Nederland kent heel veel duikverenigingen met enthousiaste leden. Van PADI tot NOB, in elke provincie zijn ze te vinden. Maar wat zijn nu de leukste verenigingen? Redacteur Franka Appelman en ow-fotograaf Marcel van Engelen trekken door Nederland en bezoeken de leukste clubs! Deze maand bezoeken ze TOV Gagnan in Tiel.

Het is niet alleen onze eerste duikvereniging op het lijstje, we hebben ook nog eens een feestje! De Tielse Onderwatersport Vereniging Gagnan bestaat dit jaar namelijk 40 jaar. We worden uitgenodigd om hun clubhuis en huisplas de Beldert te komen bewonderen.

Daarnaast is TOV Gagnan ook nog eens club van het jaar 2021 van gemeente Tiel geworden. Mijn interesse naar deze duikvereniging is gewekt! We hebben een prachtige dag uitgezocht; één van de eerste zomerse dagen van het jaar. De stemming zit er daarom gelijk goed in.

Eigen clubhuis aan het water

Onder genot van een drankje vertelt hoofdtrainer Maurice van Munster enthousiast over de vereniging en de huisplas om de hoek. Vanuit het clubhuis zie je direct de huisplas liggen; wat een prachtige locatie voor een duikvereniging! Ik heb wel eens eerder gedoken bij de Beldert, maar TOV Gagnan blijkt een eigen instap te hebben op ongeveer 150 meter van het duikcentrum.

«Van concurrentie is echter geen sprake. Het duikcentrum heeft een eigen winkel en een duikteam; TOV Gagnan is een echte duikvereniging. We werken onderling met elkaar samen in het doorverwijzen van klanten, gebruik van de compressor en het plaatsen van objecten onder water,» aldus Maurice.

TOV Gagnan

KWF duikmarathon

Gagnan is overigens de achternaam van Emile Gagnan, de grondlegger van de allereerste ademautomaat. Daar is de club naar vernoemd. TOV Gagnan blijkt een actieve vereniging te zijn die veel activiteiten organiseert voor zijn leden. Nu de coronamaatregelen weer versoepeld worden, kunnen de wekelijkse clubavonden weer opgepakt worden om te duiken in de huisplas met uiteraard een uitgebreide afterdive!

Maurice: «Daarnaast bezoeken we een enkele keer wel eens een duikstek in de buurt, maar die kunnen niet tippen aan onze huisplas! Jaarlijks is er een Zeelandweekend en daarnaast organiseren we excursies naar bijvoorbeeld Bretagne, Oostenrijk, de Noordzee, of een dagje bootduiken in Vinkeveen. Binnenkort wordt er weer een nieuwe groep duikers opgeleid.

TOV Gagnan

Neptunusduik

Gedenkwaardig is jaarlijks de Neptunusduik ten tijde van de eerste buitenwaterduik van deze nieuwe duikers.» TOV Gagnan is ook de initiatiefnemer van de KWF Duikmarathon, dit jaar voor de derde keer (11 en 12 september 2021). De hele dag wordt er gedoken om geld op te halen voor de KWF Kankerbestrijding.

Allerlei clinics en een snorkeltocht horen ook bij deze dag. Het idee voor de KWF Duikmarathon is ontstaan nadat drie leden kort achter elkaar zijn overleden aan gevolgen van kanker. Het eerste jaar van de marathon was een dusdanig succes, dat daarna de organisatie serieuzer werd opgepakt. Vanaf het tweede jaar is de organisatie samen met een andere duikvereniging opgepakt, en dit jaar weer met een andere duikvereniging.

Eerste wrak in de Beldert

Uiteraard ben ik ondertussen heel enthousiast geworden door alle verhalen over de huisplas, dus we gaan ons snel omkleden. Na een briefing over de duik kunnen we eindelijk het verkoelende water in. We zwemmen vrijwel direct tegen het touwenparcours aan, die we volgen langs de verschillende objecten. Zwemmend langs het parcours, zweven we over een glooiende bodem. Veel begroeiing is er (nog) niet te zien.

Ik heb begrepen dat de natuur vanwege de late vorstperiode in februari wat achter lijkt te lopen en dat daarom begroeiing en de vissen zich nog niet echt laten zien. De plas warmt nu pas geleidelijk weer een beetje op. Sowieso lijkt de visstand de laatste jaren achteruit te gaan. Mogelijk is het recreatiegebied aan de andere kant van de Beldert met het veelvuldig gebruik van zonnebrandcrème hier oorzaak van. Daarnaast is er in het verleden veel illegaal gevist, maar dit is nu onmogelijk gemaakt door het afsluiten van de toegang van de plas.

