Raak… raak. Keer op keer op keer. Ik ben aan het fotograferen met de UWCameraStore Fiber snoot Pro dual en de lichtbundel komt steeds weer precies op de juiste plaats terecht. Daar word ik blij van.

Tekst en foto’s: Marco Heesbeen

Snoots zijn hulpmiddelen voor flitsers en lampen die de lichtbundel vormgeven en richten. Ze zijn populair en worden op verschillende manieren gebruikt. Je kunt ze gebruiken om in slechte omstandigheden toch mooi belichte foto’s te maken, zonder dat er veel zweefvuil zichtbaar wordt.

Bij dit soort opnamen is vaak niet te zien dat er überhaupt een snoot is gebruikt. Een andere methode is juist heel duidelijk laten zien dat er ‘gesnoot’ is, waarbij alleen een scherp afgebakend deel van de foto belicht wordt en de rest niet. En natuurlijk combinaties van beide. Afhankelijk van het onderwerp kan het hele fraaie resultaten opleveren en het geeft je in ieder geval de mogelijkheid om ook in minder ideale omstandigheden fraaie plaatjes te schieten.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende typen snoots op de markt gekomen. Over het algemeen wordt het werken met een snoot lastiger naarmate de lichtbundel kleiner wordt. Als je lichtbundel nog maar 10mm groot is, moet je je flitser met snoot natuurlijk uiterst nauwkeurig richten. Anders mist je lichtbundel het onderwerp en heb je een niet-belichte foto. Dit heeft bij menig onderwaterfotograaf de nodige frustraties veroorzaakt.

De UWCameraStore Fiber snoot Pro dual is getest door Marco Heesbeen.

Probleemoplosser

De UWCameraStore Fiber snoot Pro dual is ontwikkeld door UWLand om bovenstaand probleem op te lossen. Zoals de naam al doet vermoeden, betreft het een dubbele uitvoering. De snoot is voorzien van twee armen, waardoor je met slechts één flitser toch van twee kanten kunt belichten.

Anderen lezen ook:  Opvolger Icon HD: de Mares Genius

Als je de binnenkant van de snoot bekijkt, zie je dat er niet twee maar drie lichtopeningen zijn. Daar geeft deze Fiber snoot zijn geheime functie prijs! Twee lichtopeningen zijn gepositioneerd voor de flitsbuizen en de derde bevindt zich precies voor de pilotlamp. Onder de ‘motorkap’ wordt het licht van de pilotlamp verdeeld over de twee flitsarmen. Niet zomaar willekeurig, maar in een doordacht patroon. De fiberaders met het licht van de pilotlamp worden exact in het midden van het uiteinde van de flitsarm gefixeerd.

De fibers met het flitslicht worden er nauwkeurig in een cirkel omheen geplaatst. Juist deze techniek zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk en nauwkeurig kunt richten met het licht van je pilotlamp en dat het flitslicht op exact dezelfde plaats terechtkomt.

De praktijk

Het monteren gaat eenvoudig. De snoot is voorzien van een bajonetvatting, die ik zo in de voorkant van mijn INON Z-330 flitser kan draaien. Met een flexibel boogje borg je de snoot vervolgens zodat hij niet per ongeluk los kan raken.

Normaal werk ik met twee flitsers maar de tweede is bij deze set-up overbodig. Ik besluit om een zo compact mogelijke opstelling te maken en verwijder mijn tweede flitser inclusief arm. De overgebleven flitser bevestig ik met slechts één drijfarm, die ik recht boven mijn onderwaterhuis plaats. Het is even puzzelen maar ik ben zeer tevreden over de uiteindelijke set-up. Heel compact en de bedieningsknoppen van de flitser midden boven het onderwaterhuis, recht naar me toe, zodat ik ze heel gemakkelijk kan bedienen.

Fiber snoot Pro dual

De twee snoot-armen positioneer ik links en rechts naast de poort en ik richt ze schuin naar voren. Met de 12-50mm zoomlens op mijn camera ga ik op zoek naar wat leuke onderwerpjes om te testen.

Anderen lezen ook:  Heilige Graal voor onderwaterfotografen

Het zicht is redelijk en het zonlicht dringt nog aardig door. Ik zet de pilotlamp aan en ben blij verrast dat ik zelfs in deze lichte omstandigheden het licht van de pilotlamp door de fibersnoot zie schijnen op het onderwerp.

Je moet natuurlijk wel dicht bij het onderwerp blijven. Op 50 centimeter afstand blijft er amper nog iets over van het pilotlicht. Dat geldt overigens ook voor het flitslicht. Voor een goed resultaat moet je dichtbij fotograferen. Ik zie een leuk heremietkreeftje, dat ik graag recht van voren zou willen fotograferen.

Ik beweeg mijn camera langzaam dichterbij en druk de ontspanknop in zodra ik de oogjes van het kreeftje zie oplichten in het schijnsel van de pilotlamp. Hebbes! Dat gaat wel heel eenvoudig. Verder vind ik deze duik helaas niet veel leuke onderwerpen meer.

Favoriete accessoire: Fiber snoot Pro dual:

Ik ben enthousiast over de snoot en besluit hem de week erna weer mee te nemen. Ook de kleine compacte opstelling bevalt me erg goed. Gewoon heel praktisch bij het lopen over de dijk maar ook onder water kom je gemakkelijk dicht bij moeilijk bereikbare plaatsen. De volgende duik maak ik in de Grevelingen. Het zicht is uitstekend en de zon schijnt volop. Ik kom een mooie zeeappel tegen en wil hem fotograferen met het zonnetje op de achtergrond.

Fiber snoot Pro dual

Bij de zeeappel kies ik voor een klein diafragma voor lekker veel scherptediepte en ik stel mijn flitskracht daarom redelijk hoog in.

Met de Fiber Snoot wil ik het diertje eruit laten springen. Ik kies voor een klein diafragma (f/16) voor lekker veel scherptediepte en ik stel mijn flitskracht daarom redelijk hoog in. Dan dezelfde techniek als vorige week. Langzaam dichterbij, totdat het onderwerp oplicht en afdrukken… De lichtopbrengst van de Fiber Snoot blijkt hoger dan ik had verwacht. Zelfs bij dit diafragma heb ik geen full power nodig.

Anderen lezen ook:  Droogpak voor extreem duiken

Ik schiet een aantal foto’s en ben tevreden over het resultaat. Het grootste deel van de serie lukt probleemloos. Het belichten met de Fiber Snoot is heel makkelijk en resulteert in een hoog scoringspercentage.

Thuisgekomen spoel ik de snoot, net als mijn camera, met schoon water. De snoot is voorzien van een aantal gaatjes en ik laat het water eruit lopen. De volgende dag ligt er echter een plasje water onder de snoot. In de armen blijft toch wel vocht achter. Na het spoelen is het dus verstandig om de snoot op een handdoek te leggen totdat al het water eruit is gelopen.

De daaropvolgende duiken betrap ik mezelf erop dat ik telkens weer de Fiber Snoot meeneem. Het feit dat ik mijn set zo compact kan opbouwen en het gemak waarmee ik goed belichte snoot-foto’s kan maken, maakt deze Fiber Snoot één van mijn favoriete accessoires voor onderwaterfotografie.

Fiber snoot Pro dual

De Fiber snoot Pro dual voorkomt dat strooilicht je onderwerp of scène verlicht. De snoot concentreert het licht op een klein gebied en staat je toe om een specifiek gebied of compositie te benadrukken en de achtergrond te maskeren. Bij een juiste opstelling kan de snoot er tevens voor zorgen dat je minimaal last hebt van backscatter.

De armen van 37 cm zijn gecentreerd rond de flitsbuis van de flitser en kun je gemakkelijk verstellen voor een nauwkeurige belichting.

Beschikbaar voor INON Z-330, Sea&Sea YS-D2/D1, YS-01, Ikelite DS125 / DS160 / DS161 flitsers.

Prijs: € 399.

Kijk voor meer info op www.onderwaterhuis.nl

Bekijk ook: Micro Fisheye Lens INON UFL-M150 ZM80