Mooi nieuws uit de Oosterschelde. Uit de tiende bruinvistelling werden meer bruinvissen geteld dan vorig jaar. 30 vrijwilligers op 8 schepen kamden de Oosterschelde uit op zoek naar deze kleine walvissoort en telden maar liefst 40 van deze kleine walvisachtigen.

Kalfjes

Stichting Rugvin voert elk jaar een telling uit. Met betere onderzoeksgegevens kunnen de dieren ook beter beschermd worden. Dit jaar werden er 40 dieren geteld, waaronder 3 kalfjes. In 2017 werden er 34 bruinvissen in de Oosterschelde geteld. Een positieve ontwikkeling, aldus woordvoerder Frank Zanderink: “de slechte tijd is achter de rug, er zit weer groei in.”

Langzaam herstel

Door giflozingen en een afname van de haringstand was de bruinvis in de jaren ’60 bijna helemaal verdwenen voor de Nederlandse kust. De soort is sinds de jaren ’80 weer langzaam aan het herstellen. Stichting Rugvin richt zich op het uitvoeren van onderzoek naar walvisachtigen in de Noordzee en Oosterschelde, waaronder de bruinvissen. WNF steunt Stichting Rugvin in dit onderzoek. Ook een keer de Oosterschelde op om bruinvissen te tellen? Word vrijwilliger!

Foto: © naturepl.com / Florian Graner / WWF Bron: WNF

Bekijk ook: Paling of aal, één en dezelfde vis

Anderen lezen ook:  De ondiepe schatten van Bonaire marine park