Wie aan Bonaire denkt, denkt aan witte zandstranden en helder tropisch blauw water om in te duiken.
Dat je ook in prachtig mooie grotten kunt duiken of snorkelen, weten niet veel mensen.  

Het is halverwege mei als mijn vriendin en ik besluiten om een korte vakantie te boeken naar Bonaire. 

Een vriend vertelt mij dat er ook grotten op Bonaire zijn waar je mooi kunt snorkelen. Dat wist ik niet! Dat wil ik zeker eens gaan meemaken! Na een aantal dagen heerlijk in tropisch blauw water gedoken te hebben, lukt het mij om een gids te regelen die mee kan gaan naar de grotten. Ik heb ook een filmpje gezien van mensen die er eerder gesnorkeld hebben, waarmee
ik mij verzeker dat het veilig is en ik geen onnodige risico’s hoef te nemen om in de grot te komen of dat het snorkelen echt gevaarlijk zou zijn, aangezien ik geen echte grotduikervaring heb.

Vanaf de verharde weg waar we de auto parkeren, is het een kleine 200 meter om naar de ingang van de grot te komen. Bovenaan de grot maken we een touw stevig vast om zo af te kunnen dalen. De afdaling is simpel, maar het touw is wel fijn om je goed aan vast te kunnen houden. Zeker wanneer je ook nog een grote cameraset mee naar beneden neemt. Al gauw staan we in de grot en zie ik het eerste plasje water. Vanuit dat eerste plasje water moeten we eerst nog door een smalle doorgang boven water, en komen daarna uit in de grotere kamer waar we kunnen snorkelen.

Anderen lezen ook:  Welke Specialty wil je deze keer ontdekken tijdens je bezoek aan Bonaire? 

Het water is kraakhelder en lekker koel. Onder water zie ik al de mooiste rotsformaties met stalagmieten en stalactieten. Omdat het water zo helder en rustig is, lijkt het mij erg leuk om een mooie half-half, of ook wel splitlevelfoto genoemd, te maken. Hierbij is een deel boven water en een deel onder water, waardoor je de grot mooi door ziet lopen. Dit blijkt lastiger dan gedacht. Zowel boven als onder water is er geen omgevingslicht en moet ik één van mijn flitsers boven water af laten gaan en de andere onder water. Ondanks de sterke kracht van mijn Sea&Sea-flitser lukt het mij niet om een goede half-half-foto te maken. Het natuurlijke effect van lichtfiltering in het water werkt natuurlijk ook in de grot, waardoor het er heel vreemd uitziet dat de grot boven water volledig belicht is en onder water maar de eerste 3 à 4 meter. De gids heeft alleen lampen bij zich en die zijn niet sterk genoeg om voor de foto de rest van de grot onder water uit te lichten. 

VOLLEDIGE DUISTERNIS 

Op een aantal delen van de grot kan je over de bodem lopen, maar voor de meeste delen is het net te diep en moeten we zwemmen. Als je een stuk onder water gaat, kun je tussen prachtig mooie stalagmieten en stalactieten doorzwemmen wat natuurlijk prachtige plaatjes oplevert. Onder water is een grote doorgang naar een tweede kamer, maar die kan alleen snorkelend bereikt worden en niet via land. De kamers staan boven water wel met elkaar in verbinding, zodat er verse lucht aangevoerd wordt. Het risico van een afgesloten kamer is namelijk dat het zuurstofgehalte van de ademlucht te laag kan zijn, waardoor de kans bestaat dat je flauwvalt. En in zo’n omgeving is dat het laatste wat je wilt! De gids heeft voor ons een lijn gelegd om te volgen.

Anderen lezen ook:  Iedere duiker moet de mangroven van Bonaire hebben gezien  

De tweede kamer is kleiner dan de eerste kamer, maar het is mogelijk om volledig rechtop te staan. Ook is deze op éen plaats veel dieper dan de eerste kamer. Op een ademteug duik je ongeveer naar een meter of zes naar de eerste stalagmieten, waarna je duidelijk ziet dat de grot daar doorloopt naar rechts.

Eenmaal terug in de eerste kamer, stelt de gids nog voor om even te blijven zitten in het water, maar dan volledig met al het licht uit. Al snel voel je lichte tintelingen over je gehele lichaam die overgaan in kleine speldenprikjes. Tientallen garnaaltjes lopen over mijn lichaam en voeden zich met mijn dode huidcellen. Je ogen wennen aan de duisternis en kunnen na een paar minuten het silhouet van de uitgang zien. Zodra we de lampen weer aanzetten, schieten alle garnaaltjes weg. Daarna begint de klim naar boven weer via het touw en staan we, na een kleine drie uur snorkelen, weer veilig bij de auto.

Het is een unieke ervaring die, denk ik, nog niet in de buurt komt bij de ervaring van een echte grotduik, maar ik vond het geweldig om te doen en eens meegemaakt te hebben op Bonaire! 

 

OVER RAYMOND WENNEKES  Tweevoudig Nederlands kampioen onderwater fotografie Raymond is wekelijks in de Grevelingen of de Oosterschelde te vinden. Zijn stijl kenmerkt zich door creativiteit en belichting in zijn foto’s. Raymond geeft ook cursussen en workshops in onderwaterfotografie. www.raymondwennekes.com