Marion Haarsma was een midweek op Gran Canaria en maakte een aantal duiken bij Mogan Playa.

Tekst en foto’s: Marion Haarsma

Op de dag van aankomst gingen we mee in een onderzeeboot, een hele echte! Er kunnen 50 personen mee en iedereen zit bij een patrijspoort naar buiten te kijken. Ik ging als eerste aan boord en liep meteen naar voren, lekker dicht bij de piloot! Hij zit achter een grote bolvormige dome, zodat hij bijna 180 graden uitzicht heeft… en ik dus ook!

De onderzeeboot dook naar 30 meter. Daar zijn allerlei objecten neergezet om te bekijken. Een school vissen zwom gezellig mee. Soms kon ik door de vissen het water niet meer zien! Er kwam zelfs een trompetvis even gedag zeggen. Met zijn lange snuit tegen m’n raampje aan! Dat was wel genieten, maar als je beter keek zag je dat de bodem heel kaal was. Geen begroeiing te zien… Dat beloofd weinig goeds voor morgen als we gaan duiken met duikschool Canary diving.

Beestjes of wrakken?

Jerry O’Connor van duikschool Canary Diving Adventures vroeg ons we natuur willen zien of wrakken. Ik zei meteen wrakken, in de hoop dat daar meer ‘Nature’ zou zijn! Oeps, de eerste duik ging naar de objecten, die we al vanuit de onderzeeër hadden gezien. Ze hebben onder water geprobeerd de verzonken stad Atlantis na te maken. Het is wel wat zwemmen, maar het leuke was dat de Submarine weer langs kwam. Zo konden we ook vanuit deze positie leuke foto’s maken.

Er zijn Reef Balls geplaatst en iets wat op oude amfora moet lijken. Leuk voor een foto! De andere duikers spelen model voor ons en ik werd meteen geïnspireerd. Ook nu kwamen de trompetvissen ertussen. Eigenlijk zaten ze in de weg, ha, ha!

Anderen lezen ook:  Ocean clean-up dive Bonaire

Verstopte octopus

De volgende duik was bij een wrak. De grote scholen vissen kwamen weer langs en natuurlijk, de submarine. Maar ik liet me niet afleiden, in een wrak zitten bijna altijd dieren verstopt. Mijn buddy vond meteen een hagedisvis en ging ermee aan de slag! Ik ging op zoek naar octopussen. Volgens onze duikgids verstoppen ze zich in de patrijspoorten van het wrak. Jawel! Ineens viel mijn oog ergens op en het bewoog. De octo zat helemaal gedraaid in een rond gat, waarschijnlijk heeft daar vroeger een patrijspoort in gezeten. Onder water kon ik het niet zien, maar op de computer zie ik een oog naar me kijken!

Sepiatime

Ik werd door andere buddy’s geroepen. Ze hadden twee sepia’s ontdekt. Het vrouwtje verdween steeds in een gat en de eierafzetting konden we net niet zien. ik zag alleen haar kontje. Het mannetje vertoonde prachtig baltsgedrag door zijn fel gekleurde tentakels omhoog te gooien. Gaaf, dat had ik nog niet eerder gezien! Ook ik zag kleurrijke vissen ronddartelen, maar die wilden niet dichterbij komen.

Ik bleef rond de kiel van het wrak hangen en kon zo rustig kijken wat deze vissen aan het doen waren. Het was de rode papegaaivis, mijn lievelingsvis. Het vrouwtje is prachtig gekleurd en het mannetje effen grijs. Dat spreekt mij ook erg aan. Bijna aan het einde van de duik, zag ik weer mijn lievelingsvis. Deze was aan het scharrelen met een anders visje, beetje bruin van kleur, maar ook dezelfde soort. Helemaal gefascineerd bleef ik kijken en zag haar samen met twee van die bruine visjes, waren het mannetjes? Misschien waren nu niet effen grijs, maar in paaikleed?

Anderen lezen ook:  Chique poederdoos aan boord zeventiende-eeuws scheepswrak

Het kon me niet meer schelen, foto’s maken en later bekijken wat ze precies aan het doen waren. De echte paring heb ik niet gezien, maar ik vond het toch een bijzondere waarneming en een paar foto’s zijn goed gelukt. Nu niet een vissenstaart maar drie vissenkopjes, die naar mij kijken. Het was de kers op de taart van het duiken in Mogan!

Website: www.canary-diving.com

Bekijk ook: We love Marsa Alam – en dan vooral SS Hamada!