Azuurblauwe zeeën, parelwitte zandstranden, een overvloed aan uitzonderlijke diersoorten en ongerepte natuur. De biodiversiteit van Indonesië staat op nummer 2 qua meest gevarieerd ter wereld. In DUIKEN september gaan eilandhoppen met onderwaterfotografen Els Van Den Borre en Bruno Van Saen, die ons hun favoriete diertjes, duikplekken en resorts tonen! Vandaag stellen we eigenaresse Simone Gerritsen van Thalassa Manado aan je voor: “Ik heb een keer een duik gemaakt van 100 meter zicht”

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?

Ik kom uit Amsterdam. Ik heb mijn duikbrevet gehaald in 1978 (hele andere tijden) en in 1986 begon ik mijn eerste duikwinkel en -school genaamd Thalassa. In 1996 vertrok ik naar Indonesië en nam de Thalassa naam mee.

Waarom een duikresort op Manado?

Onze ‘achtertuin’ is het Bunaken National Marine Park, een walhalla voor duikers. Je vindt hier bijna 400 koraalsoorten, zo’n 2000 soorten vis en

Thalassa Manado

Je struikelt bijna over de schildpadden die bij de vele koraalwanden rondzwemmen.

 

Was het moeilijk om een resort te beginnen?

Een bedrijf starten is nooit makkelijk, maar zo’n project op poten zetten komt met alle grilligheden en tegenslagen van dien. Een resort bouwen kunnen we wel, daar heb ik een goed team voor, maar de grootste uitdaging zit ‘m in het verkrijgen van de benodigde vergunningen. De bureaucratie maakt het er niet makkelijker op!

Wat maakt Thalassa Manado uniek?

Waar wij ons echt in onderscheiden zijn de duikopleidingen omdat je duikbrevet een investering is waar je nog jaren plezier aan beleeft. Onze opleidingen zijn daarom gefocust op duurzaam duiken, ook voor zowel mens als dier. We willen je iets leren, en je niet alleen maar met een fijne herinnering naar huis sturen. Er wordt bovendien nogal wat afgelachen tussen onze gasten en staf. Het is relaxed en een van de redenen reden dat veel gasten terugkomen als vrienden.

Anderen lezen ook:  Maak kennis met Eurythenes plasticus, een nieuw diersoort

Wat voor soort accommodatie bieden jullie aan?

Verspreid over twee resorts hebben wij 34 kamers in vier categorieën: hilltop kamers voor budget-minded/solo reizigers, knusse cottages voor koppels, zeer ruime bungalows in zowel Manado als Lembeh en tot slot drie single deluxe kamers op Lembeh. Je bent van alle gemakken voorzien — het is heerlijk toeven.

Thalassa Manado

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

Omdat we twee resorts hebben aan beide kusten van Noord-Sulawesi, kun je bij ons alle kanten op. Bij Manado is het voornamelijk tropisch duiken tussen het koraal, met zeer veel topografische afwisseling. Ons resort op Lembeh specialiseert zich meer op muckdiving, dus dat betekent lekker scharrelen op zoek naar slakjes, sepia, frogfish en de meest fantastische creaturen.

Wat is je mooiste encounter geweest?

Ik heb een keer een duik gemaakt met misschien wel 100 meter zicht. Overal waar ik keek zag ik scholen vis, en de koraalwand strekte zich voor me uit alsof ik langs de Grand Canyon zweefde.

Thallassa Manado

De koraalwand strekte zich voor me uit alsof ik langs de Grand Canyon zweefde.

Niet echt een ‘encounter’, maar simpelweg een onvergetelijk moment in de zee.

Thalassa Manado… droombaan of hard werken?

Beide, daar kan ik kort over zijn. Ik werk graag hard, maar ik haal veel energie uit het lesgeven.

Vertel nog eens iets over de school?

Een paar kilometer van ons resort vandaan hebben we zo’n twaalf jaar geleden een school opgericht. Het is vergelijkbaar met middelbaar beroepsonderwijs in twee richtingen: de hospitality business en duiktoerisme. Via de school geven we kinderen uit de omliggende dorpen de kans om zich te ontplooien als werknemer in deze industrie. Dankzij de school hebben veel locals nu een baan bij andere resorts of liveaboards, als serveerster of duikgids.

Anderen lezen ook:  Jezelf beschermen tegen brand aan boord van een duikboot

Wat mis je van Nederland?

Mijn kinderen en kleinkinderen. De kleintjes groeien zo snel, maar gelukkig is een videochat zó gemaakt. Oh, en kaas! Dat heb je hier niet…

Wat maakt Manado anders dan andere duikplekken in Indonesië?

Stel, je komt aan op Bali: Hello mister, would you like massage? Do you need taxi? Gamelan show? Good price! Daar word je toch helemaal kriegel van! Omdat toerisme hier nog steeds niet zo ontwikkeld is als andere plekken in Indonesië, behandelen de mensen je met een soort respect en aanstekelijke vrolijkheid waardoor je niet het idee krijgt in een soort toerismefabriek te zitten. Uiteraard is het duiken ronduit spectaculair te noemen, maar ik kan praten wat ik wil — kom langs en ervaar het zelf!

Meer info Thalassa Manado: www.thalassamanado.com

Bekijk ook: Koraalriffen bij Indonesië gezonder dan verwacht