IJsland Silfra kloof… Het is één van de topduiken ter wereld en de enige plek waar een duiker gelijktijdig twee continentale landmassa’s aan kan raken: de Silfrakloof in IJsland. Ron Peters duikt samen met zijn buddy op deze ijskoude plek.

Tekst en foto’s: Ron Peters

Het is half 5 als de wekker gaat. Het eerste daglicht dringt langzaam door het raam van mijn slaapkamer naar binnen. Dat is een verademing, want de afgelopen maanden maakte de constante aanwezigheid van de midzomerzon slapen bijna onmogelijk. Het is een van de vele natuurverschijnselen waarmee IJsland mij in de afgelopen vijf maanden heeft weten te verrassen. Vandaag is een speciale dag, want in plaats van mijn normale werkzaamheden heb ik bezoek uit Nederland. Eén van mijn beste vrienden en duikbuddy’s is gisteren gearriveerd en vanzelfsprekend staat duiken vandaag op het programma. Na een degelijk ontbijt en een stevige kop koffie stappen we in onze 4×4 en gaan we richting duikcentrum. Daar laden we alle uitrusting in en passen we een droogpak, want het water in de Silfra kloof  is extreem koud.

Watertemperatuur Silfra kloof

De watertemperatuur is het gehele jaar rond de 2 graden. Tijdens de rit geniet ik van het gezicht van mijn vriend terwijl hij zich aan IJslands woeste schoonheid vergaapt. We passeren een fjord, diverse bergketens, en enkele riviertjes op weg naar het park. Als we op de parkeerplaats aankomen is het 7 uur. Er is nog niemand anders en de zon is inmiddels helemaal opgekomen. Desondanks is het toch fris en we bespeuren zelfs nog wat rijp op de houten tafels die we gebruiken om onze duikuitrusting op uit te stallen. Een goede 20 minuten later steken we de weg over van het parkeerterrein naar de instap. Een buddy check later stappen we van het platform en dalen we af in Silfra.

Silfra kloof

Twee continenten komen hier samen: Noord-Amerika en Eurazië.

Op een normale dag is het zicht meer dan 100 meter

De reden dat deze duik zo speciaal is, naast de tektonische platen, is het ongelofelijke zicht. Op een normale dag is een zicht van meer dan 100 meter bijna standaard. De zon danst over de rotsformaties en creëert een prachtige show. Het eerste deel van de duik zweven we over enkele diepe grotten. De IJslandse wet stelt een dieptelimiet, maar dat maakt weinig uit, want je kunt gewoon tot op de bodem kijken. Na dit eerste deel van de duik moeten we opstijgen naar de oppervlakte om de ondiepere gedeeltes van de kloof te passeren. Sommige algen in dit gebied hebben tijdens hun groeicyclus een luchtbel gevangen en in de zon schitteren de bellen als diamanten. We proberen zo rustig mogelijk te vinnen om de planten niet te verstoren, zodat ook andere duikers kunnen genieten van dit unieke verschijnsel. Na een kwartier duiktijd arriveren we in Silfra Hall, een dieper gedeelte van de spleet.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op de Malediven

De zon schijnt onder een hoek naar binnen en de kleuren van de rotsen zijn adembenemend. We zitten inmiddels op 10 meter diepte, maar het water is zo helder dat er van kleurverlies helemaal geen sprake is. Zachtjes drijven we met de stroming mee naar Silfra Cathedral, het bekendste deel van Silfra kloof. Hier dalen we af naar onze maximale diepte van 18 meter en aan beide zijden rijzen de continentale landmassa’s naast ons op. Noord-Amerika rechts en Eurazië links.

IJslands grootste meer

De kloof is maar enkele meters breed en we voelen ons erg klein terwijl we opkijken langs de imposante rotswanden. We schieten enkele foto’s en stijgen dan weer op om onze weg te vervolgen. Als je de spleet volgt kom je uit in Thingvallavatn, IJslands grootste meer. Wij kiezen er echter voor om naar links af te buigen en Silfra Lagoon in te zwemmen. De lagune is ongeveer 5 meter diep en 100 meter lang. Door het kraakheldere water kun je helemaal van de ene kant naar de andere kijken. De zon doet nog even extra haar best en de stralen vormen een spectaculair motief op de bodem.

Silfra kloof

Het zicht is hallucinerend goed, kraakhelder water!

Nog een verrassing

Als we omhoog kijken heeft Silfra kloof nog één laatste verrassing voor ons. De oppervlakte fungeert op een windstille dag als een perfecte spiegel. We nemen de tijd om van dit schouwspel te genieten en na een totale duiktijd van 42 minuten zijn we aangekomen bij het exit platform. Het is 350 meter teruglopen naar de parkeerplaats en in volle uitrusting is dat geen gemakkelijke opgave. Het helpt wel met opwarmen, want het water was toch erg koud. Al kletsend passeren we de instap, waar de eerste groepen snorkelaars zich voorbereidden om te water te gaan. Op de parkeerplaats ontdoen we ons van onze uitrusting en droogpakken en onder het genot van een kop warme chocolademelk beginnen we de rest van onze dag te plannen. Al gaan we dit hoogtepunt niet meer overtreffen!

Anderen lezen ook:  Duiken met kinderen

Bekijk ook: Snorkelaar op de neus van een walvis in Tonga