Van dinsdag 22 tot zaterdag 26 augustus vindt in het Hongaarse Eger voor de 15e keer het Europees Kampioenschap Onderwaterhockey plaats. Nederland wordt vertegenwoordigd door zowel een dames- als een herenteam, bestaande uit in totaal19 spelers. De spelers zijn afkomstig uit het hele land en worden geleverd door verschillende clubs. De afgelopen maanden hebben ze hard getraind om geselecteerd te worden en ze kijken er dan ook naar uit te strijden om de gouden medaille.

 

De Nederlandse damesselectie gaat de strijd aan met 10 speelsters en een coach. Bij de heren zijn dat 9 spelers en een coach. Naast de twee teams en coaches gaan er namens de NOB (Nederlandse Onderwatersportbond) ook een sportpsycholoog, die ervoor zorgt dat de teams gefocust blijven, en een topsportcoördinator met de selecties mee.

De meeste spelers hebben eerder deelgenomen aan Europese- en wereldkampioenschappen en aan andere toonaangevende (inter)nationale toernooien, waarbij ze meerdere malen in de prijzen vielen. De meest recente medaille werd gewonnen in 2015 door de <23 jaar Dames onder leiding van teammanager Anita van Wijk en coach Ron van Gammeren. Dit EK nemen onze spelers het op tegen teams uit onder andere Hongarije, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland.

 

Zondag 20 augustus vliegen de teams naar Hongarije. Op maandag 21 augustus vindt de openingsceremonie plaats en op dinsdag 22 augustus is de officiële start van het toernooi. De dames trappen om 11.20 uur af tegen Duitsland. De heren nemen het om 10:40 uur op tegen Hongarije. Alle wedstrijden worden live gestreamd via YouTube. Wil je de Nederlandse dames en heren volgen? Like dan hun Facebookpagina’s Dutch Underwaterhockey Men Elite en Nederlandse damesselectie onderwaterhockey. Op de pagina 15th CMAS Underwater Hockey European Championship 2017 kun je alles over het EK volgen.

Anderen lezen ook:  Plannen voor nieuw onderwateronderzoeksstation op Curaçao

 

Over onderwaterhockey

Onderwaterhockey is sport die zich afspeelt op de bodem van een zwembad. De bedoeling is om de puck, die over de grond glijdt of door de spelers geschoten kan worden, bij de tegenstander in het doel te krijgen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Omdat het een 3-dimensionale sport is komen de tegenstanders je aan alle kanten voorbij. Het liefst zou je overal ogen hebben zodat je precies weet waar je tegenstanders en medespelers zijn. Het is dan ook een echte teamsport, waarbij tactiek, techniek en conditie belangrijke factoren zijn.

 

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over onderwaterhockey? Kijk dan eens op onderwaterhockey.nl.

Zin om ook een keertje mee te doen? Er zijn verschillende clubs door het hele land welke met alle plezier een keer een introductiecursus willen geven voor beginners.