Een duiker plant een diepe duik met een onbekende buddy, waarbij ze de 50 meter aantikken. Door een aaneenschakeling van fouten raken ze verzeild in een gevaarlijke noodsituatie.

Sabine is alleen op duikvakantie in Kroatië. Elke duik krijgt ze een andere buddy toegewezen. Op een dag wil ze een duik langs een steile wand maken.

De wand loopt door tot 40 meter diepte. In het duikcentrum maakt ze kennis met Kay. Hij zal samen met Sabine de duik maken. Aangezien ze allebei meer dan 500 duiken hebben gelogd, doen ze bij elkaar geen grondige check, zo vertellen ze later.

De buddy’s gaan vanaf de kant het water in. Op 10 meter diepte geeft Kay het OK-teken. Bij de steile wand zakt hij als een baksteen naar beneden. Tijdens de debriefing vertelt hij dat hij op dat moment zijn jacket volledig heeft ontlucht.

Sabine volgt hem op een afstandje en houdt vanuit haar ooghoeken in de gaten wat er gebeurt. Wanneer Kay onder aan de wand komt, zwemt hij, in tegenstelling tot wat tijdens de korte briefing is besproken, verder naar de schuin aflopende zandbodem – zonder om te kijken of een teken aan Sabine te geven.

Ze snapt er niets van en zwemt achter hem aan. Inmiddels zit haar buddy al op 50 meter. Plotseling draait hij zich op zijn rug. Sabine probeert in te grijpen, maar apathisch blijft hij liggen. Gelukkig heeft hij wel zijn 2e trap in de mond! Sabine pakt zijn inflator en zwemt langzaam met hem naar boven.

Anderen lezen ook:  Test: duiken met de Lefeet onderwaterscooter

Op 25 meter diepte wordt Kay weer zichzelf en kunnen ze veilig opstijgen. Na de duik vertelt Kay dat ‘hij op de een of andere manier van de wereld was en alleen nog naar boven had gekeken met de gedachte: daar kom ik nooit meer’.

Fout 1

Onbekende buddy, geen buddycheck, nieuwe duikstek en meteen naar 40 meter diepte. Niet zo’n goed idee.

Fout 2

Geen duikplan en dan gebeurt er iets onverwachts. Bespreek altijd het noodplan, zeker als je duikt met iemand die je niet kent. Deze duikers hebben geluk gehad.

1 Sabine en haar nieuwe buddy Kay maken samen meteen een diepe duik op een duikplaats die ze niet kennen (fout 1).

2 In ondiep water geven ze elkaar het OK-teken.

3 Sabine geeft bij de wand het teken dat ze dieper gaan.

4 Kay zinkt als een baksteen en gaat anders dan gepland door naar 50 meter (fout 2).

5 Plotseling draait Kay zich op zijn rug en blijft hij apathisch op de bodem liggen. Sabine zwemt naar hem toe, maar hij reageert niet.

6 Ze pakt hem bij zijn jacket vast en stijgt met hem op, terwijl ze haar eigen en zijn inflator bedient. Langzaam worden de symptomen minder.

Zonder plan het water in

Dit voorval laat weer zien dat een aaneenschakeling van vermijdbare fouten uitmondt in een hachelijke situatie. Zonder buddycheck en goede briefing het water in. Stikstofnarcose.

En niet te vergeten: de twee duikers kenden elkaar helemaal niet. Zij hadden een grondige buddycheck moeten doen en een goed duikplan moeten maken. Laat staan dat ze hebben gecheckt of ze goed uitgelood waren.

Anderen lezen ook:  Nijmeegs Duikteam de Kaaiman steunt 3FM Serious Request en ALS met onderwaterstunts 

In de briefing had ook besproken moeten worden of de duikers ooit wel zo diep hadden gedoken en wanneer dat was. Ze hadden bovendien moeten afspreken hoe ze langs de wand zouden afdalen.

Het mag duidelijk zijn dat de duiker die als een baksteen zonk, te veel lood had. Met zo’n afdaalsnelheid heeft het lichaam niet de tijd om zich aan de toenemende diepte aan te passen. Natuurlijk had zijn buddy hem meteen moeten afremmen. Dan was er waarschijnlijk geen stikstofnarcose opgetreden.

Wat is er gebeurd? Dit is een typisch geval van stikstofnarcose. Het had slecht kunnen aflopen. Gelukkig heeft de buddy op het laatste moment goed gereageerd, maar wel te laat.

In het slechtste geval had zij ook stikstofnarcose gekregen en was de duik voor beiden fataal afgelopen. Waar het fout is gegaan? Bij de slechte briefing en het gebrek aan goede afspraken.

Thomas Kromp, Manager Opleidingen IAC

Alle foto‘s: Wolfgang Pölzer