelijk

+ HEV-licht- en UV-stralingsfilter

Prijs: € 169

2e trap D420

+ glasvezelversterkte nylon huis

+ luchtgebalanceerde klep

+ aansluiting zowel links als rechts mogelijk

D420 met MK25 EVO: € 769

www.scubapro.com