De duikindustrie op Bonaire is te herleiden tot de komst van Captain Don Stewart naar het eiland in het jaar 1962. Binnen een jaar na aankomst begon Captain Don met het opzetten van de eerste duikschool op het eiland bij Flamingo Beach. Captain Don werd direct voortrekker in de bescherming van het Bonaire Marine Park en het rif van Bonaire.

Bij zijn aankomst op Bonaire schreef Captain Don het volgende in zijn logboek: ‘Dit ziet eruit als een geweldig onderwatereiland’. En hij had helemaal gelijk! Vandaag de dag staat Bonaire wereldwijd bekend om het duiken. Een selectie van onze vijf favorieten.

1000 Steps

Dit is misschien wel de meest bekende duikplek op Bonaire. De duikplek dankt zijn naam aan de 73 traptreden die leiden van de weg naar het strand. Waarom heet het dan 1000 steps? Op de terugweg omhoog voelen ze behoorlijk aan als 1000 treden!

Bij de boeien zijn enkele opmerkelijke formaties van sterkoraal te vinden. Ze zijn uitgegroeid tot hoge pagode-achtige kunstwerken. Hun holle kern biedt thuis aan diverse rifbewoners. Binnenin zie je de eieren die bewaakt worden door enkele gekleurde sergeant-majoors.

Kijk ook uit naar karetschildpadden en manta’s in het blauw. Maar ook walvishaaien zijn hier gespot!

Diepte: 6-30 meter

Karpata

Een populaire duikplek voor kantduikers. Karpata is gelegen aan het einde van de eenrichtingsweg langs de kust. Bekend om zijn goede zicht en panoramaview. Een geweldige duikplek voor fotografen die gebruikmaken van een groothoeklens.

Duikers kunnen hier mooi poseren bij grote ankers die genesteld zijn in het koraal. Of bijvoorbeeld bij grote formaties elandgeweikoraal, die zich uitstrekken van 3 meter diepte tot aan het wateroppervlak.

Anderen lezen ook:  Suunto EON Core, bovenaan mijn verlanglijstje

Diepte: 6-60 meter

Red slave

Gelegen naast de tweede groep slavenhuisjes, is deze duikplek zeker een aanrader voor ervaren duikers. Hier hangen horse-eye jacks en schildpadden graag rond. Ook zie je grote scholen aasvis; horsmakrelen worden door de grotere roofvissen opgejaagd.

Diepte: 6-25 meter

Salt pier

De duikplek is makkelijk toegankelijk, ook voor beginnende duikers. Het is tevens een geweldige plek voor onderwaterfotografie. De pilaren van de pier zijn volledig bedekt met sponzen en koralen. Grote scholen vissen komen samen in de schaduw van de zoutterminal.

Diepte: 5-15 meter

topspots bonaire

Alice in Wonderland

Dit is een ondiep, groot plateau dat overgaat in een met koraal bedekte wand. Je vindt hier veel gorgonen en harde koralen. Kijk goed onder de overhangen waar Caribbean spiny lobsters zich schuilhouden!

Diepte: 10-30 meter