Ronald Faber wist de publieksprijs van het MIMA Medes Festival in Spanje in de wacht te slepen met zijn video ‘Treasures of the Pharao’. Een interview. 

Wanneer startte je met deelnemen aan wedstrijden?
Ik ben in de loop van 2013 met onderwatervideo begonnen en in 2014 heb ik mijn eerste eigen productie (voorzichtig) ingeschreven op festivals. Tot mijn grote verbazing verliep dit tamelijk succesvol met eerste prijzen in Spanje, Servië en Bosnië & Herzegovina en een tiental screenings op grote (o.a. Marseille en Belgrado) en minder grote filmfestivals. Dit jaar nam ik voor de tweede keer deel aan het MIMA Festival. Vorig jaar koos de jury mijn inzending als winnaar en dit jaar het publiek. Omdat ik elk jaar bijna een maand op vakantie ga naar L’Estartit, en ik veel mensen uit de duikwereld daar ken, maakt dit extra bijzonder.

Hoe kwam je video tot stand?
Mijn inzending ‘The treasures of the Pharao’ is een beetje experimentele productie. Gewoonlijk schrijf ik vooraf een gedetailleerd script maar dit keer niet. Ik ben in februari naar Hurghada (Egypte) geweest en heb daar tijdens de duiken opnames gemaakt. Omdat ik het zonde vond de beelden niet te gebruiken heb ik er een film van gemaakt, opgedeeld in meerdere hoofdstukken en voorzien van een bijpassende soundtrack. Dat werd dus ‘Treasures of the Pharao’!

Hoe maak je zo’n mooie reportage? 
Volgens mij is het meest belangrijk aan een videoproductie het script! Een goed verhaal met kwalitatief mindere beelden doet het, over het algemeen, beter dan een onsamenhangende verzameling van fantastische opnames. Wat niet wil zeggen dat ik er niet naar streef zo mooi mogelijke opnames te maken! Als filmmaker heb je ook houvast aan een script wanneer je onder water duikt om te gaan filmen.

Heb je nog tips?
Mijn tip aan de beginnende videofilmer? Hou het simpel! Probeer niet al het onderwaterleven in de Oosterschelde in één filmpje van vijf minuten te proppen. Kies een thema en werk dat uit.

Anderen lezen ook:  Enorme maanvis bij Portugal