Weet je nog? In april vroegen we of jij een gave serie van drie onderwaterfoto’s hebt die samen een verhaal vertellen. Drie foto’s die pats-boem duidelijk bij elkaar horen. En zo bijvoorbeeld het verhaal vertellen van het wrak de SS Thistlegorm. Of beelden gemaakt om de hoek, van een snoek, paling en een kreeftje. Je schitterende macro-serie uit Zeeland? Dat hebben we geweten, we ontvingen honderden foto’s!

De ene story is nog mooier dan de ander. Winnaar van #suuntofotostory is Brenda de Vries! Brenda, van harte gefeliciteerd met de schitterende hoofdprijs: een Suunto D5 wristop duikcomputer. Op deze pagina’s presenteren we de drie mooiste stories.

Mieke Noordanus: Geduld hebben moet ik leren

Sinds 2000 duik ik, dus inmiddels al 20 jaar. Serieus fotograferen doe ik vanaf 2013.

Sinds een paar jaar duik ik het hele jaar rond in Nederland, maar daarnaast ook zo vaak mogelijk in het buitenland.

De foto’s zijn gemaakt over meerdere duiken. Voor mij was het een doel de naaktslakken eruit te laten springen en te kiezen voor een donkere achtergrond. Ik heb meer tijd voor het fotograferen genomen dan ik normaal doe.

Geduld hebben moet ik nog een beetje leren. Het moment van de paring was kort, maar lang genoeg om dit vast te leggen. De serie vertelt een verhaal. Hiermee wil ik aantonen dat Nederland, ook in het voorjaar, echt mooi is!

Duiklocatie: Dreischor Frans Kokrif

Camera: Olympus OMD-EM5II Diafragma: f/16 Sluitertijd: 1/125 ISO: 200 Lens: Panasonic Lumix 45mm macro Flitser: 2x Sea&Sea YS-D2

Luc Rooman: Van paring tot nageslacht

Duiken doe ik sinds 2000, dus inmiddels 20 jaar. Je kunt mij het hele jaar in het Nederlandse en Belgische duikwater tegenkomen.

Anderen lezen ook:  Het verzorgen van je droogpak

De paddenfoto’s zijn al snorkelend genomen in maart van dit jaar. Voor de paddenvisjes ben ik speciaal teruggegaan. Deze foto is in mei gemaakt.

Duiklocatie: De Melle in Turnhout (B).

Camera: Olympus Tough TG-4 Diafragma: f/6.3 Sluitertijd: 1/400 ISO: 125 Belichting: Big Blue VTL3500P videolamp

Camera: Nikon D810 Diafragma: f/8 en f/16 Sluitertijd: 1/125 ISO: 100 en 400 Flitser: Subtronic Pro 160

Winnares Brenda de Vries: «Het is onvoorstelbaar dat er mensen in zo’n mijn gewerkt hebben»

Van harte gefeliciteerd Brenda de Vries! Vertel eens iets over jezelf.

Ik duik sinds 2010 en heb inmiddels bijna 2.200 duiken in mijn logboek staan. Naast het duiken rijd ik graag paard. Eigenlijk ben ik pas in 2018 echt begonnen met fotograferen onder water.

Ben je een typische vakantieduiker?

Absoluut niet. Ik duik vrijwel zeker elke zaterdag en zondag in Nederland. Het enige wat ik tot nu toe nog weinig heb gedaan, is het duiken op tropische koraalriffen. Dat staat nog in de planning voor later dit jaar. Daarnaast geef ik ook duikles.

Waar heb je deze fotoserie genomen?

De foto’s zijn genomen in Schiefergrube Christine in Willingen. Dit is een oude leisteenmijn die sinds 1971 stilgelegd is. Nadat de pompen uitgezet zijn, is het grondwaterpeil gestegen en is de mijn onder water komen te staan.

In het nog droge gedeelte van deze mijn kun je ook rondleidingen krijgen. Maar duiken en fotograferen is natuurlijk het leukst!

Klik, klak, klaar?

Helaas niet. In een mijn heb je geen enkel natuurlijk licht. Al het licht om iets te zien moet je meebrengen. Ik had twee flitsers op mijn camera gemonteerd, plus een videolamp als pilotlamp om de camera scherp te laten stellen.

Anderen lezen ook:  “In het Barat National Park vind je duikstekken die echt adembenemend zijn”

Daarnaast heb ik bij de duiker een extra flitser gemonteerd. Deze wordt middels een slave trigger aangestuurd. Helaas werkt dat toch niet altijd geheel feilloos onder water. Het gebeurt regelmatig dat de flitser niet afgaat. Dan mis je diepte in de foto.

Hoe ging je te werk?

Meestal maak ik aan het begin van de duik een testfoto om te zien of de flitser op de rug werkt. Tevens is dit een foto om te zien of de camera en de flitsers werken. Daarna verkennen we de site en op de terugweg maken we dan meestal foto’s.

Bij deze duik gingen we niet heel ver de mijn in, want er ging best veel tijd zitten in het fotograferen. Je moet natuurlijk ook rekening houden met de hoeveelheid gas in de flessen.

De hoofdprijs is een Suunto D5…

De D5 heeft een kleurenscherm en is ook als horloge te gebruiken. Ik draag altijd een horloge en die moet natuurlijk waterdicht zijn. Niet te groot en goed afleesbaar… en altijd bij de hand. Ik ben heel blij met mijn prijs!

Camera: Olympus OM-D E-M5 Mark II Diafragma: f/4 en f/5.6 Sluitertijd: 1/100 ISO: 1600 Flitser: 2x INON Z-330 en op de rug van de duiker een Sea&Sea YS-02 met een Anglerfish Remote Slave Trigger om de flitser aan te sturen.