Het zal je gebeuren: opeens zie je naast je boot een enorme haai uit het water springen! Dit overkwam Peter van Baaren op de Noordzee tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland. Van Baaren wist het spektakel vast te leggen op film en vroeg ons via Facebook wat het was. De biologen van Ecomare gingen uit hun dak van deze bijzondere waarneming. Ze zagen meteen dat het een voshaai was.

Bedreigd

Voshaaien zijn zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Het is een grote haaiensoort die tot 6 meter lang en meer dan 400 kilo zwaar kan worden. Peter van Baaren schatte het exemplaar dat hij zag op 3 meter. Voshaaien staan als kwetsbare soort op de internationale rode lijst. Ze zijn onder meer door de visserij sterk achteruit gegaan. Voshaaien zijn op zichzelf commercieel niet interessant, maar worden als bijvangst wel gevangen.

Springende voshaai in de Noordzee

Het zal je gebeuren: opeens zie je naast je boot een enorme haai uit het water springen! Dit overkwam Peter van Baaren op de Noordzee tussen de Duitse eiland Borkum en Helgoland. Hij wist de voshaai vast te leggen op film. Lees er meer over op onze website https://www.ecomare.nl/verdiep/nieuws/springende-voshaai-in-de-noordzee/

Geplaatst door Ecomare Texel op Maandag 24 juni 2019

Lange staart

Een voshaai is makkelijk te herkennen aan zijn extreem lange staartvin. Het bovenste deel van ervan is vaak langer dan het lichaam zelf. De voshaai gebruikt zijn lange staart om op scholen vis te jagen. De haaien zwemmen dan in steeds kleinere cirkels om de scholen heen, terwijl ze met hun staart zwiepen. Daarna gaan ze tot de aanval over. Ze kunnen flinke klappen uitdelen met hun staart.

Anderen lezen ook:  Walvishaaien: Mysterieuze iconen

Foto: Peter van Baaren Bron: Ecomare

Bekijk ook: Voshaaien op Malapascua