TOV Gagnan

Flora en fauna

TOV Gagnan heeft verschillende acties ondernomen om de flora en fauna te ondersteunen. Ze hebben door de jaren heen meegewerkt aan het plaatsen van verschillende objecten. Afgelopen jaar hebben ze langs de kant wat bomen gekapt om zodoende ondiep een paaigebied te creëren.

Rond de vijf meter is een duidelijke thermocline voelbaar. Boven deze thermocline is het zicht nog redelijk, maar eronder is het vandaag helaas erg ‘mistig’. Langzaam doemt op twaalf meter diepte de schim van de cockpit Boeing 707 op. Vol trots word ik gewezen op een bord naast de cockpit, die vermeldt dat TOV Gagnan dit wrak heeft laten afzinken.

Cockpit Boeing 707

Eerder is mij al verteld dat de cockpit het eerste wrak is dat in 2007 in de Beldert is afgezonken. Dit idee ontstond tijdens een Zeelandweekend waarbij de cockpit in een weiland bij Bruinisse werd gespot. Het vervoer, aanvragen van vergunningen, de preparatie en het afzinken van het wrak, is volledig door de leden gedaan. Hilarisch was dat omstanders op de dag van het afzinken de politie hadden gebeld, omdat ze dachten dat er een vliegtuig was neergestort in het water…

TOV Gagnan

Kotter

We vervolgen de duik via het touwenparcours naar de kotter op 17 meter. Onder de 12 meter wordt het zicht nóg slechter, waardoor we elkaar nauwelijks meer kunnen zien. Dit gedeelte is de plek waar de steuren zitten. De steuren zijn meestal wel nieuwsgierig naar de passerende duikers en komen altijd even kijken. Helaas vandaag niet. De kotter krijgen we pas op het laatste moment in beeld.

Met de duiklamp schijn ik door de patrijspoorten, door het luik in het ruim en onder de boot. Enkele vissenogen kijken me nieuwsgierig aan. We duiken verder en zwemmen via het geraamte van een partytent richting de auto. Hierbij komen we geleidelijk weer in het warmere water boven de thermocline, dus het zicht wordt wat beter.

TOV Gagnan

De auto is al vanaf een afstandje te zien. Naast de auto staat ook nog een ANWB-praatpaal, die ter ere van het 35-jarig bestaan van TOV Gagnan is geplaatst. Rondom de auto is ook een beeldentuin. We speuren nog een tijd langs de waterkant tussen de takken en het riet. Gelukkig komen we nog wat leven tegen! Enkele grotere baarzen zwemmen rond een school kleine baarsjes ter bescherming. Ook ontdekken we een kreeftenburcht, met tussen de takken hele wolken kleine kreeftjes. Op de grond speurend, zien we wat insecten en vele huisjesslakken.

Huissnoek

Vlakbij de instap van TOV Gagnan hangt vaak een snoek rond, die omgedoopt is als de huissnoek van de duikvereniging. Maar ook die is helaas niet thuis. Mijn interesse en enthousiasme voor de Beldert is zeker verder aangewakkerd. Vandaag was helaas wat minder goed zicht, maar voor een volgende keer weet ik de nu de plekjes te vinden waar het leven zou moeten zitten en waar ik zou moeten gaan kijken! En nu, op naar de volgende duikvereniging!

TOV Gagnan

Duikteam TOV Gagnan

Duikteam: TOV Gagnan (Tielse Onderwatersport Vereniging)

Huisplas: De Beldert

Aantal leden: 70 leden, 14 – 67 jaar

Duikorganisatie: NOB

Clubhuis: direct aan de huisplas

Zwembadtrainingen: Zwembad Groenendaal Plus in Tiel, vrijdagavond 21u – 22u30. Hier eigen ruimte voor duikuitrusting.

Jeugdteam: nee, wel mogelijkheid tot opleiding voor jongeren

Opvallend: dit jaar 40-jarig bestaan, club van het jaar 2021 van gemeente Tiel, nu 3e keer organisator KWF Duikmarathon

To do in omgeving voor niet-duikers: Aan de andere kant van de huisplas zit de Holland Evenementen Groep met o.a. de Beldert Beach, een wipe-outbaan, huren van tuctucs, golfterrein en glamping

Website: www.tovgagnan.nl

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Blue Abyss met 50 meter het diepste zwembad ter wereld?