De sleutel tot sidemount-geluk is een volledig op de duiker aangepaste uitrusting. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Een gevoel van gewichtloosheid, vrijheid en een verrassend ontspannen duik. Het zijn veelgehoorde termen van duikers die net hun eerste sidemountduik hebben gemaakt. Sidemount heeft het imago enkel interessant te zijn voor technisch duikers, maar niets is minder waar. Ook de recreatieve duiker kan er veel plezier aan beleven, vooral wanneer je tanks gebruikt die gewichtsneutraal zijn.

Sidemount APEKS WSX-25

Opmars sidemount

Net als het freediven is ook sidemount met een echte opmars bezig. Nagenoeg iedere fabrikant heeft wel één of meerdere uitrustingen in zijn collectie. Vanaf pagina 70 kun je enkele voorbeelden terugvinden. Toch is er nog een grote groep duikers die denkt dat sidemount niet voor hen is weggelegd – zoals eerder gezegd zou het alleen voor technisch duikers zijn en ook omdat het moeilijk zou zijn om het onder de knie te krijgen. De eerste misvatting is duidelijk te herleiden. Oorspronkelijk is deze manier van duiken inderdaad bedoeld om eenvoudiger door smalle openingen en rotspassages te komen zonder dat je met je fles ergens achter blijft haken. Inmiddels kan deze tak van duiksport veel breder gezien worden.

Sidemount APEKS WSX-25

Yucatán

De recreatieve kant vindt zijn oorsprong in het Mexicaanse Yucatán, waar de aluminium flessen goed vertegenwoordigd zijn. Nadat recreatieve duikers talloze grotduikers met meerder flessen zagen terugkeren, wekte dit de interesse. Onder het mom ‘dat wil ik ook weleens proberen’ maken inmiddels steeds meer duikers kennis met deze variant. Voor mensen met rugklachten is deze manier van duiken zeker interessant: je hoeft niet met een zware fles op je rug te sjouwen en je gaat eenvoudig te water. Het tweede vooroordeel, namelijk dat sidemount erg moeilijk zou zijn, is eveneens een aanname. In essentie verschilt het namelijk niet zo heel veel van het backmountduiken. Simpel gezegd: wanneer de uitrusting goed is geconfigureerd, je een degelijke training hebt gevolgd en je enkele keren sidemount hebt gedoken, gaat het eigenlijk  vanzelf.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Squeeze messen: vlijm scherp!

Sidemount set: APEKS WSX-25

Sidemount APEKS WSX-25

Het harnas van de APEKS WSX-25 bestaat uit meerdere onderdelen en pas je eenvoudig aan naar jouw wensen. De bladder van 12 liter is van armoguard, een materiaal dat 10 keer slijtvaster is dan cordura. Met de verstelbare SlideLock D-ringen op de taille kun je tijdens de duik je tanks eenvoudig hoger of lager plaatsen. De backplate bestaat uit twee delen en is aanpasbaar aan iedere torso: one size fits all! De WSX heeft individuele webbing secties zodat je snel en makkelijk het harnas kunt verstellen.

WSX-25: € 699.

www.apeksdiving.com

Bekijk ook: Kan je een sidemount training online volgen?