De week van Mexico-blogger Ruud Stelten stond in het teken van stierhaaien. Met duikschool Dune Mexico Blue Dream heeft hij een wel heel spectaculaire duik gemaakt om deze beesten te fotograferen. Elk jaar, van november t/m maart, migreren zwangere stierhaaien zuidelijk naar Playa del Carmen om te bevallen. Stierhaaien kunnen in zowel zout als zoet water leven. Men zegt dat ze juist Playa del Carmen opzoeken omdat hier veel zoet water vanuit de cenotes de zee in stroomt, iets waar ze schijnbaar door aan worden getrokken.

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

Er zijn twee soorten haaienduiken die in Playa aangeboden worden: voeden en niet voeden. Met voeden komen de haaien uiteraard dichter bij, maar het is een controversiële activiteit aangezien het gedrag van haaien wordt beïnvloedt en ze mensen op deze manier met eten gaan associëren. Bovendien gaan de haaien zich door het voeden meer concentreren op één bepaalde plek, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor vissers. Ik kies voor een duik waarin niet gevoed wordt.

Ik kies voor een duik waarin niet gevoed wordt.

Voor de duik krijgt ons groepje een uitgebreide briefing waarin de ‘do’s’ en ‘dont’s’ van het duiken met stierhaaien duidelijk worden uitgelegd. Vervolgens stappen we op een van Blue Dream’s ruime boten en binnen een paar minuten komen we aan bij Shark Point, de plek waar de meeste haaien zich ophouden. De duikstek is niet veel meer dan een zandige bodem met hier en daar een klein richeltje. Het is redelijk diep, tussen de 23 en 26 meter, wat onze duiktijd enigszins zal beperken. Nu maar hopen dat we niet te lang hoeven te wachten voordat de haaien zich laten zien…

 Goed teken: remora’s

We springen snel de warme Caribische Zee in en dalen af. Het zicht is goed en er staat weinig stroming, maar onder me zie ik nog geen typische silhouetten die ik had verwacht. Eenmaal op de bodem aangekomen zie ik een remora op het zand zitten. Dat is een goed teken, de haaien kunnen niet ver weg zijn. Hij lijkt op z’n gemak, dus ik ga plat in het zand liggen om hem te fotograferen. Ik ben inmiddels helemaal gefocust op de remora als ik op de achtergrond drie enorme haaien op zie doemen. Ze zijn er!

Een remora is een goed teken, de haaien kunnen niet ver weg zijn!

Spektakel!

Anderen lezen ook:  Red de karetschildpad wel/niet

Het half uur dat volgt is één en al spektakel. Tientallen stierhaaien cirkelen om ons heen, sommigen komen zo dichtbij dat ik ze bijna aan kan raken. Het enige wat we hoeven te doen is stilzitten in het zand. Ik kan het echter niet laten en probeer toch iets dichterbij te komen zodra er weer een nieuwsgierige reus mijn kant op komt. In tegenstelling tot sommige andere haaiensoorten, lijken de stierhaaien zich niets aan te trekken van de duikers en hun bellen. Er lijkt geen einde te komen al alle actie, maar helaas, onze computers geven aan dat we de duik toch echt moeten beëindigen. We zwemmen naar het ondiepere deel van de stek, maar de haaien achtervolgen ons. De gids vindt het niet verantwoord om op te stijgen in het blauw als de haaien nog zo geïnteresseerd zijn in ons. We wachten nog een paar minuten, maar de tijd begint te dringen, we zitten al bijna in deco. Uiteindelijk moeten we omhoog en een haai volgt ons tot aan de veiligheidsstop. Hij blijft rustig om ons heen cirkelen, alsof hij niet wil dat we weggaan. Sommigen in ons groepje worden een beetje zenuwachtig, maar ik geniet met volle teugen.

Het was precies zoals onze gids ons beloofd had, non-stop actie van begin tot eind!

Slechte reputatie stierhaai

Ondanks dat stierhaaien een slechte reputatie hebben, ligt het voornamelijk aan de omstandigheden of ze gevaarlijk zijn of niet. In troebel water als iemand aan het oppervlak aan het spartelen is, kunnen ze inderdaad wel eens bijten, maar op SCUBA in helder water is er niets aan de hand. Na een paar minuten laat hij ons dan ook met rust en het enige wat achterblijft is een zenuwachtige remora die zich aan mij vast probeert te zuigen. Hem moet ik teleurstellen, de duik is voorbij… Het was precies zoals onze gids ons beloofd had, non-stop actie van begin tot eind. Een echte aanrader voor ervaren duikers die eens iets anders willen dan een rif of cenote.

Meer info: www.mexicobluedream.com

Lees ook de vorige blog van Ruud uit Mexico: Freediving in de cenotes van Mexico

Anderen lezen ook:  De Spiegelplas

Het perfecte plaatje van een krokodil

Bekijk ook: Haai zinkt als je ‘m in zoet water zet