In het Noordzeekanaal ter hoogte van Velsen is een dolfijn gespot. SOS Dolfijn maakt zich zorgen over de situatie, aangezien dit geen natuurlijk leefgebied is voor dolfijnen. “Dolfijnen horen niet in gebieden met sluizen thuis, dus we maken ons zorgen,” aldus een woordvoerder van de organisatie tegen NU.nl.

De eerste melding kwam zondagochtend binnen van een mogelijke dolfijnachtige gezien vanaf een zeilboot.¬†Dinsdagochtend volgde een nieuwe melding, dit keer vergezeld van een foto. “Het lijkt om een gewone dolfijn te gaan, maar dat is nog niet zeker,” meldt SOS Dolfijn op Facebook.

Zorgwekkende situatie

Het Noordzeekanaal is verre van een normaal leefgebied voor dolfijnen. Het dier moet door de sluizen zijn gezwommen, maar het is onzeker of hij terug kan zwemmen. Dolfijnen vinden sluizen over het algemeen eng. Bovendien leven de meeste dolfijnen in groepen, waardoor het alleen zwemmen van deze dolfijn extra zorgwekkend is.

SOS Dolfijn is momenteel onderweg om de dolfijn te lokaliseren en te monitoren. Met de dolfijnenambulance zijn ze op zoek naar het dier. Maar het is als zoeken naar een speld in een hooiberg.  Mensen die de dolfijn spotten, worden opgeroepen om dit te melden bij SOS Dolfijn.

Kans op succesvolle reddingsactie klein

Als de dolfijn gevonden wordt, zal eerst zijn grootte, gedrag en gezondheid beoordeeld moeten worden. Pas daarna kan de organisatie actie ondernemen, hoewel de mogelijkheden beperkt zijn. Volgens de wet mogen dolfijnen niet worden gevangen, behalve als het dier verzwakt en aanspoelt. In dat geval kan het worden opgevangen en verzorgd in de bassins van SOS Dolfijn.

Anderen lezen ook:  Zeepaardjes ook in de winterse Oosterschelde

De toekomst van de dolfijn is onzeker. In 2020 zwom er een tuimelaardolfijn in hetzelfde kanaal. Toen lukte het SOS Dolfijn om het dier door de sluizen te loodsen, omdat het gericht was op mensen en daardoor meegelokt kon worden. De kans dat zo’n actie nu weer lukt, is echter minimaal.

De organisatie voelt zich machteloos, aangezien het dier hier niet oud zal worden door een gebrek aan vis en het brakke water verderop in het kanaal, waar dolfijnen niet in kunnen overleven. Er wordt gehoopt dat de dolfijn zelf terugzwemt.

Met de inspanningen van SOS Dolfijn en meldingen van het publiek is er een sprankje hoop voor de verdwaalde dolfijn in het Noordzeekanaal. Laten we duimen voor een goede afloop!