Op de Filipijnen is een jonge spitssnuitdolfijn gestorven met 40 kilogram plastic in zijn maag. Onderzoekers vonden het dier afgelopen weekend. Na een autopsie bleken er tientallen grote en kleine plastic zakken in zijn lichaam te zitten. “Dit is het meeste plastic dat we ooit in een walvis hebben teruggevonden. Het is walgelijk”, zeggen de onderzoekers.

Doodsoorzaak van de spitssnuitdolfijn

“Dit is de grootste hoeveelheid plastic die we ooit in een walvis hebben aangetroffen”, aldus de verbouwereerde zeebiologen van het D’Bone Collector Museum in Davao City. De ongelofelijke berg zakken is ook de doodsoorzaak van de spitssnuitdolfijn, aldus de wetenschappers. De maag van het jonge mannetje kon al die troep gewoon niet meer aan.

Inhoud maag spitssnuitdolfijn

“16 grote rijstzakken, 4 grote bananenzakken en een massa winkeltasjes. De regering moet actie ondernemen tegen mensen die waterwegen en oceanen als vuilnisbelten blijven behandelen. Het plastic was soms zo compact dat het een soort vaste baksteen was geworden. Het moet er dus al heel lang hebben gezeten,” aldus zeebioloog Darrell Blatchley. De komende dagen zal het museum een volledige lijst van alle plastic items publiceren.

Facebook/D-Bone-Collector-Museum-Inc

Facebook/D-Bone-Collector-Museum-Inc

Grootste oceaanvervuilers ter wereld

De Filipijnen wordt door natuurbeschermingsorganisaties aangemerkt als een van de grootste oceaanvervuilers ter wereld. Dat zou komen omdat het land nog altijd plastic voor eenmalig gebruik propageert. Spitssnuitdolfijnen zijn diepzee-dieren die zich voeden met inktvissen. Onder water wordt een plastic tasje gemakkelijk aangezien voor een inktvis en zo opgegeten.

Bekijk ook: Straks hebben we meer plastic dan vissen in onze oceanen

Anderen lezen ook:  Zoetwaterkwallen, kunnen jullie door een waterkraan?