Zeeschildpadden zijn zeer goed aangepast aan een leven in zee. Als ze het rustig aan doen kunnen ze zelfs uren beneden blijven! Door ghost nets in de zee komt het helaas voor dat zeeschildpadden verstrikt raken. Hierdoor kunnen zij niet meer naar de oppervlakte komen om adem te halen en verdrinken ze. Dit gebeurt elk jaar bij zo’n 200.000 tot 300.000 zeeschildpadden. Dit is een van de dramatische problemen die de natuurfilm Tortuga laat zien.

Wie is Gabriel Martina en waar werk je aan?

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en heb altijd al veel interesse gehad in dieren en de natuur. Ik heb de opleiding AV-specialisatie afgerond, zodat ik uiteindelijk natuurfilms kon gaan maken. Op dit moment ben ik bezig om een natuurfilm te maken over de zeeschildpad. De vertelling zal kritisch zijn en zal de dramatische gevolgen laten zien van: plastic afval, vissersnetten en vishaken.

Waar komt je inspiratie vandaan voor het maken van deze natuurfilm?

Een gevoel van dichterbij de bron van het leven staan. Je raakt ook nooit uitgeleerd over dieren. Ik vind het aanpassingsvermogen van dieren op hun leefomgeving ook fascinerend. De mens heeft steeds meer invloed op de natuur. De gevolgen hiervan geven mij de inspiratie om dit vast te leggen en te tonen. Voor mij is de uitdaging dan ook niet om hele mooie beelden te filmen. Ik wil vooral een verhaal vertellen met een educatieve gelaagdheid.

natuurfilm

Gabriel Martina werkt aan Tortuga, een natuurfilm over zeeschildpadden.

Waarom speciaal over schildpadden?

De onderwaterwereld heeft mij altijd al gefascineerd. Daarom ben ik in 2018 voor 6 maanden naar Curaçao gegaan. Tijdens deze periode heb ik veel onderwater opnames gemaakt. De zeeschildpadden zijn een van de dieren die in dat gebied in kritieke omstandigheden leven. Plastic soep, plastic afval aan de kust, vissersnetten en vishaken zijn de meest voorkomende problemen waar zeeschildpadden mee te maken krijgen. Dit heeft zó een impact op mij gemaakt dat ik mijn eerste internationale natuurfilm wil maken over de zeeschildpad.

Anderen lezen ook:  Duikvaker 2018 Paul Coolen: De teller van teruggeplaatst elandgeweikoraal staat nu op 10.000

Hoe ziet de verhaallijn er uit?

Tortuga, dat letterlijk schildpad betekent, is een korte natuurfilm van 15 minuten. Het gaat over een zeeschildpad die tijdens het opgroeien te maken krijgt met dramatische problemen. De cyclus van de zeeschildpad genaamd Tortuga kent verschillende fases met specifieke problemen. Schrikbarend is dat haar grootste natuurlijke vijand de mens is. Plastic afval, vissersnetten en vishaken maken het bij elkaar opgeteld erg moeilijk voor Tortuga om te overleven. Zij is doortastend en laat haar overlevingsdrang terugzien in de strijd tegen alle obstakels die ze tegen komt.

Waarom moet deze natuurdocumentaire er komen?

We zien dat natuurfilms steeds populairder zijn geworden. Er zijn schitterende opnames gemaakt met de nieuwste technologieën. Ik ben echter van mening dat we nog een grote stap kunnen maken wat betreft het vertellen van een verhaal in de natuurfilms. Zoals eerder gezegd heeft de mens steeds meer invloed op dier en natuur. Ik vind het dus belangrijk om deze film te maken waarbij we de werkelijke situatie zien van deze dieren. Dat de mens voorkomt in de films zal niks af doen van het feit dat we naar een echte natuurfilm hebben gekeken. Sterker nog, het zal het verhaal versterken omdat het herkenbaar is voor de kijkers.

Natuurfilm

Foto: Tony Jupiter

Is alles rond voor het project?

De pre-productie van de film is zo goed als af. Het script zit goed in elkaar en ik heb veel medewerking van verschillende partijen op Curaçao, waaronder Carmabi, Turtle&Ray productions en Sea Turtle Conservation Curaçao. Het budget om de film te maken is helaas nog niet rond. Ik ben daarom een crowdfunding campagne gestart. Door het project te steunen draagt u niet alleen bij aan een mooie natuurfilm, u steunt hiermee ook de zeeschildpadden, omdat zij onder de aandacht worden gebracht bij de kijker. Een gift kan groot of klein zijn, elk bedrag is welkom.

Anderen lezen ook:  Duikers leggen meer dan 150 verschillende soorten vast tijdens Expeditie Noordzee

Ben je altijd aan het filmen?

Haha, nee hoor. Het is bekend dat klein Curaçao een plek is waar zeeschildpadden hun nesten maken. Om deze reden heb ik tijdens Earth Day in 2018 meegeholpen om de kust plastic vrij te maken. Wij hebben op deze dag 600 zakken gevuld. Dit was echt fantastisch! Deze manier van betrokken zijn heeft mij nog enthousiaster gemaakt om de film te maken.

Je kunt meehelpen om de film te maken door te steunen op:

www.cinecrowd.com/Tortuga

Bekijk ook: Zeeschildpad moet eieren achterlaten op landingsbaan