De verkoop van vier Duitse scheepswrakken uit de Eerste Wereldoorlog heeft 83.500 Britse ponden opgeleverd. Dat is ongeveer een tiende van de vraagprijs. De schepen liggen op de zeebodem voor de kust van Schotland bij Scapa Flow en werden te koop aangeboden op eBay.

Drie slagschepen, de “Markgraf”, “König” en “Kronprinz Wilhelm”, werden elk voor 25.000 pond verkocht aan een bedrijf uit het Midden-Oosten. De kruiser “Karlsruhe” ging voor 8.500 pond van de hand en is nu eigendom van een man in Engeland. Ze werden op de veilingsite eBay te koop aangeboden door een man die eerder de rechten had gekocht van een niet langer actieve bergingsmaatschappij.

Scapa Flow, bij de Orkney-eilanden

De schepen liggen op de zeebodem nabij Scapa Flow, bij de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland. Het gaat eigenlijk om beschermde monumenten die niet bezocht mogen worden door duikers. Wie het eigendomsrecht gekocht heeft, mag de schepen overigens ook niet verplaatsen, maar ze wel bezoeken en kleine artefacten meenemen.

Het gaat om vier schepen van de Duitse keizerlijke marine. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werden die onder Brits toezicht gebracht in de marinehaven van Scapa Flow in Schotland. In afwachting van een beslissing over hun toekomst bleven de schepen nog bemand door Duitse militairen.

Scapa Flow

De vier verkochte wrakken die bij Sacpa Flow op de zeebodem liggen

Nog voor de ondertekening van het vredesverdrag van Versailles besloot de Duitse commandant in juni 1919 om de eigen schepen bij verrassing tot zinken te brengen om te verhinderen dat ze in geallieerde handen zou vallen. Op enkele uren tijd zonken de meeste Duitse schepen voor de kust van Scapa Flow. Veel van die schepen werden in de jaren 20 en 30 geborgen om het metaal te herbruiken; anderen bleven liggen en zijn nu beschermde monumenten.

Anderen lezen ook:  Duikvaker 5 en 6 februari 2022 in Expo Houten

Bron: vrt nws

Bekijk ook: Hilma Hooker, gaaf wrak op Bonaire