De Belg Gino Symus heeft de WWF-Frans Lanting Photo Award gewonnen. Symus won de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland met zijn onderwaterfoto van een steurgarnaal met eitjes. 

Volgens de jury is onderwaterfotografie in Nederland geen makkelijke opgave, gezien het troebele water en de stroming. “Toch is deze fotograaf erin geslaagd om op geraffineerde wijze een zwangere steurgarnaal te fotograferen.”

De winnende beelden van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland zijn gekozen uit ruim 7.000 inzendingen. De jury stond onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting.

Foto’s met een verhaal

De diverse Awards zijn uitgereikt door juryleden Humberto Tan, Kim Feenstra, Jasper Doest en Christiaan van der Hoeven. Juryvoorzitter Frans Lanting sprak de winnaars toe via een videoboodschap. Hij roemde de verhalende kracht van natuurbeelden. Lanting: “We hebben niet alleen gelet op de techniek en het beeld maar ook op de verhalende kracht van foto’s. Het is mooi dat je dat bij de winnaars ook terugziet.”

Fotoreis naar WWF-project

De winnaar van dé WWF-Frans Lanting Award, de Belg Gino Symus, heeft een fotoreis gewonnen naar een WWF-project in Zambia. Hij gaat daar onder professionele begeleiding van Jasper Doest de natuur fotograferen. De andere prijswinnaars winnen behalve de award een meet & greet met Jasper Doest en een verblijf in Center Parcs.

De circa tweehonderd beste foto’s van deze editie van de WWF-Frans Lanting Photo Award zijn gebundeld in het boek Ooggetuigen. De natuurfoto’s zijn voorzien van commentaar van de jury en de makers. De foto’s zijn tot 14 december tentoongesteld in de ontvangsthal van het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.

Anderen lezen ook:  Niet op vakantie? Duik tussen tropische vissen in Beringen!

Bekijk ook: Haaien fotograferen, National Geographic fotograaf Nuno Sá vertelt zijn geheim