Zes weken lang nomineerde DUIKEN jou om je mooiste onderwaterfoto’s te delen in de Suunto Fotochallenge. De inzendingen zijn letterlijk een reis over de hele wereld. Winnaar van de fotochallenge is Sander van der Heijden! Hij is met deze inzendingen winnaar van de schitterende hoofdprijs: een Suunto D5 wristop duikcomputer.

Van harte gefeliciteerd Sander, je hebt de Suunto Fotochallenge gewonnen! Vertel eens iets over je zelf…

Ik duik sinds 1998. Destijds was ik fanatiek sportvisser en erg benieuwd hoe het ónder de waterspiegel er eigenlijk uit zou zien. Dit was voor mij de aanleiding om met duiken te starten.

Ben je een typische vakantieduiker?

Haha, nee hoor. Ik duik het hele jaar door. Ik ben wat je noemt een echte allround-duiker. Inmiddels staat de teller op zo’n 675, gemaakt van Hoofddorp tot Bunaken.

Waar heb je de winnende inzending van week 2, een jawfish, genomen?

Op Bonaire, waar ik al veel duiken heb mogen maken. Het is een yellowhead jawfish. Inmiddels weet ik waar je ze kunt vinden: ondiep op 3-4 meter. Verstopt in een holletje tussen dode stukjes koraal.

Sander over zijn foto: «Tientallen oogjes staarden mij aan». Camera: Nikon D7100 Diafragma: f/25 Sluitertijd: 1/100 ISO: 200 Flitser: 2x Inon D2000.

Klik, klak, klaar?

Was het maar waar! Bij de minste onraad duiken ze weg in hun holletje, om er pas minuten later weer voorzichtig uit te komen. Schattige kleine visjes zijn het, ongeveer 5 tot 8 cm lang. Deze soort is een muilbroeder. Dat wil zeggen dat het visje de eitjes in de bek houdt en belucht totdat ze uitkomen. Tussendoor worden de eitjes ook wel ondergronds in het holletje gelegd, wat het nog minder zichtbaar maakt voor passerende duikers.

Anderen lezen ook:  Na 170 jaar weer de garnalenbof in Nederland

Hoe ging je te werk?

Het is heel bijzonder en supergaaf om te zien! Dit visje danste in en uit z’n holletje. Op een afstand stelde ik mijn camera en flitsers in en maakte enkele testfoto’s. Toen alles goed was ingesteld, benaderde ik heel voorzichtig het diertje.

Welke lens gebruikte je?

Met een 105mm macrolens en 2.0 teleconverter kwam ik uit op 210mm. Hierdoor kon ik op een redelijke afstand blijven en toch een beeldvullende foto maken. Het visje bleef zijn ding doen en draaide af en toe een beetje. De eitjes waren goed zichtbaar en al ver ontwikkeld. Tientallen kleine oogjes staarden mij aan! Na tig mislukte en gelukte foto’s en heel veel geduld, sloten we na twee uur de duik af. Een mooie herinnering en mooie foto’s rijker. Wat is het onder water toch prachtig!

De hoofdprijs van Suunto Fotochallenge is een Suunto D5

Dit komt geweldig van pas, toevallig is mijn huidige Suunto aan vervanging toe, betere timing bestaat niet!

Suunto Fotochallenge

Alle inzendingen kun je op www.facebook.com/Duiken.nl in het album #suuntofotochallenge bekijken.