Bonaire, oftewel duikersparadijs, heeft meer dan 86 officiële duiklocaties waarvan meer dan de helft eenvoudig bereikbaar is vanaf de kant. Elk met z’n eigen unieke naam en kenmerken, die gekarakteriseerd zijn door locatie, koraalriffen, zeedieren of wrakken. We presenteren onze Top 5 Bonaire duikspots met een unieke naam en kenmerken.

1. Hilma Hooker

Het bekendste wrak op Bonaire is ongetwijfeld de Hilma Hooker. Dit voormalig vrachtschip van ruim 70 meter lang kreeg zijn naam door het duistere verleden van het schip. Het schip werd gebruikt om drugs te smokkelen. In 1984 haalden de Bonairiaanse politie en douane meer dan 10 duizend kilo marihuana uit het schip. Later is het schip gezonken.

De Hilma Hooker ligt in het zuiden van Bonaire aan de westkust en heeft een gemiddelde diepte tussen 8 tot 30 meter. Het wrak is bereikbaar vanaf de kant of per boot. Als je vanaf de kant duikt, kun je koraal, barracuda’s en tarpons spotten.

Deze duiklocatie is geschikt voor alle niveaus. Tip: bezoek de Hilma Hooker met een lokale duikgids.

Top 5 Bonaire

2. Monte’s Divi Tree

Monte’s Divi Tree kreeg zijn naam door de Divi-divi boom die bij deze duiklocatie te zien is. De Divi-divi boom is bekend door zijn groei die door de wind wordt gevormd. De Divi-divi boom komt over het hele eiland en op Klein Bonaire voor.

Monte’s Divi Tree ligt in het zuiden van Klein Bonaire met een gemiddelde diepte tussen 5 tot 30 meter en is alleen bereikbaar per boot. Deze duiklocatie is een prima plek om zeepaardjes, doktersvissen en keizersvissen te spotten. Monte’s Divi Tree is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde duikers.

Anderen lezen ook:  Geruisloos vliegen onder water op Bonaire

3. Reef Scientifico

Bij het gebied van Reef Scientifico werd vroeger veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de groei van algen en koralen, hier verwijst de naam naar. Een roostersysteem dat bij het onderzoek werd gebruikt is nog altijd te zien.

Deze duiklocatie ligt ten zuiden van de duiklocatie La Machaca, vlakbij Captain Don’s Habitat, met een maximaal diepte van 13 meter. Het is bereikbaar vanaf het kant bij Captain Don’s Habitat of per boot en is geschikt voor alle niveaus. Tijdens nachtduiken spot je kleurige papegaaivissen en murenes.

Top 5 Bonaire

4. Eighteen Palms

Een aantal hotels en resorts op Bonaire hebben een huisrif zoals Eighteen Palms bij Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort. Eighteen Palms is vernoemd naar de achttien palmbomen die in de voortuin van deze duiklocatie groeien.

Het rif splitst zich in twee, een dubbel rif, waarvan een deel steil naar beneden loopt tot een diepte van 35 meter. Het andere rif ligt dicht bij de kant van het resort. Eighteen Palms is bereikbaar vanaf de noordwestelijke ingang van Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort.

De gemiddelde diepte is tussen 6 tot 25 meter. Bij deze duiklocatie kun je kreeften, snappers, roggen en octopussen spotten. Eighteen Palms is geschikt voor alle niveaus sportduikers en snorkelaars.

5. Rappel

Rappel is een duiklocatie met een schitterende koraaltuinen. Vroeger moesten duikers hier langs de rotswand abseilen (rappellen) om bij duiklocatie te komen. Tegenwoordig is Rappel alleen bereikbaar via boot en heeft als bijnaam Boka di Tolo.

Rappel ligt in het noorden van Bonaire aan de westkust en heeft een gemiddelde diepte tussen 18 tot 30 meter. Bij deze duiklocatie kun je verschillende makreel, tandbaars maar ook zeekreeft spotten. Rappel is geschikt voor gevorderde duikers.

Anderen lezen ook:  Mangrove Maniacs redden de mangroven van Bonaire

Top 5 Bonaire

Ruil je duikmasker en duikvinnen in voor een zeil en vlieger

Naast dat Bonaire bekend staat als duikersparadijs, staat Bonaire ook bekend voor haar andere watersporten, zoals windsurfen en kitesurfen.

Rijdend langs de zuidelijke kust van Bonaire kom je langs Atlantis Beach oftewel Kite Beach. Dit is de absolute toplocatie voor kitesurfers omdat het water hier de hele dag vlak is. Op een afstand kun je een aantal kiters zien en als je dichterbij komt zie je de mooi gekleurde klassieke Amerikaanse schoolbussen van de kitescholen.

Top 5 Bonaire

Bij de kitescholen kun je kitesurflessen nemen van beginners tot gevorderden niveau. Ook kan je de benodigde kitesurf materiaal kopen, huren of laten repareren. De noordoostenwind met een gemiddelde windsnelheid van 16 knopen maakt het een perfect locatie om te kitesurfen.

Bonaire staat in de Top 10 bestemmingen wereldwijd voor windsurfen. Het prachtige strand met ondiep water, constante passaatwinden en aangename watertemperatuur bij Sorobon Beach maakt het een ideaal locatie voor windsurfen.

Het is geen wonder dat Bonaire een flink aantal professionele-windsurfers heeft en dat windsurfers uit de hele wereld zich aangetrokken voelen tot Sorobon Beach. Bij de windsurfscholen kan je windsurf materiaal zoals plank en zeil huren en windsurf lessen volgen van gekwalificeerde en top windsurf instructeurs.

Top 5 Bonaire

Nature fee Bonaire

De zee rondom Bonaire en Klein Bonaire is beschermd door Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA). Om gebruik te mogen maken van het water voor watersporten zoals duiken, snorkelen, windsurfen, kitesurfen of andere watersporten, moet elk jaar een Nature Tag aangeschaft worden.

Een groot deel van de financiële ondersteuning van bezoekers wordt gebruikt voor het onderhouden en beheren van Bonaire ’s natuurparken. De contributie is belangrijk om STINAPA de mogelijkheid te bieden om de natuur van Bonaire te beschermen. Als je van plan bent om naar Bonaire te reizen, koop dan je Nature Tag hier.

Anderen lezen ook:  Getest: Sea&Sea MDXL-α7IV housing

Ook interessant voor jou:

Lees de gratis special DUIKEN op Bonaire

7 tips als je een auto huurt op Bonaire