Sint Eustatius National Parks Foundation (STENAPA) viert op 4 december twintig jaar succesvol management van het beschermde Marine Park rondom het eiland Sint Eustatius. Het onderwaterpark werd in 1996 door de lokale overheid ingesteld en STENAPA kreeg een jaar later het mandaat om het gebied van 27,5 vierkante kilometer te beheren. In 2007 werd het gebied vanwege zijn unieke natuur uitgeroepen tot Nationaal Park.

 

Vitaal belang

Het Marine Park biedt een thuis aan tal van koralen, zeeschildpadden, haaien, andere vissoorten en zeegras. Deze onderwaterwereld is tevens van vitaal belang voor de economie van het eiland. Sint Eustatius is een top-duikbestemming in het Caribisch gebied. Het duiktoerisme genereert 3 miljoen Amerikaanse dollar per jaar, via bestedingen bij de duikcentra, winkels en lokale horeca. Het onderwaterpark zorgt ook voor een goede visstand waarvan de vissers profiteren, en de koralen dienen als natuurlijke kustverdediging bij orkanen.

Het Marine Park geniet bescherming dankzij de maatregelen die de lokale overheid destijds heeft ingesteld. STENAPA ziet toe op naleving van de wet- en regelgeving. Daarnaast worden specifieke bedreigde of migrerende soorten beschermd middels internationale verdragen, zoals bepaalde zeeschildpadsoorten en walvissen. Vergelijkbare verdragen zijn opgesteld tegen het illegaal dumpen van ballastwater in de oceaan.

Voordeel voor de hele lokale gemeenschap

Jessica Berkel, manager van het Marine Park: “De National Parks Foundation is er erg op gefocust om het Marine Park de beste bescherming te bieden. Onze hele lokale gemeenschap is op de ene of de andere manier afhankelijk van het park. De mensen kunnen genieten van het schone strand en zwemwater, de vissers verdienen een boterham en de duiktoeristen weten Statia ook te vinden.”

Anderen lezen ook:  MS Bull, een juweeltje op de Oosterschelde

De National Parks Foundation gaat het 20-jarig jubileum vieren met een publieksevenement in het oude centrum van Oranjestad, dat de hele dag duurt. “We willen deze mijlpaal vieren met de hele gemeenschap”, aldus Hannah Fairley, Education & Outreach Officer van STENAPA.