Nog 1 oefendag voordat het WK onderwaterfotografie vandaag in de Nieuwe Kerk in Zierikzee officieel geopend wordt. Het plan is om een duik te maken bij Zoetersbout. Het team is compleet. Ook het model Silvia van Marc is van de partij.  

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

Onderweg naar Zoetersbout besluiten we even bij het mosselperceel van Eric te gaan kijken om de deelnemers een indruk te geven wat ze kunnen verwachten. Daar aangekomen werden we begroet door Eric de eigenaar van het perceel. Ik leg Eric uit dat dit de Spaanse deelnemers zijn voor het WK onderwaterfotografie. Spontaan biedt Eric ons aan om een duik te maken. 

Het Spaanse WK-team met Eric, eigenaar van het mosselperceel nabij Zoetersbout.

José Antonia Garcia tussen de mosselcultuur.

Mosselen aan touw

Dat is helemaal te gek natuurlijk want bij Neeltje Jans mag men nog niet duiken. Ik leg onze vrienden uit dat als ze willen we kunnen duiken op het perceel. Lang overleg is niet nodig razend enthousiast kleden we ons om, deze kans kunnen we niet voorbij laten gaan.

Rinie geeft de deelnemers een korte uitleg wat ze kunnen verwachten onderwater. De mosselen hangen aan touwen, voorheen werden er kousen gebruikt waarin het mosselzaad gestopt werd. Maar Eric verteld ons dat hij het zaad zo aan de touwen groeit. De touwen hangen in rijen aan een frame en je kunt er zo tussendoor zwemmen. Tijd om te water te gaan. Voor ons is het ook al weer wat langer geleden dat we op een mosselperceel hebben gedoken.

Anderen lezen ook:  Leren duiken? Als je alles van tevoren weet...

Het zicht is erg goed vandaag!

Als we ons hoofd even ondersteken zien we dat het zicht erg goed is. Dat is wel een verademing vergeleken de andere duiken tot nu toe voor onze vrienden. Langzaam duiken we onder tussen de strengen de zonnestralen priemen tussen de strengen door wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Rinie maakt een foto van Jose en maakt zich hierna snel uit de voeten, zodat Marc en Jose verder niet gestoord worden.

We zwemmen door zodat Rinie zelf ook nog wat kan fotograferen. Blijft altijd een magisch gevoel zo tussen de strengen door te zwemmen. Hele zwermen met harders vergezellen ons. Maar om te fotograferen lukt niet echt daar zijn ze weer te schuw voor. Erg blij komen we allen terug boven. Dit was een echte bonus duik voor het team hebben ze toch even kunnen oefenen op de hangculturen wat ze niet verwacht hadden. Een mooie afsluiting van het testduiken voor ons en het team.

Vanaf vandaag 21 mei de officiële start. Wij wensen onze vrienden en uiteraard alle teams een schitterend WK met vele mooie foto’s.

Amigos de éxito

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

 

14.30 uur – WK parade – De Nieuwe Kerk, Zierikzee
15.15 uur – Openingsceremonie – De Nieuwe Kerk, Zierikzee

 

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Anderen lezen ook:  WK Onderwaterfotografie nieuws: Laatste wedstrijddag

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.