Stem voor een Europa zonder haaienvinnenhandel. Een burgercollectief samengesteld uit leden van verschillende Europese landen eist van de Europese Commissie dat ze de import, transit en export van haaienvinnen verbiedt in de Europese Unie, wanneer die niet meer met het lichaam van de haai verbonden zijn.

Stem om hun voorstel te steunen.

Vinnen verwijderd

6 juli 2013 was een mooie dag voor haaien. De nieuwe richtlijn van de Europese Commissie (EC) inzake haaien ging die dag immers in voegen. Voortaan zouden alle Europese schepen waar ook ter wereld en alle schepen in Europese wateren, haaien verplicht in hun geheel aanlanden in de havens, met de vinnen nog verbonden aan het lichaam. Pas aan land mogen de vinnen verwijderd en voorbereid worden voor transport.

Overwinning

Het betekende een grote overwinning voor haaienbescherming in Europa. In de eerste plaats omdat de Europese vissersvloot één van de wereldleiders is in de haaienvangst. Spanje is na Indonesië het land dat wereldwijd de meeste haaien uit de zee opvist. Maar ook Portugal, Frankrijk en het (nu afgescheiden) Verenigd Koninkrijk staan te prijken in de top 20 van belangrijkste haaien opvissende naties.

Shark finning

Daarnaast leek deze wetgeving ook een faalbestendige regeling die “shark finning” in Europa onmogelijk zou maken. Tijdens die gruwelijke en uiterst verspillende praktijk snijden vissers de vinnen af van haaien zodra die aan boord zijn gesleept, waarna het verminkte en vaak nog levende dier terug overboord wordt geduwd. De haai zinkt dan hulpeloos naar de bodem van de zee, waar het uren tot dagen kan duren voor die overlijdt. De barbaarse techniek wordt gebruikt omdat de marktwaarde van haaienvlees laag is. De vinnen daarentegen zijn erg gegeerd in Azië waar ze worden verwerkt tot een luxe gerecht voor de rijke klasse: haaienvinnensoep.  Het is dus veel winstgevender voor de vissers om hun ruim te vullen met uitsluitend kostbare vinnen.

Anderen lezen ook:  Prijsuitreiking Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie en –videografie 2018

Over de laatste jaren zijn Spaanse beuglijnvissers er echter herhaaldelijk op betrapt illegaal toch vinnen apart te verbergen op hun schepen. Die worden dan afgeladen in Afrikaanse landen of ze worden overgeladen op een transportschip op zee, vanwaar de vinnen vervolgens worden geïmporteerd in Europa en van daaruit legaal naar Azië verscheept.

haaienvinnenhandel

Haaienvinnenhandel

De import en export van vinnen apart is in Europa immers wel nog toegestaan, op voorwaarde dat ze niet afkomstig zijn van soorten die worden beschermd door de Conventie van de Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES). De Europese Unie is zelfs een zeer belangrijk transitcentrum voor haaienvinnen afkomstig van visserijen buiten Europa, landen waar het ontvinnen van haaien op zee vaak niet verboden is.

Eénmaal verwijderd van de haai, is identificatie van de herkomst van een vin bijna uitsluitend nog te bepalen via een duur DNA-onderzoek. Het is bij de doorvoer van grote hoeveelheden vinnen dan ook bijna onmogelijk om grondige controles te doen. Desondanks getuigen steekproeven herhaaldelijk van de aanwezigheid van vinnen afkomstig van bedreigde en beschermde haaiensoorten, zoals blijkt uit de inbeslagnames in Schiphol, Zaventem en Frankfurt.

Illegale transport van vinnen

Zowel het omzeilen van de EU-ontvinningswetgeving door Europese schepen als het illegale transport van vinnen afkomstig van beschermde haaiensoorten via Europa kan worden voorkomen indien de import, transit en export van haaienvinnen uitsluitend nog wordt toegestaan wanneer de vinnen ook tijdens de handel verplicht verbonden blijven aan het dier. Bovendien kan deze maatregel een belangrijke bijdrage leveren aan de alarmerende achteruitgang van haaienpopulaties wereldwijd.

Anderen lezen ook:  Diepste zwembad ter wereld voor duikers geopend in Polen

Indien het burgerinitiatief erin slaagt om voor 31 januari 2021 een miljoen stemmen van Europese burgers voor het voorstel te verzamelen en daarnaast in minstens zeven landen een vooropgesteld minimum aantal (15,771 voor België, 19,526 voor Nederland), dan is de Europese Commissie verplicht om het voorstel binnen de zes maanden op de agenda te plaatsen.

haaienvinnenhandel

Geef ook jouw stem voor een einde aan de haaienvinnenhandel in Europa.

Dit initiatief wordt reeds ondersteund door 33 milieuorganisaties, waaronder Sea Shepherd Conservation Society, Sharkproject, Bloom, Blueshark Conservation, APECE, NAKAWE, Planeta Profundo, iSea, The Global Shark Conservation Initiative (TGSCI), Stop Finning, Sharks Mission France, Sharks Educational Institute (SEI), Aktionsgemeinschaft Artenschutz , All for Blue, Mundus maris, Nektos, Gesellschaft zur Rettung der Delphine, Deutsche Meeresstiftung, VDST, Deutsche Stiftung Meeresschutz (DSM), Shark Savers Germany, The Dolphins ‘Voice, Pro Wildlife, Sharkmans’ World, Shark Project Biscay en EJF, en meer organisaties blijven toetreden.

Meer informatie via de campagnewebsite

Tekst: Katrien Vandevelde, BlueShark Conservation

www.blueshark.be

Bekijk ook: Wandelende haaien: ongewone evolutie