De Filipijnen zijn weer open! De net iets meer dan zevenduizend eilanden bieden tal van mogelijkheden voor fantastische duikreizen. Onze vijf must-do tips Filipijnen!

1. Snorkelen met walvishaaien

must-do tips Filipijnen

Donsol is waarschijnlijk wel de bekendste plaats van de archipel om te snorkelen (duiken is verboden) met de walvishaai! De beste tijd om walvishaaien te spotten, is van december tot juni.

Voor niet-duikers en vooral bij kinderen is het zwemmen met deze vriendelijke reuzen een unieke ervaring. Maar, wij duikers zien de grootste vis ter wereld toch liever onverwacht gracieus voorbijzwemmen tijdens één van onze duiken bij duikspot Manta Bowl. In Donsol worden de walvishaaien niet gevoerd en je ziet ze dan ook in hun natuurlijke leefomgeving.

2. Anilao: Nudibranch Capital of the World

must-do tips Filipijnen

Anilao, gelegen in het Batangas-area en wellicht wel een van de gemakkelijkst te bereiken regio’s in de Filipijnen, ligt op slechts twee tot drie uur rijden van de hoofdstad. Het is een mekka voor de onderwaterfotograaf met een ongelooflijke diversiteit aan zeeleven. Rijke riffen, een enorme verscheidenheid aan vissen, tal van rare zeebewoners en naaktslakken in overvloed.

Nergens anders vind je zoveel verschillende soorten naaktslakken op relatief kleine oppervlakte. Men noemt Anilao dan ook de Nudibranch Capital of the World. Verder zijn bijna 90% van alle critters hier aanwezig. Het is de beste plaats op de Filipijnen voor het maken van macro- en muckduiken. Hengelaarsvissen, wonderpussen, harlekijngarnalen, zeepaardjes, blauwgeringde octopus en ga zo door.

Daarbij zijn de duiken relatief eenvoudig (geen gevaarlijke stromingen) en variëren tussen 5 tot 25 meter diepte.

Anderen lezen ook:  Duiken in de cenotes van Mexico

3. Malapascua: Voshaaien

must-do tips Filipijnen

Malapascua is de beste duikplaats in de wereld waar voshaaien heel dichtbij komen. Elke ochtend tussen 4:30 uur en 5:30 uur vertrekken grote bangka’s met duikers richting Monad Shoal. Dit is een natuurlijke plaats met verschillende cleaning stations.

Hier maak je één à twee duiken met deze extreem sierlijke dieren. In de vroege avond is Malapascua de perfecte locatie om het nachtelijke paringsritueel van de mandarijnvissen te bewonderen. Een mooie dagtrip is onder andere een duikdagje naar Gato Island. Dit is een beschermd mariene reservaat en is een perfecte duikplek voor zeeslangen, wittpuntrifhaaien en zijn fameuze tunnelduik.

4. Moalboal, drop-offs en canyons

must-do tips Filipijnen

Moalboal ligt ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Cebu City of op ongeveer vier uur verwijderd van Cebu. Moalboal is vooral bekend door zijn fascinerende duikplekken en het wonderbaarlijke onderwaterleven.

Duiken op de riffen van Moalboal is supergevarieerd. Van slopes tot drop-offs voorzien van grotjes, overhangen en canyons. De duiken bieden voor elk wat wils: van kleine slakjes, allerlei vissoorten, krabbetjes, hengelaarsvissen tot de grote walvishaai.

5. Coron: Wrakduiken op Japanse oorlogsschepen

must-do tips Filipijnen

Coron is gelegen aan de noordpunt van Palawan. Het is vooral beroemd om zijn wrakduiken. Veel Japanse oorlogsschepen gingen in de Baaivan Coron ten onder tijdens WOII en de scheepswrakken zijn behoorlijk spectaculair.

De duiken hier vereisen wel wat ervaring door de soms snel opkomende stroming en het slechte zicht. Naast de wrakken moet je zeker eens een duik wagen in het Barracuda Lake. Het is een meer in een vulkanische krater met zowel zoet als zout water en er is zelfs een diepe grot voor technische grotduikers.

Anderen lezen ook:  Doorduiken met de Procean B200 onderpak

Meer Filipijnen: morefunawaits.com

Ook interessant voor jou:

De Filipijnen accepteert volledig gevaccineerde toeristen

Mijn duikavontuur op Bohol