Robert Hughan heeft 17 jaar duikende filmervaring en is actief voor verschillende professionele tv- en filmprojecten. De onderwater-wereld van de Zevenhuizerplas had zo’n aantrekkingskracht op hem, dat hij er een schitterende documentaire over maakte: ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’.

«Als je geluk hebt, zwem je in een sprookje met zonnestralen die breken in het water»

Om zand te winnen voor woningbouw werd in de zeventiger jaren de Zevenhuizerplas tussen Rotterdam en Gouda gegraven. Door het diep uitgraven, ontstond een weelderig onderwaterlandschap waarin flora en fauna een gevarieerde biodiversiteit vormen.

Wat je de natuur ook aandoet, het komt altijd mooier en sterker terug. De bekende Nederlandse zoetwaterflora en –fauna tref je hier aan: van zeer grote snoeken tot kleine baby snoekjes, scholen baars, paling, mosselbanken, poelslakjes en verschillende soorten vegetatie zoals fonteinkruid, kranswier en in het voorjaar uitgestrekte velden met de mooie witte bloemen van de waterranonkel.

Zevenhuizerplas

Kraamkamer Zevenhuizerplas

Omdat het een grote plas is, moet je wel goed zoeken. Meestal is er van alles te vinden tussen de vegetatie in de eerste 5 meter. Je moet wel goed kijken, want jonge baars en snoek zijn goed gecamoufleerd! De mooiste plek vind ik altijd de ‘Kraamkamer van de Zevenhuizerplas’- zoals ik het zelf noem.

Bij de boothelling ga je het water in en dan duik je rechts tussen de eilanden. Daar is veel mooie begroeiing en jonge vis. Als je geluk hebt met mooi weer en het zonnetje staat goed, zwem je in een sprookje met de zonnestralen die breken in het water. De unieke eigenschappen van dit recreatieve stukje moeder natuur inspireerde tot het maken van een film over de plas: ‘Vele gezichten van de Zevenhuizerplas’.

Anderen lezen ook:  Another day in paradise

Documentaire Zevenhuizerplas

Een snoek neemt je gedurende de vier jaargetijden mee op verkenningstocht door de Zevenhuizerplas. Je ziet het natuurschoon vanuit de lucht, op het land, tussen de rietkragen en boven en onder de waterspiegel.

De vele gezichten van deze waterpartij waarin recreatieve dagjesmensen in symbiose verkeren met de vrije natuur, zorgen voor een boeiende blik achter de schermen van dit natuurspektakel. Als je deze documentaire gezien hebt (producent Arthur Scheijde), zul je gegarandeerd willen duiken in deze bijzondere plas!

Zevenhuizerplas

Naam: Robert Hughan, Goofy Aqua Video Underwater Images Duikt sinds: 1997 Brevettering: IANTD OC Normoxic en CC Rebreather & PADI Ass. Instructeur Naam duikstek: Zevenhuizerplas

Zevenhuizerplas

Maximale diepte: 28 meter – goed uitkijken bij de veenwal, kan onstabiel zijn met af en toe overkappingen.

Faciliteiten: strand, restaurantjes, geen vulstation, neem een tweede fles mee.

Instap: strand en boothelling. Kijk uit, boothelling kan glad zijn door algen.

Niveau: eenvoudig

Parkeren: Overal gratis parkeren, er is wel een naaktstrand, deze mensen vinden het niet prettig als je voorbij komt wandelen met je duikset.

Adres: Strandweg 1, Zevenhuizen, maar er zijn meer locaties.

Let op: Een duikboei, duikvlag of andere markering is verplicht op deze locatie.

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Ruinerwold, extreem leuk in eigen land